Siirry pääsisältöön

Gluteeniton juuresnäkkäri

 



Kokeilin juuresraasteen lisäämistä ruisnäkkileipään enkä ollut tyytyväinen oikein makuun enkä väriin, vaikka muut sitä meillä hyväksi sanoivatkin. Otin sitten kokeiluun vanhan siemennäkkäriohjeeni, jota lähdin muuntamaan juuresraastetta lisäten.. näin onnistuin saamaan jouluisen punajuurinäkkärin, josta itse tykkäsin. 

Ohje on gluteeniton, laktoositon, maissijauhoista tehty - nopea ja helppo.  

Juures-siemennäkkileipä maissijauhoista (pellillinen)


2 dl punajuuriraastetta
3/4 dl porkkanaraastetta
2 1/2 dl vettä kiehuvana, kaada teräskulhossa olevien raasteiden päälle
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2,6 dl maissijauhoa

Pese, kuori ja raasta kasvikset. Kaada kiehuva vesi hetkeksi raasteiden päälle. Lisää siemenet. Lisää lopuksi suola, öljy ja maissijauho.

 Levitä pöydälle pala kosteaa talouspyyhettä, sen päälle leivinpaperi, sitten taikina, maissijauhoja vähän sen päälle ja toinen leivinpaperi päälle - kauli leivinpaperien välissä leipä n. 5 mm paksuksi levyksi tai painele käsin levy tasaiseksi paperien välissä. Leikkaa taikinapyörällä ruutuja, ripottele päälle siemeniä, paina ne leivinpaperilla kiinni. Paista 170 asteessa  kiertoilmassa noin 30 minuuttia, kunnes leipä on kuiva ja rapea, nahkeaksi se ei saa jäädä. Jos leipä tuntuu paistamisen jälkeen nahkealta, kuivat lisää uunissa sitä. Leivän voi paloitella myös lämpimänä taittelemalla, jolloin ruudutusta ennen paistoa ei tarvita.  

HUOM: Punajuuren väri tahtoo leipätaikinaa paistettaessa hävitä uunissa, vaikka taikina olisi alunperin kauniin punaista. Raastoin punajuuren karkealla terällä, jolloin siitä jäi myös paloja näkyviin. Punaisemmasssa leivässä punajuuriraaste on ohuen hienoa. 

Tämän näkkärin kanssa sopisi esim taatelivoi, jonka teet sekoittamalla pilkottuja taateleita ja voita, jouluna voit lisätä mausteeksi hipsut kardemummaa ja kanelia. Siemennäkkärit ovat ihania myös juustojen kanssa - maistapa juustolla ja taatelihillolla hunnutettuna!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja