Siirry pääsisältöön

Mokkapalat monin tavoin - kananmunaton ohje myös





Mokkapalat




Vanha ohje yli 40 vuoden takaa ensimmäiseksi. Tämä ohje tuli muistaakseni kotimme läheisen ravintolan leipurilta meille. Teimme tämän aina mitaten tavallisella kahvikupilla, joka on 1 1/2 dl - näin onnistuimme. Vanhoissa keittokirjoissa ja kiertävissä ohjeissa, kuten tämäkin on Suomessakin käytetty kahvikuppi- ja juomalasimittoja.  Osa kkp-ohjeista on tullut Amerikasta ja oikeastihan amerikkalainen kahvikuppi vastaa 2,4 desilitraa ja toisaalta eri maissa tuo kahvikuppimitta vaihtelee kooltaan ks. mittamuunnokset.

1. Mokkapalat 70-luvulta

(uunipellillinen, iso annos, paljon sokeria)

300 g margariinia (sulata ja anna hetki jäähtyä)
4 isoa kananmunaa
4 kkp sokeria
2 kkp maito
4 rkl kaakaota
2 tl vanilliinisokeria
4 tl leivinjauhetta
6 kkp vehnäjauhoja

Kuorrutus
4 rkl margariinia sulatettuna
4 rkl kylmää kahvia
3 rkl kaakaota
200 g tomusokeria (meillä puhuttiin pölysokerista)
2 tl vanilliinisokeria

Lämmitä uuni 175 -200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpö ja pohjasta tulee kuohkeampi matalammassa lämmössä. Vaahdota pohjaa varten munat ja sokeri hyvin valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen munavaahtoon varovasti nostellen maitoa, kuivia aineita ja sulatettua margariinia. Levitä taikina leivinpapaerin päälle uunipellille ja paista, kunnes keskeltä tikulla kokeillen ei taikinaa enää tartu tikkuun. Jäähdytä pohja. 

Kuorrutus. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista. Jos tahdot kiiltävän tasaisen pinnan ,levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja tarvittaessa nonparelleja päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä kylmässä. Jos tahdot kuvioida esim. haarukalla tai lusikalla kuorrutteen pinnan tai pursottaa sitä, tee siitä paksumpi, lisää tomusokeria ja vähän kaakaota, kunnes kuorrute saavuttaa halutun paksuuden. 
___________________________________________________

Olin poikani kanssa jalkapallo-ottelussa ja ainahan niissä äidit leipoivat puffettiin mokkapaloja. Kerran maistoin niin hyvää ja pehmeää, että aloin kokeilemalla kehittämään käyttämääni ohjetta ja sain tällaisen ohjeen aikaiseksi. Tämän avulla olemme vuosikausia koulun kotitaloudessa leiponeet mokkapalat. Tällä ohjeella voit valita joko vaalean tai tumman pohjan ja vaalealla pohjallahan leivonnainen saa nimen Tuuloman torttu. Valitse siis pohja a tai b - kumpaankin tulee päälle sama kuorrutusohje. Nämä ohjeet kolminkertaisena täyttävät uunipellin, kuorrutetta on silloin tehtävä myös enemmän.

2. a MOKKAPALAT PIIRASVUOKAAN, POHJA


75 g margariinia
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½  tl vanilliinisokeria
1 rkl kaakaojauhetta (tai 1 ½ rkl)
2 kananmunaa
1 dl sokeria
½ dl maitoa
         (tai ½ dl vettä + 1 rkl maitojauhetta)

2. b. TUULOMAN TORTTUPOHJA


75 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½  tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
1 dl sokeria
½ dl maitoa
        (tai ½ dl vettä + 1 rkl maitojauhetta)



1.     Voitele ja jauhota piirasvuoka.  
2.     Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota esille valmistusaineet ja välineet.
3.     Sulata 100 g margariinia kattilassa tai mikrossa – varaa siitä 2 rkl (=25 g) täytettä varten ja ota loput 75 g piirasta varten.
     Jätä margariini jäähtymään.
4.     Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri (ja kaakao).
5.     Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
6.     Lisää vaahtoon margariini ja maito varovasti puuhaarukalla sekoittaen. Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.
7.     Kaada vuokaan. Tyhjennä kulho taikinasta kaapimella. Paista piiraspohjaa uunin keskitasossa noin 20 min – kunnes tikulla kokeillen ei piiraan keskeltä tartu taikinaa tikkuun. Anna piiraspohjan jäähtyä.


KUORRUTUS:  
2 dl tomusokeria
2 rkl kahvia
2 rkl (=25 g) margariinia sulatettuna
1 rkl kaakaojauhetta
½  tl vanilliinisokeria


1.     Keitä kahvi. Lisää tomusokeri, kaakaojauhe ja kahvi sulatetun margariinin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
2.     Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja anna jähmettyä kylmässä.
3.     Voit koristella pinnan haarukalla tai lastalla kuvioiden tai ripottelemalla nonparelleja (kork 2 tl) kuorrutuksen päälle, ennen kuin se ehtii jähmettyä.

_________________________________________________________________________
Uusimmat ohjeeni ovat Kotitaloustaito 7-9 kirjasta vuodelta 2017. Ohjeessa 3 on todella pehmeä ja kevyen tuntuinen pohja.


3. Mokkapalat 

Piirasvuokaan  - tee uunipellille 2-3- kertainen annos

Pohja:
75 g margariinia - sulata
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaota
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 dl maitoa

Kuumenna uuni 175-200 asteeseen. Voitele ja jauhota piirasvuoka (26-28 cm) tai sprayaa se. Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet. Vaahdota munat ja sokeri ja lisää maito ja margariini munavaahtoon, sitten varovasti sekoittaen sihdin läpi kuivat aineet. Levitä taikina piirasvuokaan. Paista noin 20 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä. 

Kuorrutus
30 g margariinia
2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaota
noin 3 dl tomusokeria

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja kaada ja tasoita jäähtyneen pohjan päälle. Koristele. Anna jähmettyä kylmässä. 

4. Mokkapalat, pikataikina, kananmunaton


1 1/2 dl sokeria
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
150 g margariinia - sulata.
1 1/2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

Kuumenna uuni 2oo asteeseen. Voitela ja jauhota tai sprayaa piirakkavuoka 26-28 cm. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sulata margariini. Lisää nesteiset aineet ja sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Levitä taikina piirasvuokaan. Paista noin 20 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä. Tee kuorrutus kuten ohjeessa 3 ja levitä se jäähtyneen pohjan päälle. Koristele. Kuvassa yläpuolella on tällä ohjeella tehdyt mokkapalat.

_____________________________________________________________

Seuraava ohje on pikataikina, josta meillä tehtiin usein kahvikakkua sellaisenaan ilman mitään täytettä. Saatoin laittaa päälle valkoisen kakkupaperin ja sihtasin tomusokeria jäähtyneen kakun päälle koristeeksi tai tarjosimme kakkua sellaisenaan joko jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera. Tätä ovat monet ystävät vuosien varrella maistelleet meillä. Ohje on niin pikainen, että monta kertaa rupattelin keittiössä vieraani kanssa ja samaan aikaan leivoin kahvipöytään suklaakakun.

5. Mokkapalat mehevällä suklaakakkupohja lla ilman kananmunaa

Voitele ja jauhota piirasvuoka, jauhotukseen käy myös kookoshiutaleet.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Mittaa kulhoon 
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 rkl kaakaota
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet. Lisää 
150 g margariinia sulatettuna ja 
1 dl kiehuvaa vettä.

Vatkaa 2 kananmunaa kevyeksi vaahdoksi ja sekoita ne taikinaan.
Kaada taikina 1 1/2 litran vuokaan. Paista 30-50 minuuttia - kakun paksuudesta riippuen. Suklaakakku saa jäädä sisältä vähän kosteaksi. 

Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla sabluunan kanssa tai tee päälle jokin yllä olevista mokkapalojen kuorrutteesta.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja