Siirry pääsisältöön

Enkelten kakku



Enkelten kakun ohje on kai joskus ollut Kotiliedessä - en ole varma alkuperästä.  Alkuperäisessä ohjeessa muruseosta on kakun reunoillakin. Muuntelin ohjetta hiukan ja tässä alla käyttämäni ohje - yhdistelmä kauran, kinuskin, puolukan ja vaniljanmakua. No taivaallinen makuyhdistelmä - siitäköhän kakun nimi?

Usein yksinkertaiset asiat ovat hyviä - se pätee tähänkin kakkuun. Helppo tehdä ja tavalliset ainekset. Kakkua voi muunnella - marjat voi vaihtaa mustikoiksi tai karpaloiksi, punaherukoiksi tai vadelmiksi. Kinuskina voi käyttää kaupan valmista kinuskikastiketta - sitä saa laktoosittomana ja siitä saa hyvän maun mousseen - käytän usein sitä, nyt keitin kinuskin itse - sekin on tosi helppoa.

Valmistin kakun lumihiutaleen muotoiseen silikoonivuokaan (kuvassa), yhtä hyvin voisi käyttää vaikkapa sydänvuokaa tai piparkakun muotoista vuokaa tai tähtivuokaa ja koristella valmiin kakun piparkakun tavoin. 



Enkelten kakku 

Tein tällä ohjeella kaksi pientä noin 18 cm:n kakkua, ohje sopii myös yhteen isompaan vuokaan. Jos haluat muruseosta isossa kakussa reunoillekin, tee sitä kaksinkertainen annos. 

Pohja

120 g kaurakeksejä (joulupiparitkin käy)
50 g margariinia sulatettuna

Sekoita monitoimikoneen leikkuuterällä pikkuleivät ja margariini tasaiseksi massaksi. Suihkauta vuokasprayta silikoonivuo'an pohjalle ja reunoille tai öljyä  vuoka ja ripottele tomusokeria sihdin läpi vuoan reunoille - yleensä tämä on hyvä keino saada hyytelökakut liukumaan vuoasta irti, mutta tässä ohjeessa piparimassa voi värjäytyä tomusokerilla- en ole kokeillut. 

Painele pohjamassa esim lusikalla vuoan pohjalle - jos painelet käsin, käytä apuna esim. vehnäjauhoja.


Täyte

4 isoa liivatetta (käytän tukusta Meiran liivatetta) tai 5 kpl pieniä liivatelehtiä
1 rkl sitruunamehua
3 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 1/2 dl sakeaa kinuskikastiketta
1/2 - 1 rkl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria 
2 dl punaisia marjoja (käytin pakastepuolukkaa jäisenä, siten se ei värjää moussea)

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunanmehu kiehumispisteeseen. lisää kevyesti puserretut liivatteet ja sekoita niin, että liivatteet sulavat. 

Vaahdota kerma. Valmista kinuskikastike (ohje alla) tai käytä ostettua kinuskia. 

Sekoita tuorejuustoon kinuski ja liivateseos sähkövatkaimella. Nostele kermavaahto joukkoon ja lisää vanilliinisokeria maun mukaan. Tarkista maku - myös sitruunamehua voi tässä vaiheessa lisätä niin, että happamen ja makean liitto on täydellisen hyvän makuinen. Nostele jäiset marjat täytteeseen ja sekoita mahdollisimman vähän, etteivät marjat värjää. Tässä vaiheessa kylmät marjat aikaansaavat nopeasti moussen hyytymisen, joten toimi sukkelaan. Painele mousse vuokaan ja hyydytä noin 4 tuntia tai yön yli jääkaapissa tai pikaisemmin - kakun koosta riippuen tuntikin voi riittää - pakastimessa. Kumoa kakku - tarvittaessa lämmitä pohjaa esim kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä tai kasta vedenpitävä vuoka nopeasti kuumaan veteen - ja koristele pikeerillä, lumihiutaleilla, marjoilla tai sokerihuurrutetuilla marjoilla, neilikoilla tai kanelitangoilla. Vihreät muratinlehdet sokerimassasta tehtynä sopivat punaisten marjojen vierelle.


Ja tältä näyttää kakun leikkuupinta- marjat tosin kaikki tässä kuvassa alhaalla, kun unohdin lisätä ne mousseen ja pyöräytin sitten jälkikäteen en muotissa jo olevan moussen joukkoon. Kinuskin ohje kuvan alla.




Kinuski - helppo tehdä itse!


2 dl kermaa
2dl fariinisokeria (jos tahdot vaaleampaa, korvaa puolet fariinisokerista tavallisella sokerilla, tavallisesta sokerista kokonaan tehtynä tulle hyvin vaalea kinuski)
(1 tl margariinia)
2 tl vanilliinisokeria

Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri paksupohjaisessa kattilassa tai teflonkattilassa. Kuumenna pitkään miedolla lieden teholla esim. 4/12 ja 20 minuuttia - aikaa ei kyllä kannata katsella tarkasti. Anna sokerin ja kerman pikkuhiljaa hautua vähän poreillen kattilassa, käy silloin tällöin sekoittamassa. 

Käytä kuohukermaa, kasvirasvapohjaisista tuotteista esim. Flora vispistä ei saa kunnolla kovettuvaa kinuskia, tosin siitäkin sen voi hätätapauksessa tehdä, mutta ei tule ollenkaan yhtä hyvää kuin kermasta - vaikka muuten noita kasvirasvapohjaisia tuotteita suosinkin.

Kun kastike silmin nähden paksunee, tee tippatesti : laita lautaselle kylmää vettä ja pudota lusikan kärjellä tippa kinuskia veteen. Jos se jähmettyy heti, kinuski on valmis. Tarvittaessa jatka keittämistä ja uusi testi. Jos kinuski ei ala paksunemaan, lisää vähän lämpöä.

Lisää kuumaan kinuskiin pieni nokare margariinia antamaan kiiltoa - tässä moussen joukossahan se ei ole tarpeen. Kun kinuski on vähän jäähtynyt, lisää vanilliinisokeria maun mukaan - sen maku heikkenee kuumennettaessa, joten en lisäisi kuumaan kinuskiin.

Anna kinuskin jäähtyä kunnolla ennen kuin sekoitat sen moussen mausteeksi. Fariinisokerista tehty kinuski värjää moussea hieman beigen sävyiseksi.

Tämän kinuskin voi hetken jäähtymisen jälkeen kaataa täytekakun päälle - halutessaan kakun päällisen voi ensin tasoittaa aivan ohuella hillokerroksella. Kinuski toimii myös ganachen tavoin - pakastimessa kylmennetyn kakun päälle kinuskin voi kaataa sekä päälle, että valuvana reunoilla. Kinuski käy myös leivosten päälle ja jäätelön tai marjapiiraiden lisäkkeeksi.

Kommentit

  1. Voi miten kaunis ja varmasti hyvä kakku! <3 Näyttää päältäpäin aivan kuin isolta piparilta. :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Roosa, se oli sellainen pikainen kokeilu pyhäinpäivän iltakahville ja olikin kyllä hyvää!

    VastaaPoista
  3. On kyllä kaunis kakku! Tosi kiva idea tuo, että keksipohja on päällä. Eikä minulle ole tullut mieleen käyttää silikonivuokaa näihin mousseekakkuihin - aina oppii uutta :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tita. Kyllä tuon hyydytetyn kakun voi koota ensin vuokaan ( öljytty ja tomusokeroitu) ja sit taputella päälle viimeksi keksimuruseoksen. Hyydytetään ja kylmänä kumotaan ympäri tarjolle. Pieniin minikakkuvuokiin vois näin tehdä leivoksia. Silloinhan tarjolle tullessa muruseos on alimpana. Monella tavalla voi tehdä...

    VastaaPoista
  5. Mulla on kans tuommoinen muotti useampana miniversiona. Tykkään niistä tosi paljon. Kaunis tämäkin kakku :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja