Siirry pääsisältöön

Tekstit

Voitaikinat

VOITAIKINAT  – piiraspohjiin, pasteijoihin, joulutorttuihin Käytä voitaikinaan joko voita tai margariinia. Voi antaa taikinaan hyvän maun, mutta leivontamargariini on helpompaa käsitellä. Molemmat käyvät.  Sekoita taikinaa vain sen verran että neste ja rasva sitoutuvat jauhoihin.  Älä vaivaa turhaan, jottei sitkoa muodostuisi liikaa. Anna taikinan levähtää viileässä ennen leivontaa.  SEKOITETTU VOITAIKINA • 250 g leivontamargariinia tai voita  • 4 dl vehnäjauhoja  • n. 1 1/2 dl vettä tai perunasosetta tai kermaviiliä tai  rahkaa tai kermaa Mittaa jauhot ja margariini kulhoon. Sekoita murumaiseksi. (monitoimikone ja leikkuuterä)  Kaada muruseokseen kylmä vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi  ja nosta kylmään kovettumaan. TAI mittaa jauhot ja margariini kulhoon ja nypi sormin murumaiseksi.  Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja nosta taikina kylmään kovettumaan hetkeksi. Leivo haluttuun muotoon.  Voitele leivonnaiset munalla ja pa...

Leipuri Pariisissa

 K uva: Pierre Herme macaronit myynnissä Galeries Lafayette tavaratalon valtavassa herkku myymälässä, Galeries Lafayette de Gourmet osoitteessa 35 Bulevard Haussmann Syyskuussa 2023 pääsin lopulta Pariisiin! Moni teistä on käynyt varmasti useamminkin ja monelle ranskalaiset leivonnaiset ovat tutumpia, kommentoikaa ihmeessä jutun loppuun!  Ranskan ruokakulttuurista Ranskan ruokakulttuuri on vaikuttanut kaikkiin eurooppalaisiin ja venäläisiin ruokakulttuureihin. Kuninkaiden palatseista ja kuninkaiden leipureilta taidot kulkeutuivat vuosisatojen kuluessa ammattiopintoihin  ja kotileipureiden tietoon.   Ranskalaiset klassikkoruoat ja leivonnaiset ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Ruokakulttuurin arvo tuli entistä näkyvämmäksi vuonna 2010, kun  ranskalainen keittiö pääsi Unescon "aineettoman kulttuuriperinnön" luetteloon.    Pariisista löytyy sata vuotta vanhoja kahviloita, joissa tunnetut henkilöt mm. Salvador Dali, Hemingway Ja Oscar Wilde...