Karamellisoitunut omenakakku
kahteen pieneen irtopohjavuokaan (Leivotaan lehden ohje)
2 munaa
2 1/2 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia
2dl kiehuvaa vettä
2 tl leivinjauhetta
3tl vanilliinisokeria
6dl vehnäjauhoja ( näistä 1-2 dl voit korvata kauranleseillä)
4 - 6 omenaa
4-8 rkl vaaleaa siirappia tai fariinisokeria
Kanelia
ja halutessasi mantelilastuja tai pähkinärouhetta tai auringonkukan siemeniä
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoan reunat ja peitä pohja leivinpaperilla. Vuoan jauhottamiseen käy mitkä tahansa jauhot, itse käytän usein kauranleseitä korppujauhojen tilalla.
Valmista ensin täyte: pese omenat ja viipaloi tai kuutioi ne kuorineen mikronkestävään vuokaan. Sekoita omenien joukkoon fariinisokeria ja kuumenna omenoita kuvun alla useamman minuutin ajan, kunnes ne kunnolla pehmiävät.
Keitä vesi ja lisää joukkoon margariini, anna sen sulaa, jäähdytä hetki. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munasokerivaahtoon lämmin neste vatkaten ja sekoita jauhoseos joukkoon puuhaarukalla. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa taikinaa, jotta sen kuohkeus säilyisi. Kaada taikina vuokaan.
Nostele taikinan päälle omenat ja lopuksi voit kaataa vähän mikrokulhossa olevaa sokerilientä vielä omenapalojen päälle. Paista kakkua 175 asteessa yli puoli tuntia, kunnes se on kypsä eli kakun keskustasta ei tartu taikinaa tikkuun kokeiltaessa sitä cocktailtikulla. Tarjoa vaahdotettavan vaniljakastikkeen kera lämpimänä.
Tein tällaisen täysjyvävehnäjauhoista ja yhteen isoon vuokaan. Hyvä tuli. Bonusta siitä, että omenia sai aika runsaasti menemään, ja että kakku säilyi hyvänä useita päiviä. Resepti ei myöskään ollut liian vaikea tumpelokokille. Suosittelen.
VastaaPoistaKiva, jos tykkäsit. Sellaisenaankin tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kera tosi hyvää!
VastaaPoista