Teen mökillä usein levypiiraita, niistä riittää isommallekin porukalle syötävää ja ne on nopeita ja helppoja valmistaa. Erilaiset piiraat jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kanssa ovat herkkua ja toki tuon lisäkkeen voi tehdä vaikkapa turkkilaisesta jogurtista tai kermavaahdosta vaniljasokerin, sokerin tai fariinisokerin ja mahdollisesti vaikkapa inkiväärijauheen myötä.
Tämän piiraan nimi oli niin lupaava, että sitä oli pakko kokeilla, ohje on odottanut jo jonkin aikaa pöydälläni. Tietysti muuntelin ohjetta vähän - lisäsin kinuskikastiketta ja ensimmäisen kokeilun jälkeen olen sitä mieltä, että ainakin minun leipomukseni rakenne olisi parempi, jos jauhoja olisi taikinassa vähän enemmän. Omenat karamellisoin aina mikrossa. Mutta todella hyvää tämä oli! Ohje sopii valmistettavaksi sekä pakasteen viimeistä omenoista että uusista mehevistä raparpereista.
Kaikkien kehuma omenapiirakka
200 g voita
1½ dl sokeria
3 - 4 dl vehnäjauhoja (suosittelen 3,5-4 dl)
1 kpl kananmunia
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 kpl isoa omenaa tai pakasteomenalohkoja tai raparperin paloja
fariinisokeria tai kanelia
sokeria
(valmista kinuskikastiketta 1-2 ruokalusikallista)
200 g voita
1½ dl sokeria
3 - 4 dl vehnäjauhoja (suosittelen 3,5-4 dl)
1 kpl kananmunia
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 kpl isoa omenaa tai pakasteomenalohkoja tai raparperin paloja
fariinisokeria tai kanelia
sokeria
(valmista kinuskikastiketta 1-2 ruokalusikallista)
Sulata rasva ja sekoita se sokerin kanssa. Lisää jauhot vähitellen, mutta ei vielä leivinjauhetta. Taikinasta ei saa tulla liian kuivaa. Ota taikinaa sivuun noin kahvikupillisen verran. Lisää nyt taikinaan kananmuna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita puulusikalla tasaiseksi massaksi. Taikina on hyvin notkeaa tässä vaiheessa eli ei pysy vuoan reunoilla, mutta ei se saa silti olla aivan juoksevaa.
Pese, kuori ja paloittele omenat tai raparperit tai sulata pakastelohkot mikrossa. Pehmitä omenalohkot mikrokulhossa kannen alla niin, että olet sekoittanut vähän esim pari teelusikallista fariinisokeria omenoiden joukkoon, raparperitkin käsittelen usein näin, mutta toki lohkot tai palat voi laittaa sellaisenaankin piiraan pinnalle.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenalohkot. Halutessasi valele nauhana kaataen vähän valmista kinuskikastiketta päälle - voit jättää sen poiskin tai vaihtoehtoisesti voit ripotella päälle sokeria ja kanelia. Lisää nokareina tuo sivuun laitettu taikina. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: