Donitseissa oli kyllä nyt maku kohdallaan!, mutta päällinen jäi liian läpikuultavaksi - käytin ulkolaisia valkosuklaan makuisia nappeja siinä. Kirjoitan blogiin kolme hyvää päällisohjetta - vaaleanpunainen kuorrutus onkin tehty Candy meltseillä ja on onnistuneempi väriltään. Jatkuvaa oppimista tämä leivonta on. Alla olevaa ohjetta olen tehnyt vain sekoittamalla tai munat ja sokerin vaahdottamalla, jolloin tulos on vähän kuohkeampi. Tänään sekoitin ainekset. Olen paistanut tällä ohjeella tehtyjä donitseja öljyssä, mutta nyt omistan donitsipellit ja teen donitseja uunissa.
Donitsit 12 kpl
1/2 dl rypsiöljyä
1,5 dl maustamatonta jogurttia tai piimää tai kermaviiliä tai hapanta kermaa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1 tl vanilliinisokeria tai hyvin pestyn sitruunan kuorta raastettuna
Sekoita ainekset keskenään kuitenkin viimeisenä kuivat aineet ja sekoita mahdollisimman vähän jauhoja lisätessäsi, ettei vehnäjauhojen sitko tule esille ja taikina sitkisty. Laita ison juomalasin päälle pakastepussi tai pursotinpussi, kaada taikina siihen. Voitele esim vuokaspraylla donitsipelti ja pursota taikina renkaiksi pellin aukkoihin. Täytä pellin aukot vain noin puolilleen, koska taikina kohoaa uunissa. Paista 180 asteessa vaaleanruskeiksi, jäähdytä.
Päälle 3 vaihtoehtoa
1. Tomusokeriseos
4 dl tomusokeria tai osa mansikka tai kaakaotomusokeria
noin 2 rkl (kuumaa) vettä tai appelsiinituoremehua tai marjamehua tai munan valkuaista tai sitruunanmehua
pieni tippa elintarvikeväriä
nonparelleja
Sekoita aineet keskenään. Lisää tomusokeria sen verran, että saat "hammastahnan paksuisen" tai vähän ohuemman tahnan. Kokeile valuttaa sitä ja katso, pysyykö viiva paikoillaan, paljon se ei saisi levitä. Kaada seos pussiin ja leikkaa pussin kulma auki - tai käytä pursotuspussia - ja pursota renkaan muotoisesti päällinen jäähtyneen donitsin päälle.Koristele heti nonparelleilla, ennen kuin pinta ehtii kuivua.
2. Candy melts päällinen
Sulata candy meltsejä mikrossa miedolla teholla, sekoittele välillä, odottele, että saat ne sulamaan. Lisää tarvittaessa vähän kiehuvaa vettä niihin ja sekoita tasaiseksi. Candy meltsejä myydään leivonta-alan verkkomyymälöissä ja leivontatarvikeliikkeissä, ne on valmiiksi värjättyjä. Ne kovettuvat helposti sulattamisen jälkeen, vaikka suklaata ne eivät sisällä.
Kaada seos pussiin ja leikkaa pussin kulma auki - tai käytä pursotuspussia - ja pursota renkaan muotoisesti päällinen jäähtyneen donitsin päälle. Koristele heti nonparelleilla, ennen kuin pinta ehtii kuivua.
3. Ganache päällinen
2 dl kuohukermaa
(1 tl glukoosisiirappia - lisää, jos haluat estää suklaapäällisen kovettumisen)
200 g Brunbergin tummaa suklaata tai 300 - 400 g Lidlin valkosuklaata
Kuumenna kerma (halutessasi joukossa glukoosisiirappi - etenkin valkosuklaaseen en sitä laittaisi, ei se kovetu liikaa) mutta älä keitä. Paloittele suklaa mielellään metalliastiaan, koska siinä säilyy lämpö hyvin. Kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle, jätä vähän siitä kattilaan, niin voit katsoa sopivan paksuuden ja lisätä loppuvaiheessa kermaa kuumennettuna, jos tarpeen.
Anna kerman olla suklaiden päällä muutama minuutti, sekoita vasta sitten. Jäähdytä sen verran, että kastike tulee sopivan paksuiseksi levittää pursotinpussista tai pakastepussin kulmasta - kuorrutteen nopeaa hyytymistä auttaa, jos kylmennät donitsit pakasteessa hetken, että niiden pinta kylmenee.
Kaada seos pussiin ja leikkaa pussin kulma auki - tai käytä pursotuspussia - ja pursota renkaan muotoisesti päällinen jäähtyneen donitsin päälle. Koristele heti nonparelleilla, ennen kuin pinta ehtii kuivua.
Valkosuklaasta tulee vaalean keltainen päällinen, voit lisätä vähän valkoista tai muuta elintarvikeväriä.
Ylijäämä ganachen voi laittaa jääkaappiin ja lämmittää varovasti miedolla teholla mikrossa ja käyttää uudelleen.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: