Siirry pääsisältöön

Tallinna - ihanat kahvilat ja kakut

Eestissä löydät ihania kahviloita (kohvik) yllättävistäkin paikoista - kirjakauppojen yhteydessä voi olla kakkukahvila, lounasravintoloissa ( bistroo) ja ravintoloissa (restoran) on usein hyvä jälkiruoka-kakkukokoelma ja museoiden ja nähtävyyksien yhteydessä on pieniä kahviloita, joissa voi olla hyvä valikoima kakkuja tort ja monikossa tordid) - kuivakakku ja juustokakku on eestiksi kook ja nekin ovat tosi herkullisia. Juustokakkuja tehdään paljon suurina levykakkuina ja paloitellaan leivoksiksi, jotka ovat myös nimellä kook.

Makumuistoja aukeaa minulle  usein herkkujen parissa, koska asuin täällä parikymmentä vuotta sitten, kun miehen työ toi lapsiperheen mukanaan Tallinnaan. Niistä ajoista jäi kaikille perheenjäsenille ikuinen rakkaussuhde tähän kaupunkiin.

Eilen kävimme Rocca al maren yläkerrassa Kirjakaupan (raamatukauplus) kahvilassa. Sain maistaa oikein herkullista, ei liian makeaa kirsikkaleivosta - juustokakun palaa. Kakussa oli upotettu kirsikoita täytemassaan ja päällä oli kirsikkahyytelö. Tallinnassa kasvoi makeat kirsikat ystävieni pihoilla jo ennen kuin niitä Suomessa olin nähnytkään -nyt on kotipihassani ja mökilläkin useita eri kirsikkalajikkeita kasvamassa ja odotan innolla pientenkin puiden kevätkukintoa.

Maistoimme myös tiramisua ja amerikkalaista juustokakkua.  Päivän tarjouksena oli kirsikkakakku, 2.80 e iso pala. Sanoin myyjälle tahtovani maistaa macaronsseja (makroon), kun itsekin niitä leivon. Tarjolla niitä oli pistaasian, vadelman ja sitruunan maulla 1,20 e ,kpl. Kyllä olivatkin herkullisia -myyjä kävi erikseen kysymässä, maistuivatko ne makroonit teille! Eestiläisten ystävällisyys vieraita kohtaan on niin ihanaa!



Kahvila Komeet Solariksen yläkerrassa Estonia teatteria vastapäätä tarjoaa paitsi upeat näköalat niin mitä herkullisimpia leivonnaisia. Saimme Cafe creme`t kakkujen kera - pieni, Makoisa, tumma kahvi. 

Minä tilasin Aleksanterin leivoksen, jonka täytteenä oli kirsikkahyytelöä tai -kiisseliä ja vaniljakastiketta - ei kovin makeaa, mutta todella hyvää - itse pidän vähemmän makeista ja raikkaista kakuista. 

Suussa sulava suklaa maistui näissä kahdessa suklaakakussa.  Kerroksellinen Valrhona (ranskalaista suklaata) suklaajuustokakku ja suklainen yllätys vadelmien kera. 











Maistoimme myös kirsikka bezee torttua. 

Kahvila Komeetan omistaja on tunnettu eestiläinen keittokirjojen tekijä ja Tv- julkkis Anni Arro . Hän kirjoittaa, että hänellä oli pitkään unelma pienestä kahviosta ja kun hänelle 2008 tarjottiin mahdollisuutta perustaa kahvila valmistumassa olevan Solariksen yläkerrokseen 400 neliön tilaan, oli ensimmäinen vastaus tiukka "ei". Onneksi tämä.kaunis ja hyviä leivonnaisia ja myös ruokia tarjoava kahvila kuitenkin toteutui. Anni Arro on perustanut myös Kalamajaan Telliskivi 60 vastapäätä värikkään ja hyviä ruokia tarjoavan Kukeke-ravintolan. Kannattaa kysyä ravintolaan sisään mennessään parkkeeraamisetua, sillä muutoin yksityisparkkialueelta saa sakot jälkiruoaksi - kokemusta on. Olen vieraillut usein Kukeke ravintolassa ja toisilla kerroilla olin viisaampi auton pysäköinnissä.

Solariksen alimmassa kerroksessa on avattu wieniläistyyppisen kahvilaketjun kohvik Gustav, jossa on tarjolla hieno valikoima suolaisia piiraita, oikein mehevää paksua Britakakkua ja muita kakkuja sekä suklaakonvehteja.


Aamu ilman kahvia on YÖ.




Solariksessa keskikerroksessa sekä Ülemisten ostoskeskuksessa yläkerrassa takana tarjoaa Lido-niminen ravintola eestiläistä ruokaa aasialaiseen? tyyliin niin, että asiakas valitsee pääruoat ja salaatit ja jälkiruoat tai leivonnaiset todella suuresta valikoimasta ja maksaa näistä painon mukaan. Hyvää ruokaa ja kauniit puitteet ruokailla - tänne olemme vieneet niin lapsiamme kuin lapsenlapsiamme syömään - jokaisen makuun löytyy jotain!









Kohvik Energia Kaubamajaa vastapäätä edustaa neuvostoviron aikakautta - kävin siellä 90-luvun alussa usein. Pintoja on uusittu, mutta kahvilassa on haluttu säilyttää entisajan tunnelma. Perinteisesti kahvin ohella sai eestiläisestä kahviosta alkoholijuomia ja tilaamalla ehkä jotain muuta kahvikakkua - erikseen oli sitten suurissa kaupungeissa leivonnaisia tarjoavat kahvilat. Mutta se, mitä sai joka kahviosta tai baarista oli kiluleivät -niitä oli nytkin tarjolla Energia kohvikussa. Kilud ovat silakan pienempiä sukulaisia, kilohaileja, mausteliemessä.

Samoin joka kahviosta ja baarista löytyi aiemmin  lounaaksi ja välipalaksi sopivia salaatteja -'kinkku-, kana- ja makrasalaattia (surimi, ravun makuinen rapupuikko). Tällaisia salaattiannoksia on vaikeampi nykyisin löytää, mutta Energian valikoimissa oli.




Ylhäällä kilu-kananmuna-leivät, alhaalla salaattikupit - kuin aikaan entiseen!




Kaupungin vanhin kahvila on Maiasmokk vanhassa kaupungissa. Se on perustettu 1894 eli samaan aikaan, kun keksittiin valokuvaus ja höyryvoima. Aiemmin, ennen kahvilaa, samalla paikalla oli jo leipomo.

Sade ja viileä ilma esti meiltä kävelykierroksen vanhaan kaupunkiin. Tarkoituksemme oli kuvata siellä ja käydä pitkästä aikaa Maiasmokk kahvilassa Pii 16 kadulla (tänav). Kahvilan yhteydessä on marsipaanimuseo ja  järjestetään myös marsipaanikoristekoulutusta. Kahvilassa on leivonnaisten lisäksi myynnissä käsin tehtyjä suklaakonvehteja.

Iltapäiväksi siirryimme Ülemisten suureen ostoskeskukseen, josta kahviloita saa etsiä -on osattava mennä sisään ravintoloihin, joiden yhteydessä myydään leivonnaisia ja kahvia. Tällä kertaa ruokailimme pääoven yläpuolella olevassa Toit-ravintolassa, joka on eestiläisten asiakkaiden suosiossa. Toit-ravintoloita on kaksi Tallinnassa. Tarjolla on mm. Pastaruokia, hampurilaisia ja pitsoja, jotka todella maistuvat italialaisilta pitsoilta. Tilasimme kana-caesar-pitsat 8 e kpl. Ne olivat todella hyvän makuiset ja niin suuret, että puolikas olisi riittänyt hyvin yhdelle aikuiselle päiväruoaksi. Milanossa olemme herkutelleet näillä salaattipäällysteisillä pitsoilla, joten ihastelimme kovasti annoksiamme.






Etsimme ja löydämme aina uutta ja kiinnostavaa Eestistä. Kesällä kannattaa käydä Kadriorgin alueella, josta löytyy etenkin puutarhojen ystäville ja taiteen.ystäville paljon nähtävää. Japanilainen puutarha on yksi niistä. Kadriorgissa minua kiinnostaa myös suosittu Nop  kahvio, pieni paikka, jossa on tarjolla luomuruokaa ja kahvilan yhteydessä on pieni kauppakin. Kuvat sieltä - , osoitteesta Kõleri 1- ovat ihastuttavia ja kesällä kahvit voi nauttia ulkotiloissa. Nopissa voi myös ruokailla tai käydä varhaisella aamiaisella, kahvio avautuu pe- su klo 9, muulloin klo 8.

Eilinen blogipäivitykseni kertoo Haloo Helsinki -illasta ja ruokailusta suositussa Fabric-ravintolassa. Päivityksessä myös tietoa suosituista leipurien tarvikekaupoista ja käsityöläisten taivaasta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...