Mustaherukkamantelikakku
5 munaa
3 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
150 g mantelimassaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa ( voit jättää poiskin)
Noin 2 dl mustaherukoita
Voitele ja jauhota noin 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjakakkuvuoka. Minä laitoin taikinan kahteen kakkuvuokaan. Mitä paksumpi kakku taikinasta tehdään, sen pitemmän kypsennysajan se vaatii. Vuoan pohja on helppo peittää leivinpaperilla ja voidella vain reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita puulastalla "hakaten" kuivat aineet ja mantelimassa. Nostele lastalla kuivat aineet ja öljy vuorotellen munavaahtoon. Levitä taikina vuokaan ja kaada päälle pisteittäin jäisiä mustaherukoita.
Paista 175 asteessa, kunnes vuoan keskiosasta ei enää tartu taikinaa puutikkuun. Tarvittaessa suojaa kakun pinta leivinpaperilla tai foliolla, jos se tummuu liikaa.
Voit koristella kakun pinnan raesokerilla tai mantelilastuilla ( lisää ne pinnalle paistamusen loppuvaiheessa) tai kakun jäähdyttyä valkosuklaaraidoin tsi valkosuklaalastuin, joita vuolet perunankuorimisveitsellä.
Kakun päälle sopii myös
Pehmeä marenki
2 kananmunan valkuaista
3/4 - 1 dl hienoa sokeria tai tomusokeria
1tl vanilliinisokeria
Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit vatkaamisen aikana vähän kerrallaan. Vaahto on valmis, kun se ei putoa, vaikka käännät kulhon ylösalaisin.
Valkuaisvaahtoa tehtäessä välineiden on oltava puhtaat ja kuivat ja yhtään keltuaista ei saa olla mukana!
Lisää valkuaisvaahto kypsän piiraan päälle ja alenna lämpö 140 asteeseen. Paista vielä noin 10 minuuttia tai pidempään, kunnes valkuaisen pinta hyytyy - tummaksi se ei saa mennä. Tarvittaessa uunin lämpöä voi vähentää avaamalla luukku hetkeksi ennen valkuaisen lisäämistä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: