Siirry pääsisältöön

Syötävät kukat ja yrtit


Laventeli


🌱🌷 Syötäviä kukkia ja yrttejä kannattaa kerätä aamuaikaan kuivalla säällä puhtaista paikoista, ei tietenkään autoteiden läheltä tai pölylle alttiista paikoista. Kotipihassa syötäviä kukkia  ja yrttejä kukkia kasvatettaessa pitää pyrkiä luomutuotantoon, valittava siis lannoitteet ja torjuntatavat sen mukaan. Kukat ja yrtit huuhdellaan viileällä vedellä ja ravistetaan tai kuivataan talouspaperin päällä.

🌱🌾 Syötäviä kukkia ja yrttejä voi kuivattaa huoneen lämmössä tai vähän lämpimämmässä, mielellään pimeässä paikassa, jos mahdollista, pieniksi kimpuiksi sidottuina ja esim. pyykkipojalla naruun kiinnitettynä.

🌱🪻Kasvikuivuri on kätevä kukkien, yrttien, sienien ja hedelmien kuivattamiseen, mansikoitakin olen yrittänyt kuivata. Lämpötilan säätöä on harjoiteltava, itse käytän keskilämpöä.

🌱🌼 Syötäviä kukkia ja varsia ja lehtiä voi kuivata myös 2 leivinpaperin välissä painon alla - näinkin niistä saa kauniita kakun koristeita. 

🌱🥀 Tuoreita syötäviä kukkia ja yrttejä voi käyttää salaatteihin, ruokien ja leivonnaisten koristeena. Yrteistä saa ihanaa makua ruokiin ja leivonnaisiin. Ja mukavaa on kokeilla näitä juomien mausteena, värin tai maun antajina esim. simassa. Kukkasokereihin löytyy ohjeita netistä.

🌱🌹Kukkia tai yrttejä voi pakastaa jääpaloihin, osa yrteistä ja esim. marjapensaiden pienet tuoreet lehdet kestävät pakastuksen säilyen vihreinä ja muodossaan sulatuksen jälkeenkin.

🌱🍓Varmin lista syötävistä kasveista ajankohtaisen tiedon mukaan  löytyy myrkytystietokeskuksen sivuilta. Älä syö mitään, mistä et ole takuuvarma, sillä luonnossa ja puutarhassa on paljon myrkyllisiäkin lajeja.


🌱🪻 Uusimman tiedon mukaan ulkomailta tuoduissa taimissa on usein merkintä "ei syötävä", koska niissä saattaa olla kasvinsuojeluaineita. Tämän merkinnän näin esimerkiksi laventeliruukuissa ja kyselin asiasta lisätietoa. Puutarhamyymälöissä syötävät yrtit on erikseen omalla alueellaan. On siis tiedettävä, onko taimi kasvatettu koristekasviksi vai syötäväksi. 

🌱, 🌱 Koristekasvi mäkimeiramia ja yrttinä myytävää oreganoa voi molempia käyttää ruoanvalmistuksessa. 



🌱🪷 Ravintoarvoa syötävissä kukissa ja yrteissä ei juurikaan ole, mutta upeita värejä niillä saadaan ruokiin. On siis järkeä käyttää ja kuivata 😊. Kukat ja yrtit sellaisenaan tuovat silmäniloa, mielenrauhaa ja muistutusta tai muistoja kesän kauneudesta.

Kuivattua kukkia ja yrttejä voi säilyttää kosteudelta suojattuna esim. lasipurkissa, tiiviissä pakastepussissa tai paperipussissa huoneen lämmössä. 

#kukat #syötävätkukat #leivojakoristele #leivonta #kakkujenkoristelu #päivileipoo #paivileipoo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...