Ystävän suosituksesta ostin pitsakiven - tosin kivet olivat kalliita , yli 50 €, joten päädyin ostamaan keraamisen laatan pitsan paistamiseen ulkogrillissä - ja käyhän se uuniinkin. Keraamisen laatan hinta oli 22 €. Kotona tutkin testituloksia ja huomasin, että ammattikokkien mielestä keraaminen laatta paistaa myynnissä olevia kiviä paremminkin - yllätyin iloisesti niin testituloksista kuin valtavan hyvästä ja rapeasta pitsasta - ilman kiven ei meillä enää pitsaa paisteta, oli tämä niin hyvää!. Testitulokset täällä linkissä.
Sattuikin juuri olemaan paikallislehdessä perunapitsan ohje ja eikun kokeilemaan!
Pitsataikina
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pala hiivaa
1 tl hunajaa tai sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
hiivaleipävehnäjauhoja ja karkeita vehnäjauhoja tai durum vehnäjauhoja
Sekoita mielellään yleiskoneella kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri ja jauhoja sen verran, että saat pehmeän, mutta napakan taikinan. Anna koneen sekoittaa taikinaa 5-10 minuuttia, jotta siihen tulee hyvä sitko. Anna taikina kohota lämpimässä pyyhkeen alla kaksinkertaiseksi.
Laita pitsakivi ajoissa kuumenemaan grilliin tai uuniin, me paistoimme pitsat 240 asteessa kiertoilmauunissa, kun emme kovan vesisateen vuoksi päässeet grillin ääreen. Grillissä paistaessasi sulje kansi ja seuraa pitsan kypsymistä välillä kantta nostaen. Myöhemmin mökillä pitsakivi halkesi, kun osa siitä oli ritilän ja osa grillin valurautatason päällä, joten kiven alla on oltava tasainen lämpö...opiksi meille. Haljennut kivi on nyt juuri grilliririlän päälle sopiva ja siinä käyttökelpoinen, mutta pieni.
Täytteet
muutama varhaisperuna
1 dl ranskankermaa
(kinkkua, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia suikaleina)
mustapippuria
parmesanjuustoa ja Emmentalraastetta
(sinihomejuustoa)
tuoreita tai kuivattujaj yrttejä : basilika, oregano, timjami
parmesanjuustoa
Pese ja leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi. Pehmitä hetki mikrossa halutessasi, niin voit varmistua, että ne ehtivät kypsyä.
Kauli taikina ohueksi pohjaksi silikoonialustan päällä - käytä reilusti jauhoja pohjan alla, että se varmasti irtoaisi pöydästä tai alustasta. Voit kaulia myös leivinpaperin päällä ja alla märkä talouspaperin pala liukuesteenä. Minä sain tästä taikinasta 4 keskikokoista pitsaa, kun taikina oli hyvin kohonnut.
Levitä pitsapohjalle ranskankermaa ohuelti, sitten perunaviipaleet, muut täytteet, halutessasi varovasti suolaa ja mustapippuria -tottakai! Ripottele juustot pinnalle ja taiteile pitsa kuuman kiven päälle - meidän pitsakiven mukana tullut puulasta oli liian paksu, joten siirsimme pitsat kuuman kiven päälle kahden leveän silikoonilastan kanssa - tähän tarvittiin kyllä kaksi tekijää! Jos taikinasta tekee kovemman, pitsa on helpompi siirtää, mutta sitten pohja tulee kovemmaksi.
Huom! Frutti di mutsin blogista luin, että kannattaa kaulia pitsa leivinpaperin päälle, siirtää se leivinpaperin kanssa kivelle ja paistaa noin 4 min - kun pitsapohja on kova, voi leivinpaperin vetää välistä pois!
Paista, kunnes pitsan reunat ovat kauniin ruskeat, paistuminen tapahtuikin kuumassa uunissa yllättävän nopeasti.
Lisää valmiin pitsan päälle tuoreita silputtuja pitsayrttejä ja halutessasi parmesanlastuja ja herkuttele!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: