Tämä ihana kylmäsavulohimoussekakku on ollut perheemme monissa juhlatarjoiluissa mukana. Ohje on alunperin Sunnuntain eli nykyään Raision - ja ohje on vähän käytössäni muuntunut. Toinen hyvä savukalamoussekakkuohje löytyy Valiolta, se on blogissani täällä. Ja saaristolaisleivän muruista on tehty pohja lohimoussekakkuun tässä ohjeessa. Mutta pisimpään perheen herkkuohjeena on ollut tämä alla oleva kalastajan torttu.
Kalastajan juustotorttu
12:lle hengelle
Pohja
100 g Sunnuntai Leivontamargariinia
200 g hapankorppuja
1/2 dl maitoa
Täyte:
6 liivatelehteä (minä käytän tukun isoa 4 gramman Meiran liivatelehteä, pieniä liivatelehtiä voisi olla 6-7 kpl)
1 dl sitruunamehua
3 dl kurkkua pieninä kuutioina
2 rkl ruohosipulia tuoretta tai pakastettua (tai kevätsipulia tai purjoa )
1 dl - 1 1/2 dl tilliä hienonnettuna
250 g kylmäsavustettua kirjolohta
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kermaa Flora vispiä tai vastaavaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl sokeria
1/3 tl suolaa
Koristeluun: kurkkua, kylmäsavustettua kirjolohta, limeä tai sitruunaa, tilliä, pikkusalaatteja, pikkutomaatteja tai paprikaa
Ohjeet
Paloittele hapankorput ja hienonna esim. monitoimikoneessa. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Sekoita pohjan aineet keskenään.
Vuoraa irtoreunaisen vuoan (halkaisija 22 cm) pohja leivinpaperilla ja taputtele siihen hapankorppuseos. TAI kokoa torttu kakkupahvin päälle öljyllä voidellun tai spray'atun irtoreunan sisään. Nosta pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä, kunnes ne pehmiävät.
Leikkaa kurkku ja lohi kuutioiksi, hienonna sipuli ja tilli. Notkista tuorejuustot kulhossa. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan mehuun. Kaada seos vähän jäähtyneenä tuorejuuston joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää puulastalal nostellen kermavaahto kurkku- ja lohikuutiot, sipulit, tilli ja mausteet. Maista ja tarvittaessa mausta - mielestäni kirpakka sitruuna ja tilli saa maistua tässä.
Kaada täyte hapankorppupohjan päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään ja hyydytä nopeammin pakasteessa - älä kuitenkaan anna jäätyä, koska kurkku vettyy pakastettaessa.
Irrota reunarengas ja siirrä torttu tarjoiluastiaan. Leikkaa kurkku ja lohi pieniksi kuutioiksi ja lime lohkoiksi. Koristele torttu. Voit tehdä myös lohiruusukkeita, pikkutomaattitulppaaneja tai sydämiä pikkutomaateista.
Tämän tortun voi tehdä myös piirasvuokaan - minä tein samalla kaksi pientä annosvuoan kokoista iltapalaherkkua pikkupiirasvuokiin.
Ihanan näköinen - ohje... ?
VastaaPoistaUlpu
Jospa kesk. Iltana saisin ohjeen blogiin!
PoistaLupasin tehdä suolasen piirakan lastenlasten synttäreille ja tämä meni kokeiluun, vesi herahti kielelle jo ohjetta lukiessa. Kiitos! t. Immu
VastaaPoistaJoko kokeilit? On meillä monessa juhlassa hyväksi koettu, mutta makuasiat ovat tosi henkilökohtaisia - se mistä toinen tykkää kovasti, ei toiselle maistu ihmeeltä.. sekin on omassa perheessä koettu :)
Poista