Siirry pääsisältöön

Peltipiiras, broilerifetapiiras




Päivin päiväksi piti saada suuremmalla porukalle pikaista syömistä - suolaiset peltipiirakat ovat olleet ratkaisu monta kertaa aiemminkin. Nykyään harvoin teen näin suuria annoksia, mutta oli kiva taas huomata, miten vaivattomasti saa herkkua aikaiseksi! Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 tai suuremmassa vuoassa 150  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.

Löydät blogistani ihanan tomaattifetapiiraan. Tällä kertaa tiesin, että miehet toivovat lihaa piiraaseen, joten katselin ohjeita ja kiinnostuin Kulinaari ruokablogin ohjeesta, jota en kyllä sellaisenaan alkanut tekemään, vaan tein oman ohjeen.


BROILERIFETA PELTIPIIRAS

60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle

250 g margariinia sulatettuna (esim. Oivariini)
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja 
1 dl kauranlesettä
1 tl leivinjauhetta

täyte:
n. 400 g kypsää, maustettua broileria pieninä kuutioina (ks. ohje)
(170 g pekonia rapeaksi paahdettuna ja  hienonnettuna - voi jättää poiskin)
150 g fetajuustoa pieninä kuutioina (huuhtele halutessasi siivilässä suolaa pois)
15 mini luumutomaattia puolitettuna
6 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl mustapippuria myllystä
6 dl ruokakermaa ( - tästä puolet tai kaiken voi korvata maidolla, tai käyttää vain kermaviiliä koko määrä)
150 g Mozzarella juustoraastetta 
75 g Punaleimaista Emmental juustoraastetta
Tuoreita yrttejä esim timjamia ja basilikaa, ruohosipulia (kuivatutkin käyvät)
 
Osta broilerin sisäfileitä, voitele ne öljyllä ja laita uuniin leivinpaperin päälle 180 asteeseen kiertoilmaan paistumaan. Kun pinta alkaa kypsyä, ripottele päälle suolaa, mustapippuria, paprikaa ja currya. Paista kypsiksi, käännä välillä. Anna jäähtyä ja kuutioi. Voit käyttää myös edullisempaa broilerin filesuikaletta ja kypsentää sen pannulla, grillistä jäänyt broileri sopii myös käyttöön. 

Levitä pekonit paperoidulle uunipellille ja paahda 180 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pekonit saavat väriä ja ovat rapeita. Seuraa paahtumista ja varo, etteivät pekonit pala. 

Pohjaa varten sekoita jauhot ja leivinjauhe, pehmeä margariini ja rahka esim. yleiskoneen k-vatkainosalla tasaiseksi taikinaksi. Laita pöydälle silikoonimatto, sen päälle leivinpaperi, taikina, jauhoja ja halutessasi toinen leivinpaperi - ainakin kaulimisen aloitus sujuu mukavasti kahden leivinpaperin välissä. Tee leivinpaperin kokoinen levy ja vedä  se uunipellille,  muotoile noin sentin korkuiset reunat. Jos taikina ei kauliinnu reunoista tasaisesti, leikkaa reunat suoriksi ja käytä hukkapaloja uunipellin päällä reunojen muotoiluun.

Pese yrtit ja hienonna saksilla juomalasissa. Levitä piiraspohjalle juustoraasteesta suurin osa, jätä vähän piiraan päälle. Lisää  broilerikuutiot, feta, hienonnettu pekoni ja yrtit.

Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi. Lisää munat, mausteet ja kerma. (Huom. 1 muna hyydyttää 2 dl maitotuotetta, joten riittäisi 3-4 kananmunaa, mutta isompia määrä vaikuttaa rakenteeseen ja makuun- valitse määrä) Vatkaa tasaiseksi, mutta älä vaahdota. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, mustapippuri sekä ruokakerma. Kaada seos tasaisesti piiraan päälle. Ripottele loppu juustoraaste piiraan pinnalle ja painele lopuksi pestyt ja halkaistut tomaatit pintaan

Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piiraan pinta saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Koristele jäähtynyt piiras rucolan  tai basilikan lehdillä tai ruohosipulin kukilla.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja