Siirry pääsisältöön

Mustikkamoussekakku suklaapohjalla




Mustikkamoussekakku


Leivoin kakkupohjan uunipellillä, kun käytin pohjaa leivoksiinkin. Kakku on 18 cm halkaisijaltaan. Kakkupohjaksi riittää 1-2 munan pohja 18-25 sentin vuokaan. Pohja halkaistaan kahdeksi noin 1,5 sentin paksuiseksi kiekoksi, joista toinen tulee pohjalle, toinen päälle ja väliin juustomousse. 

Tein ensin mustikkamoussen Sallisen vaniljakreemijauheella, mutta moussesta tuli niin pehmeä, että kakku siirrettäessä se repesi ja pullisteli pohjien välistä. En onnistu vaniljakreemin kanssa hyydyttämään tarpeeksi täytettä, vaikkamonet tuttavani sitä käyttävätkin säännöllisesti kakkutäytteissä. Ehkäpä syy on siinä, että teen korkeita kakkuja ja moussekerrokset ovat myös paksuja. Tein uuden moussen liivatteen avulla. Alla kuva epäonnistumisestani 


Kehitellessäni ja maistellessani täytteitä, saatan useampaan kertaan tehdä samaa moussea, kunnes saan mieleiseni tuloksen. Makumieltymykset ovat kuitenkin niin todella henkilökohtaisia, että se, mikä minusta maistuu hyvältä, ei välttämättä muille ole sama asia.

Alla oleva ohje maistuu vahvasti suklaalta ja mustikalta. Mikäli tahtoo kevyemmän makuyhdistelmän, voi käyttää sokerikakkupohjaa, josta korvaa osan jauhoista ( esim 1/4 dl) kaakaolla. Myös kaakao-voisokerikakkupohja (jaa ohje 2:lla tai 4:llä), sopii tähän.


Suklaakakkupohja

-tämä on parempi paistaa levynä uunipellillä 4 munalla tai sitten ohuena levynä kakkuvuoassa tai kakkuvuoan ympäri voi kääntää kylmään veteen kastellun froteepyyhkeen, joka hidastaa reunojen kypsymistä ja helpottaa pohjan paistamista - lopputulos tulee tasaisempi, eikä suklaakakku nouse keskeltä.

2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
75 g Brunbergin tummaa suklaata

Sulata margariini ja suklaa kattilassa, jäähdytä hetki. Suojaa irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla, tai sprayaa vuokaspraylla. Vaahdota munat ja sokeri, sekoita kuivat aineet. Lisää vatkaimella kevyesti vatkaten lämmin rasva-suklaaseos munavaahtoon, nostele lastalla kuivat aineet joukkoon. Paista kypsäksi, vajaa tunti, kunnes tikulla kokeillen pohja on kypsä. Voit myös paistaa kaksinkertaisen annoksen uunipellillä. Tähän pohjataikinaan olen joskus lisännyt joukkoon vadelmia tai mustaherukoita - desin 4 munan annokseen, tulee mehevää pellillä paistaen.

Puhdista kakkuvuoan reuna ja laita se tarjoilualustalle. Sprayaa tai öljyä sisäreuna. Leikkaa 1 1/2 cm paksu kiekko kakkupohjaa kakkuvuoan pohjalle ja kaada päälle mustikkamousse. Laita päälle toinen kakkukiekko ja jäähdytä jääkaapissa yön yli. 

Mustikkamousse


(saat parin sentin kerroksen 18 cm:n vuokaan, jos teet puoli annosta ohjeesta, koko annoksesta tulee noin 4 sentin paksuinen )

2 dl vispikermaa tai vatkautuvaa vaniljakastiketta
200 g Philadelphia tuorejuustoa tai Rainbow vanilja tuorejuustoa
100 g = 2 dl pakastemustikoita
1  1 1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
     (>>>>>>yllä olevaan jos lisäät 3 rkl vaniljakreemijauhetta saat täytekakun väliin ohuena kerroksena kestävä moussen, jatketaan kuitenkin ohjetta toisin, lisäämättä vaniljkreemijauhetta!)

3 liivatetta (HUOM käytän tukun isoja liivatteita, kaupan pieniä tähän 4-5 kpl)
1 rkl limemehua
1 -2 rkl vettä


Sulata mustikat, soseuta ne yhdessä tuorejuuston kanssa sauvasekoittimella. Vaahdota kerma ja sokeri. Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Kuumenna mehu-vesiseos, liuota kevyesti puristetut liivatteet siihen, kaada tämä mustikkaseokseen samalla vatkaten. Lisää kerma varoavasti lastallanostellen, jotta kuohkeus säilyy. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. 


KEVYEMMÄN ja vaaleamman täytteen saat, jos lisäät mustikkaseokseen 1-2 dl rahkaa tai kreikkalaista jogurttia tai ranskankermaa - lisää silloin 1 liivatekin massaan. 

Kun kakku on jähmettynyt kylmässä, levitä ohut kerros vadelmahilloa tai mustikkahilloa tai mustikkacurdia kakun pinnalle - tee mustikkacurd ilman laakerinlehteä - se maistuu helposti liikaa. Levitä päälle jäiset mustikat ja hyytelösokerilla keitetty liemi

Hyytelösokeriliemi pakastemarjojen päälle


1 dl mustikkamehua tai muuta punaista mehua vedellä laimennettuna
1/2 dl hyytelösokeria

Kiehauta mehu, lisää sokeri, kiehauta. Valele vähän jäähtynyt mehu marjojen päälle, anna hyytyä. Nosta reuna pois. Koristele valkosuklaalla tai kermavaahtoruusuilla  - sokeriset koristeet sulavat hyytelön päällä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja