Hannatätejä on leiponut mummoni jouluisin ja niitä leivottiin myös meidän perheessämme pitkään, mutta nyt en kymmeniin vuosiin ole niitä tehnyt - oli siis aika! Ja hyvinpä ne vieläkin kauppansa tekivät miehelle illan jivetunnin jälkeen.
Lisäsin nyt pikkuleipiin vaaleanpunaista väriä ihan kokeilumielessä, mutta sehän ei ole lainkaan tarpeen. Kirjoitan kaksi eri ohjetta, toinen on ruokasoodalla kohotettu ja toinen leivinjauheella, molemmat ovat peräkkäin vanhassa reseptivihkossani.
Hannatädin kakut 1
(tästä tuli kaksi pellillistä pikkuleipiä)150 g margariinia tai voita
2 1/2 - 3 dl sokeria
1 1/2 dl tuoretta tai hapanta kermaa
1 tl ruokasoodaa
3 dl perunajauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
2-4 tl vanilliinisokeria
Vaahdota kermaa sähkövatkaimella. Vaahdota sitten margariinia ja sokeria toisessa astiassa. Lisää kerma margariinivaahtoon ja jatka koneella vaahdottamista vielöä hetken. Lisää sitten kuivat aineet puulastalla hiertäen. Älä laita kaikkia vehnäjauhoja kerralla, vaan lisää pikkuhjiljaa, kunnes taikina on paksu ja hiekkamainen koostumukseltaan, mutta pysyy vielä koossa, eikä murene. Taikina on raskas sekoittaa, mutta siinä piilee hiekkamaisen ja samettisen Hannatädin kakun rakenteen salaisuus.
Leivo taikinasta tanko, jaa samankokoisiin paloihin ja pyöritä ne palloiksi. Laita pallot leivinpaperin päälle pellille -jätä kohoamis- ja leivämisvaraa vähän- ja paista 180 asteessa. HUOM. On aina viisasta paistaa pikkuleipätaikinasta koekakku - jos se leviää liikaa uunissa, lisää taikinaan jauhoja tai viilennä taikina ennen paistamista - ennen vietiin paistopellillä piparit ulos pakkaseen. Jos koekakku on liian kuiva, lisää nestettä esim. tilkka kermaa taikinaan.
Paista Hannatädin kakut vaaleiksi, päälle ei saisi väriä tulla, vain vähän pohjaan. Jäähdytä pikkuleivät. Ennen niitä säilytettiin viikkokausia metallirasiassa huoneen lämmössä ja maku vain parani - ne kuivuvat ja rapeutuvat. Pikkuleivät voi myös pakastaa.
Toinen ohje on nopeampi pikataikina, aineet vain sekoitellaan. Olen leiponut silläkin saaden hyvän tuloksen, mutta nyt en sitä käyttänyt. Tämä on pienempi annos kuin edellinen.
Hannatädin kakut 2
1 1/4 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl kermaa
1 dl sulatettua margariinia
Sekoita kaikki taikinan ainekset puulastalla yhteen- Vältä turhaa vaivaamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Leivo muuten kuten yllä olevassa ohjeessa neuvon.
Herkullisen näköisiä ♥
VastaaPoista❤️
Poista