Siirry pääsisältöön

Raparperipiirakkaa kahdella tavalla - raparperitoska ja marenkihunnutettu raparperi samasta taikinasta

Kaksi raparperipiirasta 

(samoilla ohjeilla saat ihania omenapiirakoita)


- tein nämä kahteen Kinuskikissan pitkänomaiseen piirasvuokaan - jos käytät isoja pyöreitä piirasvuokia, tee kaksinkertainen annos pohjataikinaa täytettä
-voitele ja jauhota vuoat, lämmitä uuni 200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 25 astetta matalampi lämpö
-YHDESTÄ TAIKINASTA 2 PIIRASTA: alla oleva taikinan ohje jaetaan kahteen piirasvuokaan, molempiin tulee taikinan päälle raparperitäyte ja toiseen toskaseos ja toiseen marenki.
-jos teet yhden piiraan, taikina riittää 28-30 senttisen piirasvuokaan. Tee silloin marenkia 3 valkuaisesta eli 11/2 kertainen annos

Taikina  -tämä annos riittää  kahteen kapeaan pitkänomaiseen vuokaan

150 g margariinia
1 dl sokeria
2 munaa ( tai 1 muna ja 2 keltuaista)
1/2 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl perunajauhoja (maissitärkkelys ja ohrakas käy myös)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl piimää tai kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa

Sekoita vatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään.  Lisää kuivat aineet puulastalla vuorotellen piimän  kanssa. Jaa taikina kahteen vuokaan, ripottele päälle vehnäjauhoja niin, ettei taikina tartu käsiin, kun painelet sen uunivuokaan ensin tasaisesti koko vuokaan, tai muotoile lastalla - voit muotoilla taikinasta myös reunat piiraaseen. 


Raparperitäyte: (Myös omenaviipaleet raparperin tilalle tai mansikkaraparperihilloke käy)

500 g raparperia pestynä ja paloiteltuna
1 dl sokeria  tai fariinisokeria tai hillosokeria

Lisää kattilan pohjalle aivan pieni tilkkanen vettä, raparperit ja sokeri ja kuumenna, kunnes raparperit ovat pehmeitä, mutta ne eivät saa hajota. Kuumentamisen voit tehdä mikrossakin kuvun alla. Hillosokerin kanssa raparperia keitetään 5-10 min ja raparperi hajoaa, Hillosokerilla keitetty hillo on jäähtyessään kiinteää.

Ripottele vehnäjauhoja piirastaikinan päälle  sitomaan nestettä ja nostele raparperit lusikalla piiraan päälle niin, että samalla valutat nestettä takaisin kattilaan lusikan reunasta - takoitus on siis vähentää nesteen määrää täytteessä, ettei siitä tule valuvaa.

Paista piiraita uunissa, kunnes piiraan reunat ovat kauniin vaalean ruskeat ja raparperihillo hyytynyt. Ota nyt marenkipiiraan paistettu pohja uunista pois ja jätä se odottamaan uunin päälle.

Sillä välin kun piiraat paistuvat uunissa, tee toskatäyte toiseen piiraaseen ja marenki täyte toiseen:

25 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria
1 rkl maitoa
2 rlk vehnäjauhoja
esim. 2 dl mantelilastuja
1/2 tl vanilliinisokeria

Sulata margariini kattilassa, lisää muut aineet, sekoita tasaiseksi ja kuumenna sekoittaen, kunnes paksunee.Levitä seos raparperipiiraan päälle ja paista 225 asteessa, kunnes toskaseos saa vähän ruskeaa väriä. Kun saat toskapiiraan valmiiksi, avaa uunin luukku hetkeksi, jotta saat uunin lämpötilaa laskemaan noin 125-150 asteeseen.

Marenkihuntu toiseen raparperipiiraaseen:


Tee marenkitäyte niin, että vatkain ja kulhot ovat kuivat ja puhtaat

2 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl sokeria tai tomusokeria
ripaus sitruunanmehua 
1 tl vanilliinisokeria

Erottele valkuaiset ja keltuaiset tarkasti - pienikin keltuaismäärä estää marengin vaahtoutumisen. Kaada ensimmäisenä teräskulhoon noin teelusikallinen sitruunanmehua tai pyyhi kulhon sisäosa sitruunalla tai etikalla. Pieni happaman sitruunanmehun lisäys tekee marengista kiinteämpää.

 Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri tai tomusokeri ja vanilliinisokeri vatkaamisen loppuvaiheessa pieni määrä kerrallaan.  Marenki on valmis, kun se on niin kovaa, ettei se putoa kulhosta, vaikka käännät sen ylösalaisin. Marengin valmistuksesta enemmän asiaa K-kaupan ohjesivustossa. Jätä marenki odottamaan jääkaappiin. MIkäli marengin vatkaus epäonnistuu ja marenki jää hieman valuvaksi, voit kyllä käyttää sen piiraan päälle, mutta lopputulos ei ole niin kuohkea ja rapea kuin onnistunutta marenkia käytettäessä.

Kovaa marenkia voit pursottaa esim ruusukkeiksi tai palloiksi piiraan päälle
Levitä marenki kahden lusikan avulla "huippuja nostellen" piiraan päälle tai kuvioi se haarukalla tai pursota marengista kukkia pursotinterällä piiraan päälle. Ripottele päälle halutessasi mantelilastuja (tai pähkinärouhetta) ja paista miedossa esim 100- 150 asteisessa uunin lämmössä, kunnes marenki on vaaleaa ja rapeaa TAI käytä tohoa TAI käytä nopeasti kuumemmassa esim 225 asteisessa uunissa piiras, jolloin se saa aivan vähän ruskeaa väriä marengit pintaan. Marenkiin ei mielellään saisi tulla ruskeaa väriä, mutta tämä on  ulkonäkö kysymys ja mielipideasia. 


Molemmat piiraat voit hyvin  pakastaa, jos ehdit ennen maistajia!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja