Siirry pääsisältöön

Karamellisoitu omenakakku

Karamellisoitunut omenakakku 

kahteen pieneen irtopohjavuokaan (Leivotaan lehden ohje)

2 munaa
2 1/2 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia
2dl kiehuvaa vettä
2 tl leivinjauhetta
3tl vanilliinisokeria
6dl vehnäjauhoja ( näistä 1-2 dl voit korvata kauranleseillä)
4 - 6 omenaa
4-8 rkl vaaleaa siirappia tai fariinisokeria
Kanelia 
ja halutessasi mantelilastuja tai pähkinärouhetta tai auringonkukan siemeniä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoan reunat ja peitä pohja leivinpaperilla. Vuoan jauhottamiseen käy mitkä tahansa jauhot, itse käytän usein kauranleseitä korppujauhojen tilalla. 
Valmista ensin täyte: pese omenat ja viipaloi tai kuutioi ne kuorineen mikronkestävään vuokaan. Sekoita omenien joukkoon fariinisokeria ja kuumenna omenoita kuvun alla useamman minuutin ajan, kunnes ne kunnolla pehmiävät.
Keitä vesi ja lisää joukkoon margariini, anna sen sulaa, jäähdytä hetki. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munasokerivaahtoon lämmin neste vatkaten ja sekoita jauhoseos joukkoon puuhaarukalla. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa taikinaa, jotta sen kuohkeus säilyisi. Kaada taikina vuokaan. 
Nostele taikinan päälle omenat ja lopuksi voit kaataa vähän mikrokulhossa olevaa sokerilientä vielä omenapalojen päälle. Paista kakkua 175 asteessa yli puoli tuntia, kunnes se on kypsä eli kakun keskustasta ei tartu taikinaa tikkuun kokeiltaessa sitä cocktailtikulla. Tarjoa vaahdotettavan vaniljakastikkeen kera lämpimänä.

Kommentit

  1. Tein tällaisen täysjyvävehnäjauhoista ja yhteen isoon vuokaan. Hyvä tuli. Bonusta siitä, että omenia sai aika runsaasti menemään, ja että kakku säilyi hyvänä useita päiviä. Resepti ei myöskään ollut liian vaikea tumpelokokille. Suosittelen.

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos tykkäsit. Sellaisenaankin tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kera tosi hyvää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja