Siirry pääsisältöön

Terveisiä keväisestä Tallinnasta 2018

Tätä matkaa olen taas niin odottanut! Toukokuun alussa kevät on Tallinnassa pidemmällä, puut vihertävät, nurmikko on vihreää ja kevään kukkaistutuksia voi jo ihailla. Yhä vain täällä rakennetaan paljon ja vaikka vierailenkin muutaman kerran vuodessa täällä yleensä autoillen keskustan ulkopuolella, niin uusien rakennusten ja teiden määrä ihmetyttää aina. Minä vertaan uutta siihen aikaan, kun 90-luvulla asuin täällä meille rakkaassa kaupungissa.



Leivonnan, käsitöiden  ja puutarhan ystävälle Tallinnassa on paljon ihasteltavaa. Tällä matkalla kävimme Laulupaviljongilla ruokamessuilla - olemme olleet siellä ennenkin. Kyse on todella ruokailusta, erilaisten ruokien maistelusta ja koko perheen yhteisestä ajankäytöstä...lapsille oli järjestetty paljon tekemistä. Tyypillistä on, että suomalaisten lähiruokamessujen tavoin paikalliset maatalot myyvät ja mainostavat omia tuotteitaan. Sisäänpääsy oli maksuton ja tuotteita sai ostaa kotiin.








Kävimme ilman muuta leipureiden suosikkikohteessa Gemossissa, lähellä Ûlemisten ostoskeskusta. Tänne viereen rakennetaan ensi syksynä avautuvaa uutta ostoskeskusta, jonka katolle tukee yli 100 m korkea maailmanpyörä.

Olen aiemmin kirjoittanut blogiini Tallinnan leivontatarvikeliikkeistä. Hain täydennystä astiasarjaan Järve keskuksen monipuolisesta yläkerran sisustusmyymälästä -alhaalla kannattaa poiketa Appelsin-myymälässä. Yläkerrassa on pieniä, mutta kiinnostavia käsityöliikkeitä ja Selverin yläkerrassa astioita.

Tallinnaan on avattu nyt hiljan uusi Cash and carry tukku, josta yksityishenkilökin saa ostaa pyytämällä infosta ostokortin "ajuline kliendikaart, palun". Tukussa oli edullisesti paljon leivonnaisten pakkausmateriaaleja, mm. Macarons laatikoita ja kakkupahveja. Ostin makusiirappeja parilla eurolla pikkupullo ym. Osoite on Peterburgin tee 61, autolla se on lähellä Gemossia, kävellen matka on liian pitkä.






Ruokailimme illalla Annin kohvikussa Koneet Solariumin yläkerrassa ---siitä ja muista Tallinnan kahvioista olen kertonut täällä. Ilta-auringossa katselimme Tallinnan kattojen yli, edessämme Estonia konsertti-ja teatteritalo.




Kommentit

  1. Sulta saa tosi kivoja vinkkejä Tallinnaan. Itsekin oon nyt useamman kerran sinne tehnyt viikonloppureissuja, ja hyvät ideat tulee tarpeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mielelläni jaan tietoa, kun olen itse saanut paljon hienoja kokemuksia ja kohdannut ystävällisiä eestiläisiä jo 30 vuoden ajan.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...