VOITAIKINAT
– piiraspohjiin, pasteijoihin, joulutorttuihin
Käytä voitaikinaan joko voita tai margariinia. Voi antaa taikinaan hyvän maun, mutta leivontamargariini on helpompaa käsitellä. Molemmat käyvät.
Sekoita taikinaa vain sen verran että neste ja rasva sitoutuvat jauhoihin.
Älä vaivaa turhaan, jottei sitkoa muodostuisi liikaa. Anna taikinan levähtää viileässä ennen leivontaa.
SEKOITETTU VOITAIKINA
• 250 g leivontamargariinia tai voita
• 4 dl vehnäjauhoja
• n. 1 1/2 dl vettä tai perunasosetta tai kermaviiliä tai
rahkaa tai kermaa
Mittaa jauhot ja margariini kulhoon. Sekoita murumaiseksi. (monitoimikone ja leikkuuterä)
Kaada muruseokseen kylmä vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi
ja nosta kylmään kovettumaan.
TAI mittaa jauhot ja margariini kulhoon ja nypi sormin murumaiseksi.
Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja nosta taikina kylmään kovettumaan hetkeksi. Leivo haluttuun muotoon.
Voitele leivonnaiset munalla ja paista 225 - 250 asteessa 15 - 20 min.
KAAVILOITU VOITAIKINA
• samat ainekset kuin yllä, vesi nesteenä
Mittaa kulhoon jauhot ja 1/3 margariinista, nypi murumaiseksi ja lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoon
ja levitä rasva 2/3:lle taikinasta
ohuina viipaleina tai leivinpaperin välissä kaaviloituna levynä.
Taita rasvaton osa taikinaa rasvalevyjen väliin. Kaaviloi taikinalevy kevyesti painellen suorakaiteen muotoon ja taita
jälleen kolmeen osaan. Toista 3 - 4 kertaa. Näin saadaan taikinaan lehtevää rakenne, vuorotellen rasva ja taikina kerros.
Peitä taikina muovilla ja anna levätä kylmässä hetken aikaa. Kaaviloi kovettunut taikina 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi ja jaa se paloiksi tai ota siitä muotilla erilaisia leivonnaisia. Nosta leivonnaiset kylmälle, leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna jäähtyä hetki kylmässä ennen paistoa.
Voitelu ei ole välttämätöntä, ilman voitelua saat vaalean pinnan leivonnaisiin. Jos voitelet, vältä leikkuupinnan voitelua, koska muna toimii liimaten taikina ja rasva kerrokset yhteen ja estää lehtevää kohoamista. Halutessasi voitele leivonnaiset munalla ja nosta kylminä kuumaan uuniin. Paista 225 - 250 asteessa koosta riippuen 15 - 20 min.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: