Siirry pääsisältöön

Punajuuripitsa


Yön yli kohotettu pitsapohja on parasta! Täytteet voivat vaihdella, tässä täytteenä punajuurta, tämä oli hyvää, mutta suurin suosikkini on perunatäyte, jonka ohje löytyy täältä.

Punajuuren ystäville alla olevassa ohjeessa   punajuuripitsaa. Tavallisen, kylmässä yön yli kohotetun pitsapohjan päälle tehdään pesto, jossa ruukku basilikaa, desi rypsiöljyä ja desi suolapähkinöitä ja yksi valkosipulinkynsi. Sen päälle keitetyt, viipaloidut punajuuret ja mozzarellaa, karamellisoitua punasipulia, pikkutomaatteja ja oreganoa. Tämä oli herkullista! Ohje löytyy Kodin kuvalehdestä syyskuu 2018. Alla oma sovellukseni ohjeesta.


Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus. Ohjeesta tulee pellillinen tai 2 pikkupitsaa. Jos taikinaa jää yli, neuvoi ystäväni pakastamaan sen -sulatus jääkaapissa yön yli ja uutta pitsaa tekemään! Minä teen tavallisesti ylijäämätaikinasta sämpylöitä - nakkaan taikinakeot vain uunipellille kohoamaan. 

Punajuuri-mozzarellapitsa


Taikina

2 dl vettä
1/8  pala hiivaa
1/2 tl sokeria
1-2 rkl öljyä
1/4 tl suolaa
Noin 4 dl pitsajauhoja (esim. Myllyn paras)
-pitsajauhojen tilalle käy hiivaleipävehmäjaudot ja durumjauho tai puoliksi molempia
-jos on vaaleaa hapanjuurta, niin laita 1rkl jämäjuurta mukaan taikinaan

Täyte

4 punajuurta
1 dl suolapähkinäpestoa
2 (á 125/200 g) mozzarellaa
1 punasipuli
1 rs (200 g) kirsikkatomaatteja
1 tl kuivattua oreganoa
1tl basilikaa
ripaus mustapippuria

Suolapähkinäpesto

2 ruukkua basilikaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl suolapähkinöitä
1 1/2 dl rypsiöljyä
¼ tl mustapippuria

Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä. Seuraavana päivänä kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. 

Pesto: 
Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä monitoimikoneen sekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Käytä leikkuuterää. Hienonna ainekset ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Taikina:
Sekoita taikinan ainekset kädenlämpöiseen veteen, jauhoja ei tarvitse mitata, tee pehmeä taikina, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota 1/2 h- tunnin verran huoneen lämmössä, niin että kohoaminen hyvin alkaa ja siirrä taikina kelmulla tai pyyhkeellä peitettynä jääkaappiin yön ajaksi. Tarvittaessa kohota seuraavana päivänä lisää esim 30 min., kohotessa taikinan pitäisi kaksinkertaistua alkuperäiseen määrään nähden.

Laita pitsakivi kylmään uuniin. Kuumenna uunissa pitsakivi (tai uunipelti)  250 asteeseen, mielellään tunnin verran.  Kauli taikina melko ohueksi levyksi leivinpaperin päälle -silikoonialusta alla estää liukumista. 

Levitä pitsapohjan päälle pesto.  Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja-  voit toki lisätä juustoraastettakin, laitan usein juustosta osan täytteiden alle. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.

Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Vedä paistamisen aikana leivinpaperi pois pohjan alta. 

Ripottele valmiin pitsan päälle oreganoa, basilikaa ja tuoreita yrttejä tai pikkusalaatin lehtiä tai vuonankaalia. Tämän pitsan päälle lorautan ihan ohuena nauhana oliiviöljyä sen tullessa uunista - en halua turhaa rasvaa lisätä, mutta punajuuret vähän kuivuvat uunissa, ja pieni öljyn lisäys tuo niiden maun upeasti esiin. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja