Siirry pääsisältöön

Nopea raparperipiirakka


Nopea raparperipiirakka isoon piirasvuokaan


2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kermaviiliä tai piimää tai päiväykseltään vanha kermakin käy
1 dl öljyä tai nestemäistä margariinia (kasvirasvaseos) tai sulatettua margariinia
1 kananmuna

Täytteeksi 
3-4 dl raparperia tai marjoja tai omenalohkoja
1-2 rkl fariinisokeria tai ruokokidesokeria

Voitele tai sprayaa piirasvuoka, kuumenna uuni 175 -200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 175. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet, jos käytät kovin nestemäistä maitotuotetta, lisää tarvittaessa vähän jauhoja - puolisen desiä. Kaada taikina vuokaan. 


Kuumenna halutessasi mikrouunissa raparperia tai omenalohkoja sokerin kanssa sen verran, että ne pehmiävät. Jos raparperista irtoaa paljon nestettä, jätä se käyttämättä tai vaihtoehtoisesti lisää hyvin sekoittaen raparperiseokseen 1 rkl perunajauhoja sitomaan nestettä. 

Ripottele täytteet pohjan päälle ja paista uunissa keskitasossa 20 -30 minuuttia.

Voit myös paistaa piiraspohjaa hetken ennen täytteen lisäämistä - väriä ei saa pintaan tulla esipaistossa - näin täyteaineet pysyvät varmasti pinnalla. Jos pohjataikina on kovin pehmeää ja laitat täytteet suoraan taikinan päälle, voi ne painua vähän taikinaan - kumpikin on ihan hyvä ratkaisu! 

TARJOA vatkatuun vaniljakastikeen kera. Minä vatkasin yhteen yhden purkin vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora ) ja yhden purkin kinuskikastiketta (Kotimainen) - tulipa herkullinen kinuskin makuinen kastike piiraalle!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja