Tänään leivoin pitkästä aikaa pullaa. Hyvän pullan salaisuuksista -mm. pehmeä taikina, hyvä kohotus - kertoo hyvin Myllyn Parasta video. Tämä on lyhyt video ja hyvää asiaa, joissain muissa asia etenee liian hitaasti ja joskus on hygieniassa toivomisen varaa. Onneksi sentään on näitä kuvallisia ohjeita moneen leivonnan asiaan.
Tein 7 dl:n taikinasta tänään kolmenlaisia pullia. En käytä koskaan leipomiseen voita, koska en pidä edes sen mausta. Sokeria, kardemummaa ja suolaa voi pullataikinassa olla vähemmän mitä jauhopussien kyljessä mainitaan ja halutessaan voi margariinin korvata ruokaöljyllä. Jauhoja en koskaan mittaa hiivataikinoihin, vaan lisään jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pehmeänä pallona kulhon reunoista. Jauhot turpoavat vielä taikinan kohotessa. Olen vasta vuoden verran omistanut yleiskoneen ja ihmetellyt, kuinka pehmeäksi pullataikina muuttuu yleiskoneen sitä vaivatessa.
Pullataikina
7 | dl | maitoa |
1 1/2 | palaa | hiivaa |
1 | tl | suolaa |
2 | dl | sokeria |
1 | tl | kardemummaa |
1 | muna | |
vehnäjauhoja | ||
300 | g | voita tai margariinia |
Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten.Lisää jauhoja sen verran, että saat taikinasta pehmeän pallon, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Lisää pehmeä rasva ennen kuin kaikki jauhot on lisätty, siis alustamisen loppupuolella. Kohota taikina hyvin - kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut nosta se jauhojen päälle se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa 8-12 min.
Cinnamon rolls eli kanelikierteet
Cinnamon rolls vastaa Amerikassa Suomen korvapuusteja ainakin maineen perusteella. Taikina ja täyte on tehty voita säästelemättä ja pullat voidellaan - milläpä muulla kuin voisulalla. Tein näitä kerran aiemmin parhaaksi kehutulla ohjeella, mutta en tykännyt, enkä mielestäni onnistunut. Nyt kun käytin tavallista pullataikinaa, sain todella hyvän makuisia pullia!
Kaulin taikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi, päälle sivelin leivontamargariinia ja ripottelin ruskeaa sokeria, vanilliinisokeria ja kanelia. Rullasin levyn ja leikkasin sen noin 2-3 sentin paloiksi, jotka asettelin melko väljästi - kohoamisvaraa - margariinilla voideltuun vuokaan. Kohotin hyvin ja paistoin 200 asteessa. Kuumien pullien päälle levitin lusikalla täytettä:
Cinnamon rolls täyte
90 g Philadelhia tuorejuustoa
noin 3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria (Dansukker)
2 rkl pehmeää leivontamargariinia
3 rlk maitoa
Sekoita ainekset yllä olevassa järjestyksessä ja lusikoi heti kuumien pullien päälle - voit käyttää nonparelleja koristelussa halutessasi. Anna jäähtyä ja NAUTI!
Pullapusut
Pusuja varten jaoin taikina pikkupulan kokoisiin paloihin ja pyöritin niistä pullia. Littasin käsin pullat jauhotetulla alustalla ja kaulin - sitten huomasin, että helpompi tasoittaa käsin - ne ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Laitoin levyn reunalle vettä "liimaksi" ja keskelle paistonkestävää omenasosetta ja suljin ympyrän puoliympyräksi. Painoin reunat kiinni kahvikupin reunalla. Kohotin kaksinkertaisiksi.
Paistoin pullat voitelematta 200 asteessa ja kun ne olivat kullankeltaisia, nostin ne uunista ja kastoin pullan reunat ensin sulatettuun margariiniin ja sitten Siro-hienoon sokeriin.
Täytyy tunnustaa, että kävi hassusti! Olimme tilanneet elokuvaliput Kätilö elokuvaan ja pullien leipominen oli pakko keskeyttää niin, että pitkot jäivät tekemättä. Tyrkkäsin lopputaikinan jääkaapppiin - se oli jo siinä vaiheessa kohonnut ainakin pari tuntia- ja työnsin päälle lautasen. olimme sitten elokuvamatkalla noin 2-3 tuntia ja kun saavuin kotiin, otin taikinan jääkaapista ja jatkoin leipomista - eikä mitään ongelmaa, hyvin onnistui!! Opin taas uutta!
Mantelipuolukkapitkot (ohje on Krista Kaselta)
Näitä varten kaulin taikinan ohueksi levyksi ja levitin sille mantelimassaa. Massa leviää joko jääkaappikylmänä raastamalla sitä tai aivan hetken mikrossa lämmittämällä. Massan lisäksi voi väliin laittaa leipomismargariinia. Päälle ripottelin unikonsiemeniä ja pakastepuolukoita.
Pitkoa varten rullataan levy, halkaistaan rulla kahtia ja kierretään palat toistensa ympäri. Kohotin ja paistoin pitkot patonkialustalla, niin ne pysyivät suorina.
Voitele ennen paistamista. paista 175 asteessa ja vielä lopuksi 100 asteessa, tarvittaessa folion tai leivinpaperin alla niin, että pitkot varmasti kypsyvät sisältä. Pitkojen kypsymisaika on noin 20-30 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: