Yön yli kohotettu pitsapohja on parasta! Täytteet voivat vaihdella, tässä täytteenä punajuurta, tämä oli hyvää, mutta suurin suosikkini on perunatäyte, jonka ohje löytyy täältä.
Punajuuren ystäville alla olevassa ohjeessa punajuuripitsaa. Tavallisen, kylmässä yön yli kohotetun pitsapohjan päälle tehdään pesto, jossa ruukku basilikaa, desi rypsiöljyä ja desi suolapähkinöitä ja yksi valkosipulinkynsi. Sen päälle keitetyt, viipaloidut punajuuret ja mozzarellaa, karamellisoitua punasipulia, pikkutomaatteja ja oreganoa. Tämä oli herkullista! Ohje löytyy Kodin kuvalehdestä syyskuu 2018. Alla oma sovellukseni ohjeesta.
Punajuuren ystäville alla olevassa ohjeessa punajuuripitsaa. Tavallisen, kylmässä yön yli kohotetun pitsapohjan päälle tehdään pesto, jossa ruukku basilikaa, desi rypsiöljyä ja desi suolapähkinöitä ja yksi valkosipulinkynsi. Sen päälle keitetyt, viipaloidut punajuuret ja mozzarellaa, karamellisoitua punasipulia, pikkutomaatteja ja oreganoa. Tämä oli herkullista! Ohje löytyy Kodin kuvalehdestä syyskuu 2018. Alla oma sovellukseni ohjeesta.
Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus. Ohjeesta tulee pellillinen tai 2 pikkupitsaa. Jos taikinaa jää yli, neuvoi ystäväni pakastamaan sen -sulatus jääkaapissa yön yli ja uutta pitsaa tekemään! Minä teen tavallisesti ylijäämätaikinasta sämpylöitä - nakkaan taikinakeot vain uunipellille kohoamaan.
Punajuuri-mozzarellapitsa
Taikina
2 dl vettä
1/8 pala hiivaa
1/2 tl sokeria
1-2 rkl öljyä
1/2 tl sokeria
1-2 rkl öljyä
1/4 tl suolaa
Noin 4 dl pitsajauhoja (esim. Myllyn paras)
-pitsajauhojen tilalle käy hiivaleipävehmäjaudot ja durumjauho tai puoliksi molempia
-pitsajauhojen tilalle käy hiivaleipävehmäjaudot ja durumjauho tai puoliksi molempia
-jos on vaaleaa hapanjuurta, niin laita 1rkl jämäjuurta mukaan taikinaan
Täyte
4 punajuurta
1 dl suolapähkinäpestoa
2 (á 125/200 g) mozzarellaa
1 punasipuli
1 rs (200 g) kirsikkatomaatteja
1 tl kuivattua oreganoa
1tl basilikaa
ripaus mustapippuria
1tl basilikaa
ripaus mustapippuria
Suolapähkinäpesto
2 ruukkua basilikaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl suolapähkinöitä
1 1/2 dl rypsiöljyä
¼ tl mustapippuria
Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä. Seuraavana päivänä kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.
Pesto:
Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä monitoimikoneen sekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Käytä leikkuuterää. Hienonna ainekset ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.
Taikina:
Sekoita taikinan ainekset kädenlämpöiseen veteen, jauhoja ei tarvitse mitata, tee pehmeä taikina, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota 1/2 h- tunnin verran huoneen lämmössä, niin että kohoaminen hyvin alkaa ja siirrä taikina kelmulla tai pyyhkeellä peitettynä jääkaappiin yön ajaksi. Tarvittaessa kohota seuraavana päivänä lisää esim 30 min., kohotessa taikinan pitäisi kaksinkertaistua alkuperäiseen määrään nähden.
Laita pitsakivi kylmään uuniin. Kuumenna uunissa pitsakivi (tai uunipelti) 250 asteeseen, mielellään tunnin verran. Kauli taikina melko ohueksi levyksi leivinpaperin päälle -silikoonialusta alla estää liukumista.
Levitä pitsapohjan päälle pesto. Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja- voit toki lisätä juustoraastettakin, laitan usein juustosta osan täytteiden alle. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.
Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Vedä paistamisen aikana leivinpaperi pois pohjan alta.
Ripottele valmiin pitsan päälle oreganoa, basilikaa ja tuoreita yrttejä tai pikkusalaatin lehtiä tai vuonankaalia. Tämän pitsan päälle lorautan ihan ohuena nauhana oliiviöljyä sen tullessa uunista - en halua turhaa rasvaa lisätä, mutta punajuuret vähän kuivuvat uunissa, ja pieni öljyn lisäys tuo niiden maun upeasti esiin.
Ripottele valmiin pitsan päälle oreganoa, basilikaa ja tuoreita yrttejä tai pikkusalaatin lehtiä tai vuonankaalia. Tämän pitsan päälle lorautan ihan ohuena nauhana oliiviöljyä sen tullessa uunista - en halua turhaa rasvaa lisätä, mutta punajuuret vähän kuivuvat uunissa, ja pieni öljyn lisäys tuo niiden maun upeasti esiin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: