Siirry pääsisältöön

Vadelma-valkosuklaa-muffinit



Tässäpä vihdoin täydellinen kuppikakkutaikina minun makuuni, kevyt, maukas ja muunneltava. Ohje löytyi Taikinataivas blogia pitävän Tarjan avulla ja on peräisin Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset kirjasta. Kiitos Tarja!

Vadelmavalkosuklaamuffinit

Tästä ohjeesta tulee 12-15 kpl
3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl Flora Vanilla vatkattavaa vaniljakastiketta
50 g margariinia
50 g valkosuklaata rouheena
noin 1 dl paistonkestävää marmeladia – itse laitoin vadelmaa – voisi olla pakastevadelmiakin

Vuoraa muffinipellin aukot muffinivuo’illa. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri todella hyvin – valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Huoneenlämpöiset kananmunat ja Siro-sokeri vaahtoutuvat parhaiten. Sulata rasva mikrossa kuvun alla, jäähdytä. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, margariinia ja vaniljakastiketta. Sekoita varovasti puulastalla nostellen nämä tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina mittakuppiin, jossa on hyvä nokka ja josta on helppo kaataa taikina muffinivuokiin. Käytä lusikkaa apuna ”katkaisemaan” taikinan juoksutus. Täytä vuoat niin, että 1/3 jää tyhjäksi – kohoamisvaraa. Ota paistonkestävää hilloa ja pudota sitä veitsen kärjellä tai kahdella lusikalla jokaisen muffinin keskelle ennen uuniin laittamista. Voit pudottaa keskelle myös pakastemarjoja noin ½ teelusikallista muffinia kohti. Myös pätkispalat käyvät muffinien keskelle. Paista kauniin vaalean ruskeiksi.  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...