Siirry pääsisältöön

Lapsuusmuistojen raparperipiiras





Varmaan ensimmäinen piirakkapohja, jota olen tehnyt on ollut murotaikinapohja. Sitä käytettiin lapsuuskodissani niin raparperipiirakkaan kuin mamman marjapiiraaseenkin 70 - luvun alussa. Sitten jossain vaiheessa kuulimme, että murotaikinaan voi lisätä vähän maitoa ja jauhoja vastaavasti myös lisää, jolloin taikinan määrä vähän kasvaa ja rakenne hieman tiivistyy. Taikinapohjan voi tehdä pelkillä vehnäjauhoilla, mutta jos siitä haluaa suussa sulavampaa, rakenteeltaan hienojakoisempaa, voi osa jauhoista olla perunajauhoa kuten alla olevassa ohjeessa. Tämä lapsuusmuistojen piiras on kuvassa vasemmalla, luulen, että raparperi- tai marenkihuntua piirakoille olen tehnyt aikaisintaan 1990- luvulla.


Raparperipiiras piirasvuokaan

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

6 dl raparperipaloja
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja


Voitele ja jauhota piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Pese ja pilko raparperit - kevään ensimmäinen sato on mehevintä,.mutta pitkin kesää voit käyttää raparpereja piirakkaan ja pakasteraparperitkin käyvät. Laita raparperipalat sokerin kanssa kulhoon ja pehmitä mikrossa minuutin verran. Sekoita täytteen joukkoon perunajauhoa, joka sitoo nestettä - ei välttämätön lisätä. Voit lisätä täytteeseen tuoreita tai pakastettuja mansikoita.

Raparperipalat voi käyttää piiraaseen sellaisenaan, ilman mikroa ja perunajauhoakin, mikrotus ja tärkkelysjauho pehmentää niitä. 


Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, lisää raparperit ja paista 175-200 asteessa vajaan puoli tuntia, kunnes piirakka on reunoiltaan kullanruskea ja täyte hyytynyt. 

Tarjoile ihana piiras itse tehdyn vaniljakastikkeen kera, kuten ennen kotona tehtiin tai osta valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta. 


Jos tahdot lisätä piirakan päälle marenkikerroksen, katso sen ohje täältä. Pursota marenki valmiin piiraan päälle ja käytä nmopeasti uunissa, jottam arenki saa hieman väriä tai kuumenna marenkia toholla. Minä tykkään, että marengista tulisi kuiva ja vaalea ja alennan siksi kiertoilmauunin lämpötilan ensin 100 asteeseen avaamalla luukun hetkeksi ja sitten 75 asteeseen - kuivatan marenkia uunissa halutun ajan - tosinhan siinä kuivaa se piiraan pohjakin.

Kos marenkia jää, pursota vaikka kukkasia



Tein tämän piiraan koronakevään  2020 jälkeen käyttäen samaa sähkövatkainta, jota käytin 70-luvun alussa leipomista aloittaessani. Valitettavasti piiraan unohdin kuvata, mutta tämä sähkövatkain ❤❤❤❤ pääsi kuvaan...entisajan kestävää laatua!
Arvokilvessä oli merkintä philips type hr1071/d.



Olethan muuten testannut huippuhyvää raparperikookospiirasta, jonka ohje on paljon uudempi ja maku ihastuttaa niitäkin, jotka eivät kookoksesta muuten pidä. Ohje täällä.   


Raparperimehun ja limsan ohje on tulossa blogiin, samoin curdin, raparperihillon ja -siirapin Ohje. Ne löydät nyt täältä



Kommentit

  1. Samanlainen vispilä mutta keltaisena teki tenän pari vuotta sitten. Hyvä vispilä oli, nykyinen sama merkki ei yllä vastaavaan valitettavasti. t. Ella

    VastaaPoista
  2. Meilläkin kotona oli toinen sähkövatkain oranssi...sen kyllä heti tunnistin.70-luvun.vätimaailmaan kuuluvaksi, mutta tuosta valkoisesta koneesta kävimme keskustelua miltä vuosikymmeneltä se on - lopulta arvokilven perusteella saimme varmistettua, että kyllä se on lapsuuskodin alkuperäinen sähkövatkain

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja