Kaalipiirakan ohje löytyy vanhoista Valion kirjoista esim. Neljä vuodenaikaa. Ja tapani mukaan taas muuntelin vähän ohjetta, oma versioni tässä alla ja kyllä tuli ah!! niin hyvää. En ole ennen onnistunut kaalipiirakassa näin hyvin. Voit käyttää myös valmista lehtitaikinalevyä, kauli se vain ohuemmaksi.
KERMAVIILI- tai JOGURTTI- tai RAHKAVOITAIKINA
1 prk (200 g) rahkaa tai rahkajogurttia tai kermaviiliä150 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai sekoita margariini ja jauhot, lisää neste. Kääri taikina suorakaiteeksi taputeltuna kelmun sisään ja laita jääkaappiin ( ei pakollista, mutta helpottaa kaulintaa)
TÄYTE
750 g - 1 kg kaalia
1 iso sipuli
1-2 porkkanaa
3 rkl öljyä
1 kasvisliemikuutio
noin 1 dl vettä
1 dl ranskankermaa
1/2 valkosipulin kynsi
2 - 3 rkl siirappia
2 tl meiramia
½ tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
VOITELUUN
1kananmuna
seesaminsiemeniä
Raasta porkkana. Hienonna kaali ja sipuli ja kuullota kaikki kasvikset öljyssä tilavassa kattilassa. Lisää joukkoon liemikuutio, vesi siirappi ja mausteet. Hauduta, kunnes kaali on pehmeää. Lisää ranskankerma. Tarkista täytteen maku, lisää mausteita tarvittaessa, minun makuuni siirappi saa maistua kunnolla.
1/2 valkosipulin kynsi
2 - 3 rkl siirappia
2 tl meiramia
½ tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
VOITELUUN
1kananmuna
seesaminsiemeniä
Raasta porkkana. Hienonna kaali ja sipuli ja kuullota kaikki kasvikset öljyssä tilavassa kattilassa. Lisää joukkoon liemikuutio, vesi siirappi ja mausteet. Hauduta, kunnes kaali on pehmeää. Lisää ranskankerma. Tarkista täytteen maku, lisää mausteita tarvittaessa, minun makuuni siirappi saa maistua kunnolla.
_______________________
Muunnokset :
A Ranskankerman voi jättää pois ja käyttää vain vettä 1-2 dl. Valmiiseen täytteeseen ei nestettä pidä juurikaan jäädä, se on haudutettava tai lusikoitava pois.
B Meiramin ja valkosipulin voi jättää pois ja korvata esim ripauksella juustokuminaa, tämä oli hyvää! Mausta täytettä ja lisää mausteita omaan makuusi sopiva määrä.
B Porkkanan lisäksi tai sen tilalle voit lisätä 2-3 keitettyä ja hienonnettua kananmunaa jäähtyneeseen täytteeseen. Porkkana-kananmuna lisäys juustokuninalla maustettuna tuotti tosi hyvän makuisen piirakan.
________________________
________________________
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä, alla silikoonialusta liukumista estämässä, lähes uunipellin kokoiseksi levyksi, josta puolet taittuu kanneksi tai kauli 2 levyä, joista pohjalevy on noin 3 cm joka reunalta suurempi kuin kansi.
Nosta pohjalevy uunipannulle leivinpaperille. Levitä puolikkaan pohjan päälle jäähtynyt täyte, ei ihan reunoja myöten. Voitele reunat munalla.
Taita kansilevy päälle tai nosta irrallinen kansilevy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Sitten saat käännettyä pohjalevystä reunat ylös leivinpaperin avulla nostamalla niitä. Ummista haarukalla painelemalla reunat kiinni. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla. Ripota halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes piirakka levy on kullan ruskea.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: