Siirry pääsisältöön

Marenkirulla, Budabestin leivos, beseerull

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, suomalaisittain voisimme puhua marenkirullasta. Tämä on nopea, gluteeniton, erityisen herkullinen leivonnainen, jota tein nyt ihanan facebookryhmän Kasvit ja puutarhat Kymenlaakso, vaihto/myynti/osto kymmenvuotistapaamiseen. Tapaamisen teemana oli kukat -  pukeutumisessa, kattauksessa ja hiusmuodissa. Ryhmä tapaa kerran tai pari vuodessa tutustuen pieneen tai suurempaan puutarhaan ja vaihtaen taimia. Kymmenvuotisjuhlaa vietettiin herkkukahvipöydän vierellä ja toki katselimme ihanan vehreää puutarhaa kivoine ideoineen. 




Marenkirulla

60 cm leveän uunin uunipellille

215 g = 6 kpl L- koon munan valkuaisia
300 g = 5 dl tomusokeria
10 -25 g = 2 - 4 rkl maissitärkkelystä
pieni ripaus suolaa, voi jättää poiskin, taittaa makeutta
3 tl sitruunanmehua
(mantelilastuja tai pähkinärouhetta voi käyttää levyn pinnalle) 

Täyte:
2 1/2 dl mansikkakermaa tai kinuskikermaa
1 dl vispikermaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl rahkaa
2 tl vanilliinisokeria
5 rkl vaniljakreemijauhetta
1-2 tl sitruunanmehua
2 tl mansikkasiirappia - voi jättää poiskin
ripaus suolaa

Kuumenna uuni 140 asteeseen, kiertoilmauuni on noin 25 astetta kuumempi, mitä astemäärä näyttää, joten siinä riittää esim 125 astetta. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. 

Sivele kulho ensin etikalla tai pudota pohjalle vähän sitruunanmehua. Valkuaisten joukkoon ei saa tulla vettä, rasvaa tai keltuaista, happo tehostaa valkuaisten vaahtoutumista. Vatkaa ensin pienellä teholla sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kun vaahto alkaa muodostua, lisää sitten vähän kerrallaan tomusokeri ja vaahdota vielä niin, että saat suuren vaahdon, joka ei putoa astiasta, vaikka astian kääntää ylösalaisin. Lopuksi sekoita lastalla tai varovasti vatkaimella maissijauho ja sitruunanmehu joukkoon. Nosta taikinaa pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle vinoraitaa tai levitä lastalla marenki leivinpaperin päälle.

Voit ripotella levyn pintaan mantelilastuja tai pähkinärouhetta, jos haluat. 

Paista 140 asteessa tasalämmöllä tai matalammassa lämmössä kiertoilmalla, esim. 125 asteessa  noin 30-40 minuuttia, anna jäähtyä. Pinta pysyy vaaleana, jos käännät toisen uunipellin ylösalaisin marenkilevyn päälle, niin, että väliä on vain 2-5  senttimetriä.  Säädä lämpöä ja aikaa tarvittaessa. Levy jää vähän pehmeäksi. Kumoa pohjalevy leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä ennen täyttämistä. 

TÄYTE: 

Täytteeseen voi laittaa tuorejuustoa, rahkaa sekä suklaata tai limecurdia että marjoja tai hedelmiä tai jotain niistä kermavaahdon lisäksi. Vaniljakreemijauhe tai liivate hyydyttää täytettä niin haluttaessa. 

Vaahdota rahka tai tuorejuusto  ja kerma samassa astiassa, lisää mausteet (ja massaa paksuntava ja maustava vaniljakreemijauhe. ) Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Levitä täyte jäähtyneelle levylle, ( päälle tai alle kermavaahdon tulee suklaarouhe ja) kermavaahdon päälle marjat pisteittäin - ei liikaa, ettei niiden mehu ala valua. 

Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Ripottele päälle lumidokeris tai tomusokeris halutessasi. Koristele esim. kermavaahdolla, pistaasipähkinöillä, marjoilla. Marenkirulla on parhaimmillaan saman päivänä, mutta säilyy yön yli jääkaapissa ja on hyvää seuraavanakin päivänä. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...