Siirry pääsisältöön

Hannatädin kakut



Leivoin Hannatädin kakkuja vanhalla ohjeella, jonka olen saanut todennäköisesti Kangasalan lastenkodin emännältä yli 40 vuotta sitten. Leivoin näitä Hannatätejä sitten seurusteluaikana sulhaskokelaalle ja naapurin mies pikkuleipiä maistellessaan totesi, että jos ei näillä yhtä miestä viekoitella, niin sitten ei millään! 

Hannatätejä on leiponut mummoni jouluisin ja niitä leivottiin myös meidän perheessämme pitkään, mutta nyt en kymmeniin vuosiin ole niitä tehnyt - oli siis aika! Ja hyvinpä ne vieläkin kauppansa tekivät miehelle illan jivetunnin jälkeen. 

Lisäsin nyt pikkuleipiin vaaleanpunaista väriä ihan kokeilumielessä, mutta sehän ei ole lainkaan tarpeen. Kirjoitan kaksi eri ohjetta, toinen on ruokasoodalla kohotettu ja toinen leivinjauheella, molemmat ovat peräkkäin vanhassa reseptivihkossani.


Hannatädin kakut 1 

(tästä tuli kaksi pellillistä pikkuleipiä)

150 g margariinia tai voita 
2 1/2 - 3 dl sokeria
1 1/2 dl tuoretta tai hapanta kermaa
1 tl ruokasoodaa
3 dl perunajauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
2-4 tl vanilliinisokeria


Vaahdota kermaa sähkövatkaimella. Vaahdota sitten margariinia ja sokeria toisessa astiassa. Lisää kerma margariinivaahtoon ja jatka koneella vaahdottamista vielöä hetken. Lisää sitten kuivat aineet puulastalla hiertäen. Älä laita kaikkia vehnäjauhoja kerralla, vaan lisää pikkuhjiljaa, kunnes taikina on paksu ja hiekkamainen koostumukseltaan, mutta pysyy vielä koossa, eikä murene. Taikina on raskas sekoittaa, mutta siinä piilee hiekkamaisen ja samettisen Hannatädin kakun rakenteen salaisuus.

Leivo taikinasta tanko, jaa samankokoisiin paloihin ja pyöritä ne palloiksi.  Laita pallot leivinpaperin päälle pellille -jätä kohoamis- ja leivämisvaraa vähän- ja paista 180 asteessa. HUOM. On aina viisasta paistaa pikkuleipätaikinasta koekakku - jos se leviää liikaa uunissa, lisää taikinaan jauhoja tai viilennä taikina ennen paistamista - ennen vietiin paistopellillä piparit ulos pakkaseen. Jos koekakku on liian kuiva, lisää nestettä esim. tilkka kermaa taikinaan.


Paista Hannatädin kakut vaaleiksi, päälle ei saisi väriä tulla, vain vähän pohjaan. Jäähdytä pikkuleivät. Ennen niitä säilytettiin viikkokausia metallirasiassa huoneen lämmössä ja maku vain parani - ne kuivuvat ja rapeutuvat. Pikkuleivät voi myös pakastaa.


Toinen ohje on nopeampi pikataikina, aineet vain sekoitellaan. Olen  leiponut silläkin saaden hyvän tuloksen, mutta nyt en sitä käyttänyt. Tämä on pienempi annos kuin edellinen.


Hannatädin kakut 2


1 1/4 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1/4 dl kermaa
1 dl sulatettua margariinia

Sekoita kaikki taikinan ainekset puulastalla yhteen- Vältä turhaa vaivaamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Leivo muuten kuten yllä olevassa ohjeessa neuvon.



Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja