Kaksi torttua samasta taikinasta - sitruunamarenkitorttu ja Tuuloman torttu eli mokkapalat vaalealla pohjalla
Nämä tortut syntyivät nopeasti, kun voitelin kaksi voitelin kaksi vuokaa vuokaspraylla - tai voitelu ja jauhotus, tein yhden taikinan, paistoin tortut kiertoilmauunissa yhtä aikaa ja tein kaksi täytettä. Tahdoin kokeilla uutta korkeaa irtopohjasydänvuokaani, siitä lähti idea. Ja maistoin Anemonen tekeleet -blogin kirjoittajan luona ihanaa mokkapalapiirasta turkooseilla lakukoristeilla ja pehmeällä, makoisalla piiraspohjalla - sitäkin oli pakko saada kotona lisää! Anemonelta voit tilata kauneimmat kortit!
Herkullinen marenkipäällinen jää valkoiseksi ja paistuu ihanan rapeaksi lämpötilaa ja aikaa säätelemällä, ohjeet alla.
Makoisa pehmeä torttutaikina
kahteen piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
200 g margariinia sulatettuna
Voitele ja tarvittaessa korppujauhota vuo'at. Sulata ja jäähdytä margariini. Vaahdota kananmunat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi. Mitä enemmän saat vatkattua ilmaa joukkoon, sen kuohkeampi ja suurempi kakku. Lisää kuivat aineet sekoitettuna ja vuorotellen sulatetun margariinin kanssa. Kaada taikina vuokiin, paista 175 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa keskeltä kokeillen. Jäähdytä pohjat.
Sitruunatortun täytekiisseli ja marenki
2 dl vettä
1 dl sitruunanmehua (valmiina pullossa)
1 1/4 dl sokeria
2 keltuaista
3 rkl maissitärkelystä (kuva alla)
30 g margariinia
Torttujen paistuessa keitä sitruunakiisseli. Laita kylmään kattilaan ainekset, paitsi ei margariinia ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on kiehunut noin pari minuuttia ja saostunut. Lisää sitten margariini kiiltoa antamaan. Maista, lisää tarvittaessa sitruunan mehua. Kaada kiisseli tortun päälle vuokaan - ei haittaa, vaikka torttu olisi kuuma.
Marenki
2 valkuaista
1 1/2 dl Siro sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Erottele valkuaiset keltuaisista tarkasti juomalasiin. Kaada valkuaiset vatkauskulhoon. Vaahdota marengin ainekset mielellään yleiskoneella ja teräs- tai lasikulhossa, koska muovikulhon jurnuihin jää helposti vaahtoutumisen estävää rasvaa. Yhtään keltuaista tai rasvaa tai vettä ei saa marenkien vaahdotukseen päästä esim. vatkaimista mukaan. Lisää sokerit vatkaamisen loppuvaiheessa vähän kerrallaan. Marenki on valmis, kun se pysyy astiassa kumottaessa astia ylösalaisin.
Lisää marenki kahdella lusikalla nostellen tai pursottaen kakun pinnalle - tee ihania huippuja marenkiin - ja paista uunissa ensin 150 asteessa, sitten alle 100 asteessa, kunnes marenki ensin saa huippuihin vähän väriä ja sitten matalassa lämmössä kuivuu. Periaatteessa toholla kuumentaminen ja nopea käyttäminen kuumassa uunissa riittää, että marenki värjäytyy hieman, mutta minä tykkään kuivattaa sitä vielä rapean suutuntuman saamiseksi. Ja kyllä olikin ihanaa maultaan
Kuvien alla mokkapalojen täyte
HUOMAA KUVA ALLA JA ERO! Maissitärkkelys suurustaa kokonestesuuruksella - sekoita kaikki aineet kylmänä keskenään, kuumenna sekoittaen ja keitä sekoittaen 3 minuuttia - TAI jos lisäät sen kuumaan nesteeseen, on jauho sekoitettava aina pieneen kylmään nestemäärään ja seos lirutetaan suurustettavaan nesteeseen samalla sekoittaen. Keitä 3 minuuttia sekoittaen.
Maizena suurustetta myydään vaaleana ja ruskeana ja se on maissitärkkelys, jota voit ripotella sellaisenaan kuumaan nesteeseen, sekoita, keitä kolme minuuttia ja neste paksunee eli suurustuu. Tämä on nopea ja kätevä esim. kastikkeiden ja kiisseleiden paksuntamisessa, hinnaltaan vähän tavallista maissitärkkelystä kalliimpi.
Mokkapalatäyte eli suklaakuorrutus Tuuloman torttuun
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tätä kakkua kutsutaan kihlajaistortuksi, Tuuloman tortuksi, mokkapaloiksi ja mitähän vielä :)
25 g margariinia
1/2 dl kahvia
1 rkl kaakaota
2 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
Sulata kattilassa margariini. Lisää kahvi, kaakaojauhe ja sokerit. Jos kuorrutus on ohutta, se jähmettyy kylmässä kakun pinnalla aivan kiiltäväksi, tasaiseksi pinnaksi. Jos teet kuorrutuksesta paksumpaa lisäämällä enemmän tomusokeria, saat siitä lastalla levitettävän tahnan, jota voit kuvioida haarukalla tai lusikalla ja kuviot jäävät näkyviin jäähdytetyn tortun pintaan.
Voi koristella pinnan marmoroimalla eli lisäämällä pursotinpussilla värillistä tomusokeri-vesiseosta raitoina kuorrutuksen pinnalle ja vetämällä veitsellä raitoja vastaan viivoja ennen kuin kuorrutus ehtii kuivua. Voit käyttää sabluunaa, jonka aukosta tai pitsiliinan päältä ripottelet tomusokeria kuvioiksi kuivuneen suklaakuorrutuksen päälle tai voit koristella pinnan strösselein ja helmin tai sokerimassakukilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: