Siirry pääsisältöön

Kaksi torttua samasta taikinasta - sitruunamarenkitorttu ja Tuuloman torttu eli mokkapalat vaalealla pohjalla





Nämä tortut syntyivät nopeasti, kun voitelin kaksi voitelin kaksi vuokaa vuokaspraylla - tai voitelu ja jauhotus, tein yhden taikinan, paistoin tortut kiertoilmauunissa yhtä aikaa ja tein kaksi täytettä. Tahdoin kokeilla uutta korkeaa irtopohjasydänvuokaani, siitä lähti idea. Ja maistoin Anemonen tekeleet -blogin kirjoittajan luona ihanaa mokkapalapiirasta turkooseilla lakukoristeilla ja pehmeällä, makoisalla piiraspohjalla - sitäkin oli pakko saada kotona lisää! Anemonelta voit tilata kauneimmat kortit!



Herkullinen marenkipäällinen jää valkoiseksi ja paistuu ihanan rapeaksi lämpötilaa ja aikaa säätelemällä, ohjeet alla.


Makoisa pehmeä torttutaikina 

kahteen piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
200 g margariinia sulatettuna

Voitele ja tarvittaessa korppujauhota vuo'at. Sulata ja jäähdytä margariini. Vaahdota kananmunat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi. Mitä enemmän saat vatkattua ilmaa joukkoon, sen kuohkeampi ja suurempi kakku. Lisää kuivat aineet sekoitettuna ja vuorotellen sulatetun margariinin kanssa. Kaada taikina vuokiin, paista 175 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa keskeltä kokeillen. Jäähdytä pohjat. 


Sitruunatortun täytekiisseli ja marenki

2 dl vettä
1 dl sitruunanmehua (valmiina pullossa)
1 1/4 dl sokeria
2 keltuaista
3 rkl maissitärkelystä (kuva alla)
30 g margariinia

Torttujen paistuessa keitä sitruunakiisseli. Laita kylmään kattilaan ainekset, paitsi ei margariinia ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on kiehunut noin pari minuuttia ja saostunut. Lisää sitten margariini kiiltoa antamaan. Maista, lisää tarvittaessa sitruunan mehua. Kaada kiisseli tortun päälle vuokaan - ei haittaa, vaikka torttu olisi kuuma.

Marenki 


2 valkuaista
1 1/2 dl Siro sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Erottele valkuaiset keltuaisista tarkasti juomalasiin. Kaada valkuaiset vatkauskulhoon. Vaahdota marengin ainekset mielellään yleiskoneella ja teräs- tai lasikulhossa, koska muovikulhon jurnuihin jää helposti vaahtoutumisen estävää rasvaa. Yhtään keltuaista tai rasvaa tai vettä ei saa marenkien vaahdotukseen päästä esim. vatkaimista mukaan. Lisää sokerit vatkaamisen loppuvaiheessa vähän kerrallaan. Marenki on valmis, kun se pysyy astiassa kumottaessa astia ylösalaisin.

Lisää marenki kahdella lusikalla nostellen tai pursottaen kakun pinnalle - tee ihania huippuja marenkiin -  ja paista uunissa ensin 150 asteessa, sitten alle 100 asteessa, kunnes marenki ensin saa huippuihin vähän väriä ja sitten matalassa lämmössä kuivuu. Periaatteessa toholla kuumentaminen ja nopea käyttäminen kuumassa uunissa riittää, että marenki värjäytyy hieman, mutta minä tykkään kuivattaa sitä vielä rapean suutuntuman saamiseksi. Ja kyllä olikin ihanaa maultaan 


Kuvien alla mokkapalojen täyte




HUOMAA KUVA ALLA JA ERO! Maissitärkkelys suurustaa kokonestesuuruksella - sekoita kaikki aineet kylmänä keskenään, kuumenna sekoittaen ja keitä sekoittaen 3 minuuttia - TAI jos lisäät sen kuumaan nesteeseen, on jauho sekoitettava aina pieneen kylmään nestemäärään ja seos lirutetaan suurustettavaan nesteeseen samalla sekoittaen. Keitä 3 minuuttia sekoittaen. 

Maizena suurustetta myydään vaaleana ja ruskeana ja se on maissitärkkelys, jota voit ripotella sellaisenaan kuumaan nesteeseen, sekoita, keitä kolme minuuttia ja neste paksunee eli suurustuu. Tämä on nopea ja kätevä esim. kastikkeiden ja kiisseleiden paksuntamisessa, hinnaltaan vähän tavallista maissitärkkelystä kalliimpi.




Mokkapalatäyte eli suklaakuorrutus Tuuloman torttuun


Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tätä kakkua kutsutaan kihlajaistortuksi, Tuuloman tortuksi, mokkapaloiksi ja mitähän vielä :)

25 g margariinia
1/2 dl kahvia
1 rkl kaakaota
2 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria

Sulata kattilassa margariini. Lisää kahvi, kaakaojauhe ja sokerit. Jos kuorrutus on ohutta, se jähmettyy kylmässä kakun pinnalla aivan kiiltäväksi, tasaiseksi pinnaksi. Jos teet kuorrutuksesta paksumpaa lisäämällä enemmän tomusokeria, saat siitä lastalla levitettävän tahnan, jota voit kuvioida haarukalla tai lusikalla ja kuviot jäävät näkyviin jäähdytetyn tortun pintaan.

Voi koristella pinnan marmoroimalla eli lisäämällä pursotinpussilla värillistä tomusokeri-vesiseosta raitoina kuorrutuksen pinnalle ja vetämällä veitsellä raitoja vastaan viivoja ennen kuin kuorrutus ehtii kuivua. Voit käyttää sabluunaa, jonka aukosta tai pitsiliinan päältä ripottelet tomusokeria kuvioiksi kuivuneen suklaakuorrutuksen päälle tai voit koristella pinnan strösselein ja helmin tai sokerimassakukilla. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja