Siirry pääsisältöön

Eestiläinen keksikakku


Tätä kakkua varten piti ostaa Eestistä kaksi muovikassillista keksejä - osa varastoon. Pääsin tänään tyttäreni, Stinan kanssa valmistelemaan viidennen lapsenlapseni - pienen pojan kastejuhlaa ja kakku on tyttärenileipoma - sain luvan lisätä ohjeen blogiin. Kakun päälle koristeeksi tulee huomenna sokerimassasta tehtyjä koristeita - suklaarouhekin kävisi hyvin tai tuoreet marjat.

Tytär on muuntanut ohjetta: alkuperäisessä ohjeessa on Saarenmaan jogurttikreemiä mangon tai vaniljan makuisena, tytär käytti vaniljarahkaa. Tuoremansikkasurvos tai -lohkot on korvattu pakastemansikkaseoksella, josta on keitetty hilloa hillosokerin avulla (sokeripakkauksessa ohje) tai mansikkasurvosta voi hyydyttää liivatteella (1 liivate desilitraan marjaseosta) . Marjaseosta tarvitaan noin 2 dl kahden keksin levyiseen, pitkän malliseen kakkuun. Mielestäni jokin kirpeämpikin hillo esim. Karviaisista tai kaupan valmis karpalohillo sopisi kakun väliin.

Eestiläinen keksikakku


2pkt (eli 330 g) vaniljan makuisia Kalev keksejä 
2 pkt ( eli 330 g) suklaan makuisia Kalev keksejä
1 1/2 prk vaniljarahkaa
3 dl mansikkasosetta ( voi olla hillosokerin kanssa keitettyä tai liivatteella hyydytettyä)

Glasyyri eli suklaakastike
1 1/2 rkl smetanaa tai ranskankermaa
1rkl sokeria
1rkl kaakaojauhetta
25 g margariinia tai  voita

Sulata rasva, lisää muut aineet. Kaada muovipussiin. 

Lado keksit lautaselle, vuoroin vaalea ja suklaakeksikerros. Kostuta jokainen keksikerros maidolla.Levitä väliin täytteet, vuoroin mansikkahillo ja vaniljarahka. Päällimmäinen keksikerros peitetään vaniljarahkalla. Pursota suklaakastiketta päälle viivoina tai ristikkona. Kastike voi valua reunoillekin. Anna jähmettyä jääkaapissa. Koristele

Kalev keksejä saat ostettua eestiläisiä ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista - Kotkastakin näitä löytyy kaksi. Koska olemme asuneet joskus 2 vuotta Eestissä, rakastamme tuttuja makuja. Huomenna pääsemme maistelemaan tätä ihanuutta! 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...