Siirry pääsisältöön

Välimeren leipä teeleivän tavoin



Tässäpä ohje yksinkertaiseen, mutta herkulliseen Välimeren leipään, jota piti nyt leipoa kahtena päivänä peräkkäin. Ohjeesta tulee yksi pyöreä leipä noin 25 cm halkaisijaltaan ja kolminkertaisena tein ohjeen uunipannulle. Kuvaan pääsi ystävältäni saamani hauska kortti - harrastamme siis tanssia.


Välimeren leipä


2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1/4 - 1/2 dl rypsiöljyä
2 dl kermaviiliä, jugurttia tai piimää tai ranskankermaa (päiväys saa olla vanha, kunhan tuote on silmäääräisesti kunnossa)
1 1/2 dl juustoraastetta
3 rkl parmesan raastetta
(vettä)

Päälle: parmesan raastetta, siemensekoitusta
Laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet ja juustoraasteet, sekoita mahdollisimman vähän. Lisää tarvittaessa sekoittamisen aikana vettä, jos taikina näyttää kuivalta - sen pitäisi olla paksun puuron paksuista, silloin tulee hyvä leipä.

Painele jauhojen avulla tai kahden leivinpaperin välissä taikina noin 1- 1,5 sentin paksuiseksi levyksi uunipellille, joss leivinpaperi. Ripottele päälle parmesanjuustoa ja erilaisia siemeniä, myös salaatin siemensekoitus käy, minä laitoin myös Chian siemeniä. Paista uunissa, kunnes pinta on kullan ruskea ja nauti juustopn ja margariinin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...