Siirry pääsisältöön

Puolukkamoussekakku


Puolukkamoussekakku sokeripaahdetulla rukiisella hiutalepohjalla 

oli sitten hyvää. Pidän itse raikkaista perusmauista. Tätä kannattaa valmistaa jouluksi! Ohje on nopeatekoinen. tämän kokoisena 10-12 henkilölle ja 20-24 sentin vuokaan.

Pohja 


3 dl ruishiutaleita
50 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria.

Paahda ruishiutaleita pannulla hetki. Lisää margariini ja fariinisokeri ja anna niiden sulaa. Levitä seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on öljytty (tai leivontaspray) ja tomusokeroitu > moussekakku irtoaa liukumalla näin käsitellystä vuoasta. Minä teen mousse- ja juustokakut suoraan tarjoilualustan ja kakkupahvin päälle irtoreunassa hyydyttäen. 


Täyte

3 liivatelehteä - Meiran isoja tukusta TAI 4 1/2 pientä liivatelehteä
2 tlk Flora vispiä tai vispikermaa 
2 tlk vaniljarahkaa
noin 100 g valkosuklaata (käytin Lidlin oman levyn)
1/2 dl sokeria
4 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, lisää sokerit. Kiehauta sitruunanmehu  ja sekoita vähän puristetut liivatteet kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä hetki. 
Sulata suklaa muovikulhossa mikrossa matalalla teholla. Muovikulho ei kuumene liikaa, siksi se on suklaan sulatukseen paras. Suklaa on valmis, kun pystyt lusikalla sekoittamaan sen tasaiseksi.

Sekoita sula suklaa rahkaan, lisää liivateseos. Nostele joukkoon vaahdotettu kerma. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Nostele ja painele seos kakkupohjan päälle - painellessa estät ilmakuplat reunoilla. Laita pakastimeen hyytymään hetkeksi. Kun pinta on hyytynyt, lisää puolukkakerros.

Puolukkakerros pinnalle

2 liivatelehteä tai 3 pientä
200 g pakastepuolukoita
1/2 -1 dl vettä
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunanmehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Lämmitä vähän aikaa pakastemarjoja mikrossa. Soseuta pakastepuolukat veden ja sokerin kanssa monitoimikoneen leikkuuterällä - jätä kuitenkin joitain marjoja joukkoon, seoksen ei tarvitse olla aivan tasaista massaa. 
Kuumenna sitruunanmehu ja liuota vähän puristetut liivatteet siihen, sekoita tämä puolukoiden joukkoon. Kaada kakun pinnalle, tasoittele, anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai nopeammin pakasteessa tai ulkona pakkasessa hyydyttäen. Irrota kakku vuoasta ja nosta se tarjoilulautaselle ja koristele esim puolukan varvuilla ja marjoilla tai kermavaahdolla tai valkoisilla irtokarkeilla tai kuulilla tia kermavaahdolla ja joulupipareilla. Liivateseoksen päällä sokeriset koristeet vaativat alleen keksinmuruja tai sulatettua suklaata, muutoin ne sulavat. Hyvää joulun aikaa!




Kommentit

  1. Nyt löyty! Oon pitkään jo haikaillu tän tyylisestä kakusta. Puolukka on joulukakussa niin huippu. Ehdottomasti teen tätä! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hyvän kuuloinen ohje! Mistä olet löytänyt tuollaisen piparin mallisen vuoan? Olen etsinyt, mutten ole löytänyt.

    VastaaPoista
  3. Kiitos viesteistänne. Vuoka on Tallinnasta ostettu, metallinen. Kärkkäisellä olen nähnyt niitä myös, voisi katsoa löytyykö verkkomyynnistä.

    Kiva, jos ohje kiinnostaa! Minä teen näitä omia sovelluksiani eri ohjeita yhdistellen ja nyt tuli mieleeni valkosuklaa puolukan kaveriksi ja se osoittautuikin hyväksi yhdistelmäksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja