Mustikka - valkosuklaajuustokakku ja mustikka-vaniljajuustokakku ovat tänä syksynä olleet kysyttyjä ja tämä ohje on kyllä niin suussa sulava hyvä! Olen tehnyt kakkua vähän suurempana ja pienempänä, kiilteellä ja ilman. Kirjoitan 21 cm leveän kakun ohjeen, sisäkakku 16 cm leveässä vuoassa. Kakku riittää 12-15 henkilölle. Kakun korkeus on ilman koristeita 6 cm, mutta jos sen tekee matalampana, se riittää vähän suurempiin vuokaan - huomioitava kuitenkin, että valkosuklaamoussen on yletyttävä mustikkakakun päälle - tai kakun voi tehdä kerroksittain.
Jätäthän mousset vatkatessa pehmeiksi, etenkin kermavaahdon, silloin saat tasaisen kakun reunan - toki juustokakun reunaa voi kuumalla veitsellä tasoittaa ennen tarjolle laittoa.
Olen pakastanut tuoreen mustikan varpuja, joka vuosi pakastan myös vadelman, mustaherukan ja karviaisten lehtiä - ne säilyvät kauniin vihreinä pakasteesta sulatettaessa ja ne voi laittaa jäisenä kakun päälle. Tähän kakkuun sopivat pakastemarjatkin koristeeksi, mutta hieman karhunvatukat kakun päällä sulaessaan luovuttivat mehua - hyvin vähän, ei se haitannut. Jos pakastemarjoista tahtoo kestävämmän koristeen, ne kannattaa kastaa sokerisiirappiin, jossa on keitetty 2 osaa sokeria, 1 osa vettä näin marjat säilyvät kakun koristeena tuoreen oloisina.
Käytän nyt suuria saksalaisia liivatelehtiä, Ewald -merkkisiä. Kotkassa niitä myydään Rajamarketissa. Käytän tavallisesti Tukun Meira liivatelehtiä, nekin suuria 4-grammaisia. Nämä Ewaldit ovat ohuempia ja niiden hyydytysvoima on vähän heikompi kuin Meiran isojen lehtien. Lasken itse, että 1 iso Meiran lehti hyydyttää samalla tavoin kuin 1,3 pientä kaupan liivatetta. Liivatteissa on siis eroja, eikä erot selity koon tai painon mukaan, vaikak niin luulisi - parasta on testata hyydytyskyky. Lasken itse yhden ison ja 1.3 pientä liivatetta desille nestettä, enkä lue nesteeseen tuorejuustoa enkä usein kreikkalaista jogurttiakaan - ja tästä laskelmasata vähennän vielä liivatteen määrää, jos uskallan. Juustokakun täytyy säilyä kiinteänä koossa ja sen pitäisi maistua sulavan pehmeältä.
Mustikka-valkosuklaajuustokakku
Pohja
120 g Domino- tai kaurakeksejä
40 g margariinia
Sprayaa pienen irtopohjakakkuvuoan reuna ja aseta se vuokaa reilusti suuremmalle tarjoilualustalle. Hienonna monitoimikoneessa keksit - käy myös Domino tai Tasangon vaalea keksi. Sulata margariini ja sekoita se keksimuruun. Painele seos kakkureunan sisään pohjalle - näin keksipohja tulee vain sisäkakkuun ja valmiin juustokakun reunat ovat kauniin yksiväriset..
Mustikkamousse sisäkakkuun
(HUOM: pienemmän sisäkakun sja vahvemman mustikan maun saat muuntamalla alla olevaa ohjetta niin, että laitat kermaa vain 2 dl ja liivatteita 3 Ewald-merkkistä isoa liivatetta tai 4 pientä)
4 isoa liivatetta EWALD tai 6 pientä liivatetta
1/4 dl vettä, joukossa vähän sitruunamehua
4 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa Philadelphia
1 dl kreikkalaista jogurttia
70 g mustikkasosetta paseerattuna tai siemenien kera
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl sokeria
2 rkl mustikkajauhetta tai 2 tl mustikkasiirappia (esim. Pentik)
1 tl vaniljapastaa tai vaniljasiirappia
Pehmitä mustikkamoussen liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi.
Sekoita sähkövatkaimella kreikkalainen jogurtti, mustikkasose, tuorejuusto ja sokerit.
Purista vesi pois liivatteista ja liota liivatteet hyvin kiehuvan kuumaan vesi-sitruunatilkkaan. Kaada seos juustoseokseen samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää mustikkajauhe ja muut mausteet.
Lisää varovasti nostellen kermavaahto mustikkaseokseen. Maista ja tarvittaessa mausta. Kaada seos pienen vuoanreunan sisälle ja laita vuoka hetkeksi pakastimeen hyytymään tai mielellään yön yli jääkaappiin. Valmista mustikkakakun hyydyttyä valkosuklaahyytelö.
Valkosuklaamousse
4dl vispikermaa
4 liivatetta EWALD tai 5 -6 pientä liivatetta
1/4 dl vettä
200 g valkosuklaata
225g vaniljatuorejuustoa ( Rainbow)
1 1/4 dl kreikkalaista jogurttia
3/4 dl sokeria
1tl vanilliinisokeria
2 tl vaniljasiirappia tai 1 tl vaniljapastaa
Sprayaa vuokaspraylla 21 cm leveä irtokakkuvuoan reuna. Viillä veitsellä tai muovilastalla mustikkakakun yläreuna auki vuoasta ja sen jälkeen nosta vuoka pois. Nosta isompi vuoka mustikkakakun ympärille, tarkista, että mustikkakakku on keskellä.
Pehmitä moussen liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi.
Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto, sokerit ja jogurtti. Purista liivatteet ja lisää ne kiehuvaan vesitilkkaan. Sulata valkosuklaa mikrossa keskiteholla, ensin puoli minuttia, sitten 10 s kerrallaan ja kokeile, milloin lusikalla sekoittaen saat sen sulamaan tasaiseksi. Sekoita suklaa liivateseokseen, toimi nopeasti. Lisää tämä liivate-suklaaseos nopeasti tuorejuustoseokseen ja nostele kerma joukkoon lastalla käännellen. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
Kaada seos mustikkakakun reunoille, tiivistä lusikalla, ettei jää ilmakuplia ja tasoita valkosuklaamousse myös mustikkakakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli tai pakasta kakku. Jos pakastat, pakasta kakkuvuoan reunassa ja sulata jääkaapissa ja lisää kiille pintaan vasta ennen tarjoilua.
Mustikkakiille
Kiilteen voit laittaa, jos tahdot, tai jättää pois, jolloin koristelet valkoisen kakun pinnan.
2 dl mustikkakeittoa tai mustikkamehua
2 -3 liivatetta Ewald tai 3 pientä kaupan liivatetta
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä, purista vesi pois. Kiehauta mehu, lisää liivatteet ja sulata ne huolella sekoitellen nesteeseen. Lisää tarvittaessa sokeria. Laita kattila kylmään veteen jäähtymään hetkeksi ja ku nliivate vähän alkaa paksuuntua, lusikoi se lusikalla hyytyneen kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä. Voit laittaa kiilteen 2 kerroksena, jos et saa kerralla kaunista pintaa.
Nosta vuoan reuna pois hyytyneestä kakusta. Koristele marjoilla ja marengeilla ja tarjoa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: