Siirry pääsisältöön

Marenkirulla, Budabestin leivos, beseerull

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, suomalaisittain voisimme puhua marenkirullasta. Tämä on nopea, gluteeniton, erityisen herkullinen leivonnainen, jota tein nyt ihanan facebookryhmän Kasvit ja puutarhat Kymenlaakso, vaihto/myynti/osto kymmenvuotistapaamiseen. Tapaamisen teemana oli kukat -  pukeutumisessa, kattauksessa ja hiusmuodissa. Ryhmä tapaa kerran tai pari vuodessa tutustuen pieneen tai suurempaan puutarhaan ja vaihtaen taimia. Kymmenvuotisjuhlaa vietettiin herkkukahvipöydän vierellä ja toki katselimme ihanan vehreää puutarhaa kivoine ideoineen. 




Marenkirulla

60 cm leveän uunin uunipellille

215 g = 6 kpl L- koon munan valkuaisia
300 g = 5 dl tomusokeria
10 -25 g = 2 - 4 rkl maissitärkkelystä
pieni ripaus suolaa, voi jättää poiskin, taittaa makeutta
3 tl sitruunanmehua
(mantelilastuja tai pähkinärouhetta voi käyttää levyn pinnalle) 

Täyte:
2 1/2 dl mansikkakermaa tai kinuskikermaa
1 dl vispikermaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl rahkaa
2 tl vanilliinisokeria
5 rkl vaniljakreemijauhetta
1-2 tl sitruunanmehua
2 tl mansikkasiirappia - voi jättää poiskin
ripaus suolaa

Kuumenna uuni 140 asteeseen, kiertoilmauuni on noin 25 astetta kuumempi, mitä astemäärä näyttää, joten siinä riittää esim 125 astetta. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. 

Sivele kulho ensin etikalla tai pudota pohjalle vähän sitruunanmehua. Valkuaisten joukkoon ei saa tulla vettä, rasvaa tai keltuaista, happo tehostaa valkuaisten vaahtoutumista. Vatkaa ensin pienellä teholla sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kun vaahto alkaa muodostua, lisää sitten vähän kerrallaan tomusokeri ja vaahdota vielä niin, että saat suuren vaahdon, joka ei putoa astiasta, vaikka astian kääntää ylösalaisin. Lopuksi sekoita lastalla tai varovasti vatkaimella maissijauho ja sitruunanmehu joukkoon. Nosta taikinaa pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle vinoraitaa tai levitä lastalla marenki leivinpaperin päälle.

Voit ripotella levyn pintaan mantelilastuja tai pähkinärouhetta, jos haluat. 

Paista 140 asteessa tasalämmöllä tai matalammassa lämmössä kiertoilmalla, esim. 125 asteessa  noin 30-40 minuuttia, anna jäähtyä. Pinta pysyy vaaleana, jos käännät toisen uunipellin ylösalaisin marenkilevyn päälle, niin, että väliä on vain 2-5  senttimetriä.  Säädä lämpöä ja aikaa tarvittaessa. Levy jää vähän pehmeäksi. Kumoa pohjalevy leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä ennen täyttämistä. 

TÄYTE: 

Täytteeseen voi laittaa tuorejuustoa, rahkaa sekä suklaata tai limecurdia että marjoja tai hedelmiä tai jotain niistä kermavaahdon lisäksi. Vaniljakreemijauhe tai liivate hyydyttää täytettä niin haluttaessa. 

Vaahdota rahka tai tuorejuusto  ja kerma samassa astiassa, lisää mausteet (ja massaa paksuntava ja maustava vaniljakreemijauhe. ) Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Levitä täyte jäähtyneelle levylle, ( päälle tai alle kermavaahdon tulee suklaarouhe ja) kermavaahdon päälle marjat pisteittäin - ei liikaa, ettei niiden mehu ala valua. 

Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Ripottele päälle lumidokeris tai tomusokeris halutessasi. Koristele esim. kermavaahdolla, pistaasipähkinöillä, marjoilla. Marenkirulla on parhaimmillaan saman päivänä, mutta säilyy yön yli jääkaapissa ja on hyvää seuraavanakin päivänä. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja