Ranskalainen
juustopiiras Quiche lorraine valmistetaan perinteisesti sekoitettuun
voitaikinaan, johon ei kohotusaine kuulu. Pohjasta tulee rapea. Leivon nykyään
useimmiten suolaisen piiraan pohjataikinan niin, että lisään vähän
leivinjauhetta saadakseni pehmeän pohjan ja tähän ohjeeseen lisäsin myös
perunasosejauhetta maun vuoksi. Alla kaksi erilaista pohjataikinaa, joita toki voi käyttää mihin vaan suolaiseen piiraaseen.
Tänään kuvan piiraat lähtivät pakastimeen. Käytin vanhaa yksinkertaista ohjetta, jolla tulee aina hyvä tulos. Unohtui vaan hetkeksi liian kauan uuniin.
Tänään kuvan piiraat lähtivät pakastimeen. Käytin vanhaa yksinkertaista ohjetta, jolla tulee aina hyvä tulos. Unohtui vaan hetkeksi liian kauan uuniin.
Kinkkupiiras
Perinteinen pohja
– sekoitettu voitaikina
|
Perunavoitaikina-pohja
|
100 g margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja tai
hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl vettä
|
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja tai
hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
|
Kinkkutäyte:
150
g savukinkkukuutioita
½
paprikaa kuutioina
2
dl Emmental juustoraastetta
1-2
rkl persiljaa
Munamaito
1
dl kermaa tai pippurikermaa tai kolmen juuston kermaa
1
dl maitoa
2
munaa
(ripaus
mustapippurirouhetta tai valkopippuria ja suolaa)
Pohja:
Sekoita pehmeä rasva ja jauhot keskenään vaikkapa monitoimikoneen leikkuuterällä.
Osan jauhoista voit korvata esim. pienillä kaurahiutaleilla. lisää vettä sen verran,
että saat koossa pysyvän taikinapallon. Voitele ja jauhota piirasvuoka ja painele
taikina vehnäjauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Voit paistaa
pohjaa ensin yksin uunissa 5-10 minuuttia, mutta taikina reunat on syytä tukea
foliolla, jotta ne eivät valahda alaspäin. Toisaalta pohja kypsyy kyllä hyvin,
vaikka sen täyttääkin heti ja paistaa vasta täytteen kanssa.
Vatkaa
munat ja kerma ja maidot sekaisin ja mausta seos. Kaada seos piirastaikinan
päälle. Voit laittaa kinkkukuutiot ja paprika nja (pakaste)persiljan joko
kermamaidon alle tai päälle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 40
minuuttia, kunnes täyte on päältä täysin hyytynyt. Jos pinta alkaa tummua
liikaa, voit laittaa päälle leivinpaperin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: