Siirry pääsisältöön

Ihana kaalipiirakka


Kaalipiirakan ohje löytyy vanhoista Valion kirjoista esim. Neljä vuodenaikaa. Ja tapani mukaan taas muuntelin vähän ohjetta, oma versioni tässä alla ja kyllä tuli ah!! niin hyvää. En ole ennen onnistunut kaalipiirakassa näin hyvin.

KERMAVIILI- tai JOGURTTI-  tai RAHKAVOITAIKINA

1 prk (200 g) rahkaa tai rahkajogurttia tai  kermaviiliä
150 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai sekoita margariini ja jauhot, lisää neste. Kääri taikina suorakaiteeksi taputeltuna kelmun sisään ja laita jääkaappiin ( ei pakollista, mutta helpottaa kaulintaa)

TÄYTE
750 g - 1 kg kaalia
1 iso sipuli
1-2 porkkanaa
3 rkl öljyä 
1 kasvisliemikuutio
1 dl ranskankermaa
1/2 valkosipulin kynsi
2 - 3 rkl siirappia
2 tl meiramia
½ tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa

VOITELUUN
1kananmuna
seesaminsiemeniä


Raasta porkkana. Hienonna kaali ja sipuli ja kuullota kaikki kasvikset öljyssä tilavassa kattilassa. Lisää joukkoon liemikuutio, siirappi ja mausteet. Hauduta, kunnes kaali on pehmeää. Tarkista täytteen maku, lisää mausteita tarvittaessa.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä. alla silikoonialusta liukumista estämässä, lähes uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta pohjalevy uunipannulle leivinpaperille. Levitä puolikkaan pohjan päälle jäähtynyt täyte, ei ihan reunoja myöten. Voitele reunat munalla. Peitä piirakka levyn toisella puolella kansilevyllä. Ummista haarukalla painelemalla reunat kiinni. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla. Ripota halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Kommentit

Blogin suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä

Teksti päivitetty heinäkuussa 2018.

Kaikki kermat vatkataan hyvin kylmennettyinä. Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Moni luottaa vispikermoihin, jotka ovat maidon rasvaa. Vispikermoista leipurit kehuvat Lidl'n omaa, se on myös edullista käytössä. Valion vispikermaa kakuntekijät myös arvostavat. Kotimainen vispikermalla on kannattajia.

Tukusta saatava laktoositon Millac Gold myös todettu hyväksi  tuotteeksi, se tekee paksun, sakean vaahdon ja tiivistyy vähän vielä vatkaamisen jälkeenkin. Nykyisin valitsen tukusta laktoosittoman Knorr 30 kasvirasvaseoksen, sen vaahto on pehmeämpää kuin Millacin. Tukun Menu vispikerma on myös hyvää pursotettavaa - siihen voi lisätä esim ruokalusikallisen vaniljakreemijauhetta 4-10 dl:n  joukkoon vatkaukseen loppuvaiheessa > vaahto tukevoituu.

Kuohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen.

Itse käytän yleens…

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä. 

Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"  Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita, mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa. 

Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan valkuainen, jonka vaahdottaminen tuo mare…

Marenkikreemi ja vaahtokarkkikastike kukkakakussa

Kukkakakussa pohjana vaalea sokerikakkutaikina, täytteenä passionmousse ja vaniljainen vadelmamousse. Kakun päällä marenkivoikreemi tuorejuustolla ja sefiiripursotusta russian tyllilla ja ruusupursotusta voi-valkosuklaakreemillä. Olin iloinen, että tässä kakussa kaikki onnistui, vähän jäi vain  ilmakuplaa voikreemiruusuihin. Ja todella hyvin yhteen sopivat täytteet.

Vaahtokarkkikuorruteen minulle neuvoi leipuriystäväni Mervi. Laitoin kattilaan 1 1/2 dl kuohukermaa, keitin sitä miedolla lämmöllä, kunnes se hieman paksuuntui  - ehkä keittäminen ei olisi tarpeenkaan, pelkkä kuumentaminen riittäisi koska vaahtokarkit kyllä paksuntavat kerman ja minulla kastike oli suht paksua -  ja ja lisäsin 100  g  (toisella kertaa 120 g - tarkista paksuus) vaahtokarkkeja sulamaan kermaan, siirsin kattilan kylmälle levylle ja sekoitin silloin tällöin. Sekoittamista kannattaa välttää, ettei suotta synny ilmakuplia kastikkeeseen. Lisäsin pastaväriä lopuksi.
Ja tässäpä kakun vaiheet kuvasarjana. Kokoan kakut…