Muistan, kuinka lapsuudessani kiersi kodista toiseen suklainen keksikakun ohje, mutta sen nimeä en muista. Taisi olla muuten REX-kakku????
Eestissä tutustuin uudelleen keksikakkuihin, joista tunnetuin on Kirju koer, sitäkin aion joku päivä kokeilla, se on vähän Rocky roadsin tyylinen. Talviloman kunniaksi aloin toteuttamaan virolaisen kuuluisan ruokatoimittajan Lia Virkuksen leivonnaisohjeita. Minulla on Lian kirjoja sekä eestiksi että suomen kielellä. Viimeisin hankintani on näet Enden ja Virkuksen kirja Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia, tämän kurjan alkuperäispainos eestin kielisenä on vuodelta 2012, suomennettu se on kolme vuotta myöhemmin. Verrattomat kakut kirjassa on on yli 10 keksikakkua ohjeineen.
Lue lisää Lian rakkaudesta leivontaan Suomi-Eesti kulttuuriyhteistyötä hoitavan Tuglas-seuran sivuilta.
Tein kakun 16 sentin vuokaan, mutta se voisi olla parempi tehdä suurempaan noin 20 sentin vuokaan, jolloin tuo täytemassa jää ohuemmaksi ja marjojen raikkaus tulee paremmin esille. Ja tässäpä ohje pienin muunnoksin:
Virolainen keksikakku vadelmalla ja halvalla
Pohja
150 g Tasangon suklaapikkuleipiä tai muuta ruskeaa pikkuleipää
2 rkl kahvia
1 rkl ranskankermaa
Täyte
150 g vaaleita keksejä (minä käytin Muroa, mutta voisi olla vähemmän mureneva keksi)
150 g halvaa
200 ranskankermaa
100 g Philadelphia tuorejuustoa
(1 tl vanilliinisokeria halutessasi)
Pinnalle marjakiille
(tai pakasteesta sulatettuja marjoja tarjolle kakun kera)
2 -3 dl pakastevadelmia
1 1/2 - 2 dl punaista mehua
2 liivatetta
Laita irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle leivinpaperi, srayaa vuokaspraylla tai öljyä reunat. Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä pohjan ainekset ja painele vehnäjauhojen avulla vuoan pohjalle.
Vatkaa ranskankerma ja tuorejuusto tasaiseksi ja lisää veitsellä rapsuttaen halva joukkoon. Murustele keksit muovipussin sisällä käsilläsi - saa jäädä selkeitä paloja - ja lisää keksit ranskankermaseokseen. Maista ja lisää halutessasi vanilliinisokeria. Tasoittele massa vuokaan, se jähmettyy kylmässä.
Liota liivatteet pehmeäksi kylmässä vedessä. 2 liivatetta hyydyttää yleensä 2 dl nestettä, mutta minä en tahtonut saada vadelmamehua hyytymään, niin laitoin sitten vähän enemmän liivatetta.
Levitä pakastekylmät marjat kakun päälle. Kuumenna 2 rkl mehusta kiehuvaksi, lisää puserretut liivatteet ja sekoita hyvin. Kaada sitten tämä seos kylmän mehun joukkoon samalla sekoittaen. Jäähdytä liivatemehu kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja levitä sitten se kylmien marjojen tai kylmän kakun päälle lusikalla tai pullasudilla. Anna kakun jähmettyä seuraavaan päivään jääkaapissa - meillä se syötiin kyllä jo saman päivänä pois :).
Lia oli laittanut tuota pohjakeksimassaa myös täytteen päälle, mutta minä jätin sen kerroksen pois, kun tein kiilteen päälle. Marjakiilteen voi tehdä myös hyytelösokerin avulla, jolloin ohje löytyy paketin takaa - se on helppo tapa, kiille hyytyy heti pakastemarjojen päälle, eikä marjat sulaessaankaan yleensä valu tuon kiilteen alta juuri lainkaan.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: