Siirry pääsisältöön

Foccacia



Tämä on yksi suosikeistani- niiin hyvää italialaista leipää. 

FOCACCIA on vaalea leipä, jonka päällä on esim. mausteita,
oliiviöljyä, kuivattua tomaattia ja oliiveja.Nimi tu­lee antiikin roomalaisten leivästä nimeltä panius fo­cacius  eli tulisijassa, ilman uunia paistettu leipä (lat. focus=uuni). Italialaisille kyse on aivan tavallisesta leivästä. Kun lei­vän päälle laitetaan erilaisia aineksia, se alkaa muistuttaa pizzaa.

Focaccia-leipä on sittemmin levinnyt etelään ja tullut vuoden 1000 paikkeilla suosituksi Napolissa, jossa siitä käytettiin nimeä picea. Etelä-Ranskassa nimi on fouace. Nykyisin on meillä monia erilaisia foccacia-ohjeita, itse pidän kovasti tästä alunperin Valion julkaisemasta ohjeesta, jota olen muunnellut omaan makuuni.

 Foccacia (pellillinen)


Pitsapohja:
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 pkt hiivaa
½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
hiivaleipävehnäjauhoja ja vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. lisää muut aineet puuhaarukalla sekoitellen – jauhoja sen verran, että taikina pysyy mahdollisimman pehmeänä, mutta alkaa irrota kulhon reunoista pallon muotoon – siis pehmeämpi taikina, mitä sämpylöihin tarvitaan. Kohota taikina, taputtele leipä jauhojen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota kaksinkertaiseksi.


Päälle:

2 sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
2 pientä eri väristä paprikaa
vihreitä ja/tai mustia oliiveja
1 dl juustoraastetta
1 rkl oreganoa tai basilikaa tai rosmariinia

Viipaloi sipulit, halkaise paprikat, poista valkoiset osat ja siemenet, huuhtele ja suikaloi. Kuullota sipuliviipaleita miedolla lämmöllä teflonpannulla oliiviöljyssä. Lisää sokeri ja suola. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää paprikat ja kääntele niitä pannulla kunnes ne pehmenevät.

Levitä täytteen ainekset pisteinä leivän pinnalle, lisää oliiveja ja päälle vähän juustoraastetta. Paista 200 asteessa vaalean ruskeaksi. Kun leipä tulee uunista, ripottele päälle tuoretta tai kuivattua oreganoa tai basilikaa ja mahtava tuoksu täyttää keittiösi. Tämä on on hyvää!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...