Siirry pääsisältöön

Pullat hapanjuurella


Leivoin hapanjuurella kohottaen kanelikierrepullia, korvapuusteja ja sitruunapullia Meillä kotona- ohjeella. Alla ohje vähän muunnettuna, ohjeen voi tehdä myös yleiskoneella sekoittaen ja niin, että antaa osan jauhoista, juuren ja nesteen olla tunnin verran autolyysissä ja sen jälkeen voit lisätä loput jauhot, munan, kardemumman ja suolan yleiskoneella sekoittaen noin 10 minuutin ajan hiljaisella teholla eli vaivaat samalla taikinan. Minä sekoitin taikinan ainekset kerralla yhteen ja jätin sen kohoamaan.


Pikkupullat hapanjuurella noin 40 kpl


150  g voita tai Sunnuntaimargariinia
5 dl maitoa
2  dl sokeria
1- 2 tl kardemummaa
1/2  - 1 tl suolaa
muna
250  g kolme kertaa ruokittua, aktiivista ja mietoa juurta ( nuori juuri ei kelpaa tähän, se on liian hapan. Sain vinkin...pullajuureen voisi viimeisessä ruokinnassa lisätä sokeria esim. 20 % jauhojen painosta, mutta ei välttämätöntä, onnistuu tavallisella vaalealla juurella) 

noin 880 g vehnäjauhoja 

Tee tavallinen pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää juuri ja muut aineet, rasva sulatettuna. Sekoita taikinasta pehmeä pallo, joka juuri irtoaa kulhon reunoista ja kädestä - taikinan voi kyllä sekoittaa lastalla, kättä ei tarvitse laittaa taikinaan. Jätä kohoamaan kannen tai muovin alle huoneen lämpöön noin tunniksi. Taittele sitten taikinaa 2-3 kertaa puolen tunnin välein ja sen jälkeen kohota vielä lämpimässä paikassa, kunnes taikina on pehmeää ja selkeästi kohonnut.

Laita sitten leipomispöydälle jauhoja ja kaada taikina siihen, pyöräytä se jauhoissa. Käytä leipomisen aikana kuitenkin jauhoja mahdollisimman vähän , vain sen verran, ettei taikina tartu pöytään. 

Jaa taikina osiin ja leivo tavanomaisesti pikkupulliksi. Minä laitoin osaan täytteeksi kanelia, sokeria ja vaniljasokeria kaulitun suorakaiteen päälle ja rullasin levyn ja jaoin pulliksi. Osaan pullista laitoin täytteeksi vähän margariinia ja ohuen kerroksen lemon curdia - tuli hyvää! Jäähtyneiden pullien päälle valutin tomusokeri-vesitahnaa, jonka sekoitin tasaiseksi, paksuksi, pursotettavaksi seokseksi.


Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille, jätä kohoamisvaraa. Ripottele vähän jauhoja pullien päälle, jos pullat ovat kovin kosteita - laita leivinpaperi pullien päälle ja pyyhe tai muovi. Anna pullien kohota 3-7 tuntia huoneen lämmössä, kunnes selkeästi  huomaat niiden kohonneen lähes kaksinkertaisiksi kooltaan. Kohoamisaika voi olla pitempikin, yön ylikin olen kohottanut, mutta silloin on hyvä suojata pullat esim leivinpaperilla ja muovilla,.etteivät ne kuiva...ja vaarana on, että ne kohoavat liikaa, mikä vaikuttaa makuun ja rakenteeseen.

Kun pullat ovat kohonneet hyvin, voitele ne munalla. Ripottele korvapuustien päälle raesokeria ja paista uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeat. Huonosti kohonneet pullat voi paistaa matalammassa lämpötilassa esim. kiertoilmassa 160-175 ja hyvin kohonneet 200 asteessa. 


Erilaisia täytteitä pulliin:

1. Lemon curd sellaisenaan tai tuorejuustoon sekoitettuna, maustetaan sokerilla

2. Dallastäyte 2 dl vaniljakreemijauhetta , lisätään joko  2 dl maitoa tai  200 g tuorejuustoa tai vaniljarahkaa. Vatkataan 100-200 g margariinia pehmeäksi, sekoitetaan joukkoon vaniljakreemiseos ja sokeria, vanilliinisokeria maun mukaan. Säädä seoksen paksuus sopivaksi nestettä lisäämällä.

3. Pistaasitäyte  ( vrt. eestiläiset pistaatsia saiakesed)
150 g margariinia 2 dl tomusokeria, 100 g (mielellään suolattomia ja/tai kuorittuja) pistaasipähkinöitä murskattuna, sokeria maun mukaan (voit lisätä vihreää elintarvikeväriä tai pistaasitahnaa)

4. Unikonsiemenpullat  ( vrt. eestiläiset moonisaiakesed)
150 g margariinia 2 dl tomusokeria, unikonsiemeniä 

Kauli taikina ohueksi levyksi, levitä täyte, rullaa ja kohota, paista pullat.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...