Ohje riittää noin 22-26 cm piirasvuokaan, 50 cm leveän lieden uunipellille 3- kertainen annos,60 cm leveän lieden suuremmalle uunipellille kannattaa ehkä tehdä 4- kertainen annos, riippuu siitä kuinka paksun piirakan haluaa.Taikinan kokoon vaikuttaa se, kuinka kuohkeaksi vatkaat munavaahdon.
Nämä munavaahtotaikinalla tehdyt piiraspohjat ovat rakenteeltaan pehmeitä ja rapea murukerros sopii niin hienosti marjaisan piirakan pintaan, se antaa vähän rousketta maistamiseen 😊.
Valmista piirakka kirpeän raikkaista punaherukoista tai puolukoista tai vadelma-mustikkaseoksesta (=kuningatarseos) tai tee mustikkapiirakka.
POHJA
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua margariinia tai ½ dl rapsiöljyä
½ dl maitoa
TÄYTE
2-3 dl marjoja
MURUSEOS
50 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1, 5 dl vehnäjauhoja
(voit korvata kaurahiutaleilla)
2 tl vanilliinisokeria
(½ tl kardemummaa, voit jättää poiskin)
VALMISTUS
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita ritilä vähän
uunin keskiosaa alemmaksi. Voitele ja jauhota piirasvuoka tai vuoraa paistovuoka
tai uunipelti leivinpaperilla.
Sekoita muruseos valmiiksi. Sekoita pehmeän (ei
sulatetun) rasvan joukkoon muut aineet lastalla. Lisää jauhoja tarvittaessa
enemmänkin, että saat sopivan muruisen seoksen. Maista sokerin ja
vanilliinisokerin määrä sopivaksi.
Vaahdota pohjataikinan munat ja sokeri vaaleaksi
kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää munavaahtoon kevyesti vaahtoa nostellen
lastalla vuorotellen
jauho-leivinjauhe-seosta ja maito ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa taikinan kääntelyä. Kaada
taikina uunivuokaan.
Ripottele päälle
pistemäisesti marjat. Pehmeässä taikinassa marjat valuvat alaspäin,
taikina, jossa on jauhoja riittävästi pitää marjat pinnalla.
Ripottele päälle muruseos.
Paista uunin alaosassa vaalean ruskeaksi noin 25-35 minuuttia. Jos
pinta alkaa saamaan liikaa väriä, suojaa se puolessa välissä paistoa
laittamalla päälle leivinpaperi, voit myös vähentää lämpöä paiston loppuvaiheessa. Lopuksi kannattaa kokeilla vielä tikulla piirakan keskeltä, tuntuuko taikina kypsältä, hyytyneeltä. Paistovuoan paksuus vaikuttaa paistoaikaan ja kypsymisen vaativin kohta on vuoan keskellä.
Tarjoile haalean lämmin piirakka jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera.
Tee itse jäätelö helposti vatkaamalla ainekset yhteen ja jäädyttämällä! Makuja voit vaihdella, suosittelen pistaasia 😊
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: