Meillä meni nyt lomasuunnitelmat mönkään, kun sairastuimme kovaan yskään ja kipuilemme muutoinkin - haaveet jokapäiväisestä ulkoilusta saivat jäädä. Pakko on keksiä jotain puuhastelua sisällä ollen. Tänään leivoin pitkästä aikaa Kulebjakaa eli venäläistä kalapiirasta ohjeella, jolla olemme usein sekä kotona että opetuskeittiössäni leiponeet. Ja oikein c-vitamiinipitoista ja hyviä rasvoja sisältävää salaattia lisukkeeksi!
Lohipiiras 8:.lle
=2 piirasta tai yksi suurempi
Taikinakuori
600 g isoa lehtitaikinalevyäTaikinakuori Piiras on helppo tehdä, kun ostin taikinaksi valmiin ison lehtitaikinalevyn 600 g - siitä tuli kaksi piirasta, jotka riittävät ruokailussa 3-4 ruokailijalle kumpikin. Jaoin taikinan kahteen osaan ja kaulin ne leivinpaperin päällä - silikoonialusta alla estää luisumista - suorakaiteen muotoisiksi.
Täyte
1 dl pitkää riisiä, vettä, suolaa150 g ruohosipuli tai kevätsipuli tuorejuustoa tai 1/2 dl ruokakermaa
3 keitettyä kananmunaa
240 g lohisuikaleita - kylmäsavulohi tai savukalakin käy
1 pieni purkki herkkusieniviipaleita
1 rkl hienonnettua tilli
(yrtti)suolaa
mustapippuria
Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi vesi pois, lisää tuorejuusto siiriin makua tuomaan, samoin tilli. Keitä kananmunia niin, että ne kiehuvat 10 minuuttia, kaada vesi pois ja kylmää vettä niskaan, että munien kuori irtoaa helpommin. Kuori ja viipaloi munat.
Kalapiiraan voi koota ylöalaisin, jolloin piiraskuoren sauma jää pohjan alle tai sauman voi tehdä sivuun. Valmiissa piiraassa lohet ja herkkusienet ovat päällimmäisenä, riisit pohjalla.
Kuvissa työ sujuu herkkusienet ja kalat pohjalle - tyylillä. Herkkisienet voi ensi nkuullottaa paistinpannulla pienessä tilkassa öljyä - mukaan voi laittaa purjorenkaitakin, jos tahtoo.
Kaada sienet ja kalat kaulitun voitaikinalevyn päälle, sitten kananmunaviipaleet. Ripottele kalan päälle ripaus suolaa ja mustapippuria.
Peitä tämä riisi-juustoseoksella ja käännä taikina täytteen päälle. Laita "liimaksi" kananmunaa, sitten taita toinen puoli päälle. Käännä piiras leivinpaperin avulla ja muotoile kala.
Koristele, voitele ja paista 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskehtava - silloin kalakin on jo kypsynyt - menisiköhän aikaa 20-30 minuuttia - en juurikaan katso kelloa leipoessani, vaan tutkin uunissa olevaa leivonnaista.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: