Siirry pääsisältöön

Tanssikakku liukuvärjätyllä marenkivoikreemillä


Pääsin vihdoin kokeilemaan kakkumessuilta ostamiani tanssimuotteja - nämä olivatkin niin kauniit, että harmittelin, että olisi muitakin tanssilajeja kuin tämä valssikuva pitänyt ottaa mukaan. 

Minulla on nyt kova into kokeilla erilaisia kakun päällysteitä ja täytteitä. Tähän kakkuun keitin mustikkahilloa ja laitoin kermarahkaa sen päälle - ilman liivatetta. Yhteen väliin tein mustaherukkamoussen. Tämä kakku toimii osittain kokeilukakkuna joulukuussa tehtävää kakkua varten.

Kakun päällä on marenkivoikreemi, jonka tein Sunnuntain laktoosittomasta margariinista, kun en voista pidä. Tämä marenki on kevyt levitettävä, kuohkea rakenteeltaan. Se sopii hyvin erilaisten kuorrutemassojen alle, mutta myös sellaisenaan tai värjättynä kakun päällysteeksi. Lisäsin marenkivoikreemiin tuorejuustoa ja liukuväräsin kakun reunat. 

Kakkupohja

Perinteisen ohjeen mukaan munasokerivaahtotaikina eli sokerikakkupohja tehdään lasillinen - mitoilla, mutta tällainen taikina on raskas ja kakku painuu jäähtyessään helposti kuopalle keskeltä. On parempi vähentää jauhojen määrää ja korvata puolet tai kolmasosa vehnäjauhoista perunajauhoilla tai maissitärkkelyksellä tai ohrakkaalla - näin kakun rakenne tulee parempi ja se säilyttää hyvin muotonsa. Aionpa vielä kokeilla kakun valmistamista ilman leivinjauhetta - muniin ja sokeriin vaahdotettu ilma kyllä kohottaa kakun ja kakkupohja tulee kuulemma hieman tiiviimpi kuin leivinjauheella kohotettu.



Kakun täytteeksi keitin mustikkahilloa ja laitoin sitä kerroksittain kermarahkavaahdon kanssa. Ylimpään väliin kokeilin mustaherukkamoussea - sekin oli hyvää. Mustikka on todella hyvää, mutta se värjää kakkua. Ehkä auttaisi, jos mustikkahillon alle laittaisi ohuen kerroksen kermavaahtoa? Mustikka myös värjää, niin vaatteita kuin pintoja. 

Mustikkatahroihin hyvä keino on laittaa astianpesuainetta tahran päälle likoamaan ja sen jälkeen pestä tekstiili konepesussa tai pyyhkiä tahra pöytäpyyhkeellä ja huuhdella tahrakohta hyvin. Jos pinta kestää, myös kiehuva vesi sellaisenaan poistaa tehokkaasti mustikkatahroja. 

KatsoValion ohjevideo: kakun kostutus ja täyttö

Täytteeksi mustikkahillo

500 g pakastemustikoita - itse lisäsin joukkoon metsävadelmia
noin 3 dl hillosokeria

Kuumenna marjoja hetki sekoitellen kattilassa, kunnes alkaa muodostumaan höyryä. Lisää sokeri vähitellen ja sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, vähennä lieden tehoa. Varo ylikuohumista. Keitä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Jäähdytä valmista hilloa noin 15 mionuuttia ja kuori pinnalta mahdollinen vaahto pois. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana. Kun hillo alkaa kiinteytyä, eivätkä marjat nouse enää pinnalle, tölkitä puhtaaseen ja 100 asteessa kuumennettuun (noin 10 min uunissa) lasipurkkiin. Voit myös laittaa jäähtyneen hillon pakasterasiaan ja jääkaapppiin, jos käytät sen pian. 

Täytteeksi kermarahka

2 1/2 dl Flora vispiä tai vispikermaa
2 dl vaniljarahkaa tai rahkaa
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
1 tl sitruunan mehua

Vaahdota kerma ja sekoita se rahkan joukkoon, lisää mausteet maun mukaan.

Mustaherukkamousse


150 g tuorejuustoa
2 dl kermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
noin 1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
3 liivatetta
2 dl mustaherukoita soseutettuna (jos et tahdo marjan siemeniä mousseen, paseeraa sose siivilän läpi)

Koristeet tein muoteilla sokerimassasta. Koska koristeissa oli pieniä yksityiskohtia, täytyi niitä massaa irroitella ja nostella välillä cocktailtikuilla ja reunoja tasoittelin veitsellä. Sudin mustat koristeet lopuksi vedellä ja pullasudilla tomusokerin poistamiseksi. Höyrytys tai kostutus kirkastaa värin ja poistaa tomusokerijäänteet. 




Kakun päälle tein marenkivoikreemin, jota maustoin tuorejuustolla ja vaniljalla ja sitruunan mehulla. Kreemi on ihanasti leviävä ja hyvän makuinen. Se sopii sekä kakkumassojen alle että kakun päällysteeksi sellaisenaan. Voista tehtynä siitä saa kylmässä tehokkaammin kovettuvan, minä tein sen laktoosittomasta Sunnuntai-margariinista. Tämän marenkikreemin minulle opetti ensimmäisenä mestarileipoja Tiina - Kakkutaikuri, kiitokset- olen paljon käyttänyt ohjetta. Nyt muunsin sitä lisäämällä tuorejuustoa siihen, jolloin siitä tuli kakun päällysteeksi vielä pehmeämpi maultaan.

Sveitsiläinen marenkivoikreemi tuorejuustolla


100 g ( 3 kpl) munan valkuaista
200 g sokeria
300 g huoneenlämpöistä margariinia kuutioituna
2 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunan mehua
90 g Philadelphia tuorejuustoa

Valkuaisten joukkoon ei saa tulla yhtään keltuaista, kun erottelet keltuaiset ja valkuaiset. Tästä jäävillä keltuaisilla voit hyvin korvata leivonnassa yhden munan eli 1 dl keltuaisia vastaa yhtä munaa. 

Laita valkuaiset ja sokeri vesihauteeseen ja kuumenna sekoittaen käsivispilällä, kunnes lämpötila on 65 astetta - tässä tarkin ja paras apuväline on kunnollinen lämpötilamittari. Siirrä seos yleiskoneeseen tai vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos jäähtyy kädenlämpöiseksi ja valkuaiset vaahtoutuvat kunnolla. Lisää voi tai margariini nokare kerrallaan kovasti vatkaten vielä noin 3 minuuttia. Jos seos juoksettuu rakeiseksi, vatkaa vaan lisää. Lisää mausteet vatkaten. 

Sellaisenaan marenkikreemi sopii hyvin levittyvänä ja hyvän makuisena kakunpäällysmassojen alle, nyt käytin sitä kakun päälle, joten - Lopuksi vatkasin joukkoon vielä tuorejuuston seokseen ja tarkistin maun - hyvää oli!




Kakun päällystäminen


Levitä ensin lastalla kakun pintaan ja reunoille ohut kerros marenkikreemiä muruesteeksi. Tein itse ensin päällisen kakkuun - levitin marenkimassaa pinnalle ja lopuksi tasoitin pinnan lopuksi kuumassa vedessä kuumentamallani suurella palettiveitsellä. Seuraavaksi pursotin pyörivän alustan päällä reunan yläosaan vaalean keltaisen nauhan korinpohjatyllan sileällä puolella. Lisäsin keltaista väriä marenkimassaan ja pursotin seuraavan nauhan ja kerran vielä väriä ja pursotin nauhat kakun alaosaan. Pyörivä kakkualusta on tässä ehdoton ja sen on oltava tasaisessa liikkeessä koko ajan - toisella kädellä pursotin ja toisella pyöritin alustaa. Katso Kakkusankarien video: kakun kuorrutus voikreemillä

 Muruesteeksi ohut kerros kreemiä - ei tarvitse olla vielä tasainen pinta.

Lopuksi vedin palettiveitsen ja muovilastan kera reunan sileäksi. Alareunaan kiinnitin nauhakoristeen ja tanssikuviot pintaan ja reunoille nuotit. 

Olinpa kerrankin oikein tyytyväinen oman työni tulokseen!! Leipurin mielestähän toisen tekemä tuore pulla maistuu aina paremmalle ja kyllä minä ainakin muiden kakkuja katselen kovasti ihaillen ja omaan työhön en osaa olla aina ollenkaan tyytyväinen - tuntuu, että opittavaa on itsellä vielä kovasti paljon - sehän se innostaa uusiin kokeiluihin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja