![]() |
Tämä on yksi suosikeistani- niiin hyvää italialaista leipää.
FOCACCIA on vaalea leipä, jonka
päällä on esim. mausteita,
oliiviöljyä,
kuivattua tomaattia ja oliiveja.Nimi tulee antiikin roomalaisten leivästä
nimeltä panius focacius eli tulisijassa, ilman uunia paistettu leipä
(lat. focus=uuni). Italialaisille kyse on aivan tavallisesta leivästä. Kun leivän päälle laitetaan erilaisia aineksia, se alkaa
muistuttaa pizzaa.
Focaccia-leipä
on sittemmin levinnyt etelään ja tullut vuoden 1000 paikkeilla suosituksi
Napolissa, jossa siitä käytettiin nimeä picea. Etelä-Ranskassa nimi on fouace. Nykyisin on meillä monia erilaisia foccacia-ohjeita, itse pidän kovasti tästä alunperin Valion julkaisemasta ohjeesta, jota olen muunnellut omaan makuuni.
Foccacia (pellillinen)
Pitsapohja:
4
dl kädenlämpöistä vettä
1
pkt hiivaa
½ tl
suolaa
½ dl
oliiviöljyä
hiivaleipävehnäjauhoja
ja vehnäjauhoja
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. lisää muut aineet puuhaarukalla sekoitellen –
jauhoja sen verran, että taikina pysyy mahdollisimman pehmeänä, mutta alkaa
irrota kulhon reunoista pallon muotoon – siis pehmeämpi taikina, mitä
sämpylöihin tarvitaan. Kohota taikina, taputtele leipä jauhojen avulla
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota kaksinkertaiseksi.
Päälle:2 sipulia
1
rkl oliiviöljyä
1
rkl sokeria
½ tl
suolaa
2
pientä eri väristä paprikaa
vihreitä
ja/tai mustia oliiveja
1
dl juustoraastetta
1
rkl oreganoa tai basilikaa tai rosmariinia
Viipaloi
sipulit, halkaise paprikat, poista valkoiset osat ja siemenet, huuhtele ja
suikaloi. Kuullota sipuliviipaleita miedolla lämmöllä teflonpannulla
oliiviöljyssä. Lisää sokeri ja suola. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää
paprikat ja kääntele niitä pannulla kunnes ne pehmenevät.
Levitä
täytteen ainekset pisteinä leivän pinnalle, lisää oliiveja ja päälle vähän
juustoraastetta. Paista 200 asteessa vaalean ruskeaksi. Kun leipä tulee
uunista, ripottele päälle tuoretta tai kuivattua oreganoa tai basilikaa ja
mahtava tuoksu täyttää keittiösi. Tämä on on hyvää!
|
Teksti on päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025. Alkuperäinen teksti on vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla. Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen. 1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl. Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: