Päivin päiväksi piti saada suuremmalla porukalle pikaista syömistä - suolaiset peltipiirakat ovat olleet ratkaisu monta kertaa aiemminkin. Nykyään harvoin teen näin suuria annoksia, mutta oli kiva taas huomata, miten vaivattomasti saa herkkua aikaiseksi! Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 tai suuremmassa vuoassa 150 margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.
Löydät blogistani ihanan tomaattifetapiiraan. Tällä kertaa tiesin, että miehet toivovat lihaa piiraaseen, joten katselin ohjeita ja kiinnostuin Kulinaari ruokablogin ohjeesta, jota en kyllä sellaisenaan alkanut tekemään, vaan tein oman ohjeen.
BROILERIFETA PELTIPIIRAS
60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle
250 g margariinia sulatettuna (esim. Oivariini)
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kauranlesettä
1 tl leivinjauhetta
täyte:
n. 400 g kypsää, maustettua broileria pieninä kuutioina (ks. ohje)
(170 g pekonia rapeaksi paahdettuna ja hienonnettuna - voi jättää poiskin)
150 g fetajuustoa pieninä kuutioina (huuhtele halutessasi siivilässä suolaa pois)
15 mini luumutomaattia puolitettuna
6 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl mustapippuria myllystä
6 dl ruokakermaa ( - tästä puolet tai kaiken voi korvata maidolla, tai käyttää vain kermaviiliä koko määrä)
150 g Mozzarella juustoraastetta
75 g Punaleimaista Emmental juustoraastetta
Tuoreita yrttejä esim timjamia ja basilikaa, ruohosipulia (kuivatutkin käyvät)
Osta broilerin sisäfileitä, voitele ne öljyllä ja laita uuniin leivinpaperin päälle 180 asteeseen kiertoilmaan paistumaan. Kun pinta alkaa kypsyä, ripottele päälle suolaa, mustapippuria, paprikaa ja currya. Paista kypsiksi, käännä välillä. Anna jäähtyä ja kuutioi. Voit käyttää myös edullisempaa broilerin filesuikaletta ja kypsentää sen pannulla, grillistä jäänyt broileri sopii myös käyttöön.
Levitä pekonit paperoidulle uunipellille ja paahda 180 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pekonit saavat väriä ja ovat rapeita. Seuraa paahtumista ja varo, etteivät pekonit pala.
Pohjaa varten sekoita jauhot ja leivinjauhe, pehmeä margariini ja rahka esim. yleiskoneen k-vatkainosalla tasaiseksi taikinaksi. Laita pöydälle silikoonimatto, sen päälle leivinpaperi, taikina, jauhoja ja halutessasi toinen leivinpaperi - ainakin kaulimisen aloitus sujuu mukavasti kahden leivinpaperin välissä. Tee leivinpaperin kokoinen levy ja vedä se uunipellille, muotoile noin sentin korkuiset reunat. Jos taikina ei kauliinnu reunoista tasaisesti, leikkaa reunat suoriksi ja käytä hukkapaloja uunipellin päällä reunojen muotoiluun.
Pese yrtit ja hienonna saksilla juomalasissa. Levitä piiraspohjalle juustoraasteesta suurin osa, jätä vähän piiraan päälle. Lisää broilerikuutiot, feta, hienonnettu pekoni ja yrtit.
Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi. Lisää munat, mausteet ja kerma. (Huom. 1 muna hyydyttää 2 dl maitotuotetta, joten riittäisi 3-4 kananmunaa, mutta isompia määrä vaikuttaa rakenteeseen ja makuun- valitse määrä) Vatkaa tasaiseksi, mutta älä vaahdota. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, mustapippuri sekä ruokakerma. Kaada seos tasaisesti piiraan päälle. Ripottele loppu juustoraaste piiraan pinnalle ja painele lopuksi pestyt ja halkaistut tomaatit pintaan
Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piiraan pinta saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Koristele jäähtynyt piiras rucolan tai basilikan lehdillä tai ruohosipulin kukilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: