Siirry pääsisältöön

Marenkikreemi ja vaahtokarkkikastike kukkakakussa


Kukkakakussa on  pohjana vaalea sokerikakkutaikina, täytteenä passionmousse ja vaniljainen vadelmamousse. Kakun päällä on sveitsiläinen marenkivoikreemi tuorejuustolla ja sefiiripursotusta russian tyllilla ja ruusupursotusta voi-valkosuklaakreemillä. Olin iloinen, että tässä kakussa kaikki onnistui, vähän jäi vain  ilmakuplaa voikreemiruusuihin. Ja todella hyvin yhteen sopivat täytteet.


Vaahtokarkkivaluman voit tehdä laktoosittomana - tarkista tuotteet. Jotkut vaahtokarkit saattavat sisältää jäämiä maidosta tai soijasta.

 Vaahtokarkkivalumaa varten laitoin kattilaan 1 1/2 dl kuohukermaa, kuumensin ensin kerman  ja lisäsin valkoisia vaahtokarkkeja noin 120 g - tarkista vaahtokarkkien määrä, se vaikuttaa seoksen paksuuteen - siirsin kattilan kylmälle levylle, kansi päälle hetkeksi ja sitten sekoitin, kunnes karkit sulivat. Tarvittaessa lämmitä seosta lisää, sekoitellen. Lisäsin pastaväriä lopuksi. Sekoittamisessa syntyvät ilmakuplat häviävät, kun kastike jäähtyy ja sekoitetaan nuolijalla ennen käyttöä. 

 Valuta vaahtokarkkiseos vähän jäähtyneenä kylmän kakun reunoille ja päälle esim. pienestä kermanekasta tai pursotinpussista tai lusikalla valuttaen. Testaa ensin valuvuus -laita juomalasi hetkeksi jääkaappiin ja valuta jäähtynyttä seosta sen laidoille - jos seos on liian paksua, eikä valu kauniisti, lämmitä sitä, jos liian valuvaa, jäähdytä tai vaahtokarkin määrää on lisättävä. Juomalasi rikkoutuu, jos laitat liian kuumana kastikkeen valumaan. 😊

Ja tässäpä kakun vaiheet kuvasarjana. Kokoan kakut irtoreunaan kakkualustan päälle. Marenkikreemiä laitan kaksi kerrosta ja välillä kakku on pakasteessa kylmenemässä 10-30 minuuttia. Siloitan pinnan muovilastalla ja lopuksi kuumennetulla palettiveitsellä. Ennen vaahtokarkkikastikkeen lisäystä jäähdytin kakun taas pakasteessa ja valutin kastiketta ensin lusikalla reunoille, sitten kattilasta kaatamalla kakun päälle. 


Pohja 18 cm:n kakkuun oli 3 munan  (L-koko) sokerikakkupohja, jonka tein tällä kertaa punnitsemalla munat ja laittamalla munien painosta 70 % Sirosokeria ja 70% eli grammoissa saman verran jauhoja, joissa suurin osa karkeaa vehnäjauhoa ja noin kolmasosa jauhojen määrästä oli perunajauhoa. Lisäksi tuli 1 tl leivinjauhetta. Vaahdotin munat ja sokerin hyvin yleiskoneella ja lisäsin sihdin läpi keskenään sekoitetut kuivat aineet nostellen niitä varovasti munasokerivaahtoon puulastalla käännellen. Reunavuoka oli jo uunissa kuumenemassa 180 asteessa ja kun taikina oli valmis, suihkautin voitelusprayta (öljykin tai juokseva margariini kävisi) reunoille ja kaadoin munavaahtotaikinan kuumaan vuokaan - näin se ei valu ulos, vaikka vuokani ovat vähän vääntyneet, entisen pitopalvelun käytetyt vuoat. Paistoin kunnes tikulla kokeillen ei enää kakun keskustasta tikkuun tarttunut taikinaa.

Kostutus appelsiinitäysmehulla, jossa vähän sitruunan mehua joukossa.

Passion -tropicalmousse 
(tämä annos oli liian suuri, tein siitä pienen juustokakun lopusta - yhteen paksuun täyteväliin riittää puolikas annos) 

5 isoa liivatetta tai (tai 6-7 pientä)
2 rkl sitruunanmehua
1 dl passionsosetta (tukun pakaste - tosi hyvän makuinen, toki voi tuoreista hedelmistäkin puristaa ja siivilöidä mehua)
1 dl Tropicalsosetta
2 dl appelsiinirahkaa
3 dl kermaa - minulla Knorr 30 % laktoositon vispikerma tukusta
1 dl sokeria
vaniljasokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata kevyesti puristetut liivatteet kiehuvaan sitruunanmehuun. Sekoita sähkövatkaimella rahka ja soseet, lisää vatkaten liivateseos ja sokerit. Sekoita kermavaahto varovasti nostellen rahkaseokseen. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. 

Vadelmamousse

3 liivatetta 
1 rkl sitruunanmehua
2 dl kermaa
150 g Arla tai Philadelphia tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
vanilliinisokeria
jäisiä pakastevadelmia

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata kevyesti puristetut liivatteet kiehuvaan sitruunanmehuun. Pehmitä juusto, lisää vatkaten liivateseos ja sokerit. Sekoita kermavaahto varovasti nostellen juustoseokseen. Kaada joukkoon pakastevadelmia- ne hyytyvät täytteeseen valumatta, jos laitat ne jäisinä liivateseokseen. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan kakkusahalla,. Kokoa kakku reunarenkaaseen kakkualustan päälle. Kostuta ja täytä kerros kerrallaan. Laita kylmään yöksi tai jos lisäät päällysteet heti, laita kakku hetkeksi pakastimeen.

Marenki-tuorejuustokreemi kakun päälle

Perus-voi-marenkikreemin suhde on  1 osa munan valkuaista, 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita. Minä teen kreemin laktoosittomasta Sunnuntaimargariinista maun ja terveysperiaatteiden vuoksi - ja hyvää tulee, tosin tämä ei kovetu yhtä paljon kuin voikreemi. Voi käy yhtä hyvin - jokaisella on oma makunsa. Kakun päällysteenä kova voikreemi on helposti halkeilevaa, tästä tulee pehmeää leikattavaa. Lisään valmiiseen marenkikreemiin tuorejuustoa ja väriä ja etenkin pastavärin ja nestemäisen värin lisäämisessä saa olla varovainen, massa juoksettuu helposti liian lämpimän margariinin tai tuorejuuston tai nesteen lisäyksen yhteydessä

Tästä annoksesta marenkikreemiä tulee liian paljon, loput voi pakastaa tai käyttää esim. kääretortun tai macaronssien täytteeksi. Marenkikreemiin voi tuorejuuston lisäksi tai tilalla lisätä myös kermavaahtoa mausteeksi ja rakenteen pehmittäjäksi.

100 g = 3 isoa valkuaista 
1  1/2  dl Siro sokeria
2tl vanilliinisokeria
200  g laktoositonta Sunnuntaimargariinia tai muuta vastaavaa tai voita
pastaväriä
50 -100 g tuorejuustoa

Ota margariini huoneenlämpöön. Tee vesihaude - keitä vesi alemmassa kattilassa ja anna sen kiehua. Laita ylempään kattilaan munan valkuaiset (ei yhtään pisaraa vettä tai keltuaista) ja sokeri. Ylemmän kattilan pohja ei saa osua veteen. Keitä välillä sekoittaen, kunnes valkuais-sokeriseos on 65 asteista. Kaada se yleiskoneeseen ja vatkaa täydellä teholla, kunnes marenkiseos vaahtoutuu kovaksi vaahdoksi ja jäähtyy. Lisää jäähtyneeseen marenkiin margariini nokare kerrallaan. Jos massa juoksettuu tässä vaiheessa, jatka vain vatkaamista. Lisää mausteet ja väri.

 Vaahdota 100 g tuorejuustoa eri kulhossa, niin ettei siihen jää kokkareita. Lisää sitten se marenkiin ja sekoita varovasti lastalla. Jos lisäät kermaa tai tuorejuustoa, tee se varoen - juoksettunutta rakeisen näköistä kerma-marenkikreemiä en pystynyt pelastamaan. Lisää lopuksi pieni tippa väriä, tämä massa värjäytyy helposti.

Juoksettunut massa ei ole syömäkelvotonta, mutta se on ikävän näköistä. Tällä kertaa juoksettuminen oli lähellä, mutta sain massan korjattua lisäämällä siihen kylmää pehmitettyä tuorejuustoa ohjetta enemmän. Maista ja ihastu - tämä on todella hyvä kakun päällyste! Lisäksi marenkikreemin pääll äsäilyvät sokerimassakoristeet ja muut koristeet pitkään hyvinä.

Levitä kuorrute ohuesti ja tasaisesti kakun päälle. Kakku pakastimeen 10-30 minuutiksi ja toinen kerros kuorrutusta levitetään ensin kakun päälle, sitten reunoille. Tasoita lopuksi kuumalla lastalla. 

Vaahtokarkkikastike ganachen tapaan

Vaahtokarkkivaluman voit tehdä laktoosittomana - tarkista tuotteet. Jotkut vaahtokarkit saattavat sisältää jäämiä maidosta tai soijasta, joka tarkoittaa, että elintarvikkeen calmistudtiloissa käsitellään näitä tuotteita.

 Vaahtokarkkivalumaa varten laitoin kattilaan 1 1/2 dl kuohukermaa, kuumensin ensin kerman  ja lisäsin valkoisia vaahtokarkkeja noin 120 g - 150 g- tarkista vaahtokarkkien määrä, se vaikuttaa seoksen paksuuteen - siirsin kattilan kylmälle levylle, kansi päälle hetkeksi ja sitten sekoitin, kunnes karkit sulivat. Tarvittaessa lämmitä seosta lisää, sekoitellen. Lisäsin pastaväriä lopuksi. Sekoittamisessa syntyvät ilmakuplat häviävät, kun kastike jäähtyy ja sekoitetaan nuolijalla ennen käyttöä. 

 Valuta vaahtokarkkiseos vähän jäähtyneenä pakasteessa tai jääkaapissa kylmennetyn kakun reunoille ja päälle esim. pienestä kermanekasta tai pursotinpussista tai lusikalla valuttaen. Testaa ensin valuvuus -laita juomalasi hetkeksi jääkaappiin ja valuta jäähtynyttä seosta sen laidoille - jos seos on liian paksua, eikä valu kauniisti, lämmitä sitä, jos liian valuvaa, jäähdytä tai vaahtokarkin määrää on lisättävä. Juomalasi rikkoutuu, jos laitat liian kuumana kastikkeen valumaan. 😊


Huom. vaahtokarkkikastike paksunee keittämällä kermaa eli haihduttamalla nestettä, lisäämällä karkkien määrää ja jäähdyttämällä . Ohennettua sitä saat kuumentamalla tai tarvittaessa lisäämällä kermaa ja kuumentamalla.  Kastikkeen voi siis hyvin kuumentaa uudelleen ja karkkia tai kermaa voi lisätä tarpeen mukaan. Vaahtokarkeissa saattaa olla eroa, 120-150 g on sopiva määrä 1 1/2 desiin.  Tämä valuma on helppo tehdä ja laktoositon.

Koristeet pursotin russian nozzles tyllilla sefiiristä eli eestiläisestä kakun kuorrutteesta. Valmistusohjeen löydät täältä.

Ruusut pursotin ruusuterällä kukkanaulan ja leivinpaperipalan  päälle ja käytin ne pakastimessa ennen kuin siirsin ne kakun päälle. Ruusujen pursottamisessa käytin voikreemiä. Kukkanaulaan pursotettavista ruusuista olen liittänyt video-ohjeen blogini yläpalkista löytyvään videokokoelmaan- itse en videoita ole tehnyt, vaan löytänyt taitavien leipureiden tekemiä ohjeita.

Voikreemi

125 g Sunnuntaimargariinia
1 1/4 dl tomusokeria
vanilliinisokeria
pastaväriä

Vaahdota margariini ja tomusokeri hyvin. Mausta ja värjää

.









Kommentit

  1. Kakku olikin todella herkullista ja niin kauniskin vielä. T. Mervi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mervi, sinä olet taitava kakuntekijä - ja mitä neuleita!

    VastaaPoista
  3. Voikohan tuota vaahtokarkkikuorrutetta pursottaa?

    VastaaPoista
  4. Ei voi, se on kastikkeen tqapainen. Sitten pitäisi sulattaa vaahtokarkit, yhdistää kermavaahtoon, jäähdyttää yön yli ja vatkata. En tiedä, miten onnistuisi, vaahtokarkkihan on kovin venyvää sulana

    VastaaPoista
  5. Tein tuon marenkivoikreemin ja se juoksettui kerman lisäämisen jälkeen, mutta onnistuin kuitenkin vielä pelastamaan sen. 😅👌🏻

    VastaaPoista
  6. Miten pelastit? Lämpötilaero tai neste voi juoksettaa, joskus auttaa pelkkä vatkaaminen, joskus ensin kylmä, sitten vatkaus, joskus vatkatun tuorejuuston lisääminen...joskus ei.mikään. Aika harvoin onneksi tämä italialainen juoksettuu, sveitsiläinen.marenkivoikreemi on arempi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja