Mies toi tuliaisena Elimäeltä Alppiruususta
Maatilatuottajien torilta niin hyvää ruisvuokaleipää, että minun piti yrittää
heti saada samanlaista. Leivän leikkuupinnassa erottui vehnäjauhot,
ruisjauhot ja pellavansiemenet. Lähes samana päivänä toinen leipoja mainosti
netissä ruispataleipää ja lähetti ohjeen minulle – kiitos siitä! Tämä ohje
näyttikin siltä, että tästä se herkkuleipä voisi syntyä. Ohje on
Pataleipäkirjasta, jonka nimeä en tarkemmin tiedä.
Rukiinen pataleipä
6 dl vehnäjauhoja
3 dl karkeita ruisjauhoja (Jalon Myllyn
ovat kokemukseni mukaan parhaita)
1 dl pellavansiemeniä
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa pieni
murunen, noin viidesosa hiivapaketista
5 dl kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos
käytät tuoretta hiivaa, murusta se ja sekoita se hyvin kuiviin aineisiin tai liuota
se hyvin kylmään veteen. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho
muovikelmulla tai kannella, ettei taikina kuorru. Anna taikina kohota ja
hapantua 12-18 tuntia - jos haluat vähemmän happamen makuista, voi kohoamisaika olla lyhyempi esim 10 tuntia.
Laita työpöydälle märkä pala talouspaperia
ja sen päälle leivinpaperi ja jauhoja – näin leivinpaperi pysyy paikallaan. Kaada
taikina leivinpaperin päälle ja levitä sitä vähän nuolijan avulla. Jos taikina
on kosteaa ja tarttuvaa, laita sen päälle ruis- tai vehnäjauhoja.
Taita taikina reuna keskelle – samoin toinen
reuna. Voit toistaa tämän jopa 10 kertaa, kunnes taikina tuntuu vastustavan ja
alkaa pysyä leivän muodossa. Tarvittaessa lisää jauhoja leivän päälle ja
leivinpaperin päälle. Tarkista paistoastian pituus ja taputtele tarvittaessa
leipää lyhyemmäksi. Käännä lopuksi taikinan taite leivän alle ja peitä leivät
leivinliinalla. Anna niiden kohota työtason päällä kaksi tuntia.
Aseta uuninkestävä, kannellinen vuoka tai pata tyhjänä kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen
siinä vaiheessa, kun leivät ovat kohonneet noin 1 ½ tuntia. Jos käytät
silikoonisia tai teflonpintaisia leipävuokia, niitä ei kannata kuumentaa
tyhjänä uunissa ainakaan muuta kuin oikein nopeasti, Pata saa olla uunissa
kuumenemassa puoli tuntiakin.
Ota pata uunista ja kumoa leivinpaperin avulla taikina
kuivaan ja mielellään kuumaan vuokaan niin, että leivän taitekohta jää nyt
ylöspäin. Laita kansi tai folio tiiviisti padan tai vuoan päälle, ja paista
uunissa noin 40 minuuttia. Poista kansi tai folio ja paista vielä noin 10-15
minuuttia, että leipä saa väriä ja kypsyy sisältä. Ota kypsä leipä pois uunista
ja kumoa se ritilän päälle jäähtymään. Kuorta saat pehmeämmäksi, jos peität
lämpimät leivät liinalla ja laitat tuoreen leivän muovipussiin (paistamisen lopulla leipää voi myös sivellä päältä vesi-siirappiseoksella).
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: