300 g = 5 dl tomusokeria
10 -25 g = 2 - 4 rkl maissitärkkelystä
pieni ripaus suolaa, voi jättää poiskin, taittaa makeutta
3 tl sitruunanmehua
(mantelilastuja tai pähkinärouhetta voi käyttää levyn pinnalle)
Täyte:
2 1/2 dl mansikkakermaa tai kinuskikermaa
1 dl vispikermaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl rahkaa
2 tl vanilliinisokeria
5 rkl vaniljakreemijauhetta
1-2 tl sitruunanmehua
2 tl mansikkasiirappia - voi jättää poiskin
ripaus suolaa
Kuumenna uuni 140 asteeseen, kiertoilmauuni on noin 25 astetta kuumempi, mitä astemäärä näyttää, joten siinä riittää esim 125 astetta. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Sivele kulho ensin etikalla tai pudota pohjalle vähän sitruunanmehua. Valkuaisten joukkoon ei saa tulla vettä, rasvaa tai keltuaista, happo tehostaa valkuaisten vaahtoutumista. Vatkaa ensin pienellä teholla sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kun vaahto alkaa muodostua, lisää sitten vähän kerrallaan tomusokeri ja vaahdota vielä niin, että saat suuren vaahdon, joka ei putoa astiasta, vaikka astian kääntää ylösalaisin. Lopuksi sekoita lastalla tai varovasti vatkaimella maissijauho ja sitruunanmehu joukkoon. Nosta taikinaa pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle vinoraitaa tai levitä lastalla marenki leivinpaperin päälle.
Voit ripotella levyn pintaan mantelilastuja tai pähkinärouhetta, jos haluat.
Paista 140 asteessa tasalämmöllä tai matalammassa lämmössä kiertoilmalla, esim. 125 asteessa noin 30-40 minuuttia, anna jäähtyä. Pinta pysyy vaaleana, jos käännät toisen uunipellin ylösalaisin marenkilevyn päälle, niin, että väliä on vain 2-5 senttimetriä. Säädä lämpöä ja aikaa tarvittaessa. Levy jää vähän pehmeäksi. Kumoa pohjalevy leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.
TÄYTE:
Täytteeseen voi laittaa tuorejuustoa, rahkaa sekä suklaata tai limecurdia että marjoja tai hedelmiä tai jotain niistä kermavaahdon lisäksi. Vaniljakreemijauhe tai liivate hyydyttää täytettä niin haluttaessa.
Vaahdota rahka tai tuorejuusto ja kerma samassa astiassa, lisää mausteet (ja massaa paksuntava ja maustava vaniljakreemijauhe. ) Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Levitä täyte jäähtyneelle levylle, ( päälle tai alle kermavaahdon tulee suklaarouhe ja) kermavaahdon päälle marjat pisteittäin - ei liikaa, ettei niiden mehu ala valua.
Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla. Ripottele päälle lumidokeris tai tomusokeris halutessasi. Koristele esim. kermavaahdolla, pistaasipähkinöillä, marjoilla. Marenkirulla on parhaimmillaan saman päivänä, mutta säilyy yön yli jääkaapissa ja on hyvää seuraavanakin päivänä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: