Siirry pääsisältöön

Pitaleivät ja kebabliha Mättömestarin tapaan




Pitaleivät... mitä ihania täytteitä näihin voisikaan tehdä. Meillä tehtiin pojan toivomuksesta kebabmättölihaa samana iltana.


PITALEIVÄT

8 kappaletta
3 dl vettä
1/2-1 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 1 1/2 dl durumvehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
noin 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy. Alusta joukkoon vähitellen jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pehmeänä pallona kulhon laidoista. Anna kohota kunnes taikina on kaksinkertainen. Jaa taikina 8 osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna samalla uunissa peltiä. Nosta pitaleivät kuumalle pellille leivinpaperin päälle  -pellin kuumennus ei ole välttämätöntä, mutta matkii vähän kiviuunin pohjan kuumuutta :). Paista pitaleipiä kunnes ne ovat nousseet pallukoiksi ja ovat vaalean ruskeat ja kypsiä, noin viitisen minuuttia riittää. Leikkaa pussin tavoin auki toisesta päästään. Jos et tarjoa leipiä heti, säilytä ne muovipussissa.


Täytteeksi 


sopii paistettu broileri ja sipuli inkiväärillä ja sambal oelekilla ja soijakastikkeella ja mustapippurilla maustettuna ja rapea salaatti, ananas, tomaatti. Meillä tehtiin vähän pitemmän valmistusajan vaativaa täytettä - kebablihaa naudasta ja lampaasta. Useinhan kebab myydään naudanlihasta tehtynä, mutta alkuperäisessä ohjeessa on nautaa ja lammasta.  Ohjeen kebabin valmistamiseen löydät täältä . Meidän perheen "kebab-asiantuntija" totesi tuolla ohjeella tehdyn kebabin oikein hyvän makuiseksi, itse en osaa arvioida.

 Ja lampaan jauhelihaa kannattaa kysellä Muhniemen Lahtivajasta Kaarinilta tai Kalliomäen tilalta, voin suositella myös kylmäsavulampaan maistamista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...