Siirry pääsisältöön

Kahvikehrät, pullapitkot



Pullapäivä - kierrepullissa täytteenä halvaa ja karpaloa ja toisissa vadelmahilloa. Leivoin myös kahvikehriä, joita on leivottu jo minun lapsuusperheessäni - aina yhtä hyviä nuo pikawienerit. 

Kahvikehrät eli pikawienerit

150 g pehmeää margariinia (huom. ei sulaa!)
1 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa
1 kpl kananmuna
2 rkl sokeria
4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja


Täyte:

75 g pehmeää margariinia
100 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Nypi margariini ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi ( tai vähemmän muruisen taikinan saat, jos sulatat margariinin ja aloitat sekoittamalla rasvan ja maidon, sinne hiiva ja muut aineet). Mikäli käytät kuivahiivaa sekoita se vehnäjauhoihin ja nypi margariinin kanssa.

Liota tuorehiiva kylmään maitoon. Lisää voi-vehnäjauhoseokseen munat, sokeri ja maito-hiivaseos. Sekoita nopeasti käsin tasaiseksi. Älä vaivaa. Kohota taikinaa vähän aikaa esim 15-30 min (voit jättää tämän kohotusvaiheen poiskin)

Kauli taikina ohueksi suorakaiteen malliseksi levyksi.  Yhdistä täytteen aineet keskenään sähkövatkaimella tasaiseksi tahnaksi. Levitä täyte levylle ja rullaa  tiukaksi rullaksi. Paloittele rulla noin 2-3 cm:n paksuisiksi paloiksi. Pyöristä rullaa käsillä koko ajan, jotta pullista tulee kauniita ja pyöreitä. Nostele palat leikkauspinta ylöspäin paperivuokiin. Kohota noin 2- 3 tuntia. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla.



Alla kuvassa pullataikinasta tehdyt kierrepitkot, joissa täytteenä margariini-sokeri- vanilliinisokeriseos ja halvamurut. Olen tehnyt näitä halvapitkoja myös niin, että olen pullataikinan vehnäjauhoista korvannut pienen määrän esim 1 dl:n perunajauhoilla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja