Siirry pääsisältöön

Marjamurupiirakka punaherukoista tai mustikoista




M
urupiiras kirpeillä marjoilla tai kuningatarseoksella

 

Ohje riittää noin 22-26 cm piirasvuokaan, 50 cm leveän lieden uunipellille 3- kertainen annos,60 cm leveän lieden suuremmalle uunipellille kannattaa ehkä tehdä 4- kertainen annos, riippuu siitä kuinka paksun piirakan haluaa.Taikinan kokoon vaikuttaa se, kuinka kuohkeaksi vatkaat munavaahdon.

Nämä munavaahtotaikinalla tehdyt piiraspohjat ovat rakenteeltaan pehmeitä ja rapea murukerros sopii niin hienosti marjaisan piirakan pintaan, se antaa vähän rousketta maistamiseen 😊.

Valmista piirakka kirpeän raikkaista punaherukoista tai puolukoista tai vadelma-mustikkaseoksesta (=kuningatarseos) tai tee mustikkapiirakka.

 

POHJA

2 kananmunaa

1 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

50 g sulatettua margariinia tai ½ dl rapsiöljyä

½ dl maitoa

 

TÄYTE

2-3 dl marjoja

 

MURUSEOS

50 g margariinia tai voita

1 dl sokeria

1, 5  dl vehnäjauhoja (voit korvata kaurahiutaleilla)

2 tl vanilliinisokeria

(½ tl kardemummaa, voit jättää poiskin)

 

VALMISTUS

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita ritilä vähän uunin keskiosaa alemmaksi. Voitele ja jauhota piirasvuoka tai vuoraa paistovuoka tai uunipelti  leivinpaperilla.

Sekoita muruseos valmiiksi. Sekoita pehmeän (ei sulatetun) rasvan joukkoon muut aineet lastalla. Lisää jauhoja tarvittaessa enemmänkin, että saat sopivan muruisen seoksen. Maista sokerin ja vanilliinisokerin määrä sopivaksi.

Vaahdota pohjataikinan munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää munavaahtoon kevyesti vaahtoa nostellen lastalla vuorotellen  jauho-leivinjauhe-seosta ja maito ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa taikinan kääntelyä. Kaada taikina uunivuokaan.

Ripottele päälle  pistemäisesti marjat. Pehmeässä taikinassa marjat valuvat alaspäin, taikina, jossa on jauhoja riittävästi pitää marjat pinnalla.

Ripottele päälle muruseos.

Paista uunin alaosassa vaalean ruskeaksi noin 25-35 minuuttia. Jos pinta alkaa saamaan liikaa väriä, suojaa se puolessa välissä paistoa laittamalla päälle leivinpaperi, voit myös vähentää lämpöä paiston loppuvaiheessa. Lopuksi kannattaa kokeilla vielä tikulla piirakan keskeltä, tuntuuko taikina kypsältä, hyytyneeltä. Paistovuoan paksuus vaikuttaa paistoaikaan ja kypsymisen vaativin kohta on vuoan keskellä. 

Tarjoile haalean lämmin piirakka jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera.


Tee itse jäätelö helposti vatkaamalla ainekset yhteen ja jäädyttämällä! Makuja voit vaihdella, suosittelen pistaasia 😊 

Jäätelön ohje täällä





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...