Siirry pääsisältöön

Kaikkien kehuma omenapiirakka


Teen mökillä usein levypiiraita, niistä riittää isommallekin porukalle syötävää ja ne on nopeita ja helppoja valmistaa. Erilaiset piiraat jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kanssa ovat herkkua ja toki tuon lisäkkeen voi tehdä vaikkapa turkkilaisesta jogurtista tai kermavaahdosta vaniljasokerin, sokerin tai fariinisokerin ja mahdollisesti vaikkapa inkiväärijauheen myötä. 

Tämän piiraan nimi oli niin lupaava, että sitä oli pakko kokeilla, ohje on odottanut jo jonkin aikaa pöydälläni. Tietysti muuntelin ohjetta vähän - lisäsin kinuskikastiketta ja ensimmäisen kokeilun jälkeen olen sitä mieltä, että ainakin minun leipomukseni rakenne olisi parempi, jos jauhoja olisi taikinassa vähän enemmän. Omenat karamellisoin aina mikrossa. Mutta todella hyvää tämä oli! Ohje sopii valmistettavaksi sekä pakasteen viimeistä omenoista että uusista mehevistä raparpereista.

Kaikkien kehuma omenapiirakka

200 g voita
1½ dl sokeria
3 - 4 dl vehnäjauhoja (suosittelen  3,5-4 dl)
1 kpl kananmunia
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 kpl isoa omenaa tai pakasteomenalohkoja tai raparperin paloja
fariinisokeria tai kanelia
sokeria
(valmista kinuskikastiketta 1-2 ruokalusikallista)

Sulata rasva ja sekoita se sokerin kanssa. Lisää jauhot vähitellen, mutta ei vielä leivinjauhetta. Taikinasta ei saa tulla liian kuivaa. Ota taikinaa sivuun noin kahvikupillisen verran. Lisää nyt taikinaan kananmuna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita puulusikalla tasaiseksi massaksi. Taikina on hyvin notkeaa tässä vaiheessa eli ei pysy vuoan reunoilla, mutta ei se saa silti olla aivan juoksevaa. 

Pese, kuori ja paloittele omenat tai raparperit tai sulata pakastelohkot mikrossa.  Pehmitä omenalohkot mikrokulhossa kannen alla niin, että olet sekoittanut vähän esim pari teelusikallista fariinisokeria omenoiden joukkoon, raparperitkin käsittelen usein näin, mutta toki lohkot tai palat voi laittaa sellaisenaankin piiraan pinnalle. 

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenalohkot. Halutessasi valele nauhana kaataen vähän valmista kinuskikastiketta päälle - voit jättää sen poiskin tai vaihtoehtoisesti voit ripotella päälle sokeria ja kanelia. Lisää nokareina tuo sivuun laitettu taikina.  Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja