Siirry pääsisältöön

Tallinna - ihanat kahvilat ja kakut

Eestissä löydät ihania kahviloita (kohvik) yllättävistäkin paikoista - kirjakauppojen yhteydessä voi olla kakkukahvila, lounasravintoloissa ( bistroo) ja ravintoloissa (restoran) on usein hyvä jälkiruoka-kakkukokoelma ja museoiden ja nähtävyyksien yhteydessä on pieniä kahviloita, joissa voi olla hyvä valikoima kakkuja tort ja monikossa tordid) - kuivakakku ja juustokakku on eestiksi kook ja nekin ovat tosi herkullisia. Juustokakkuja tehdään paljon suurina levykakkuina ja paloitellaan leivoksiksi, jotka ovat myös nimellä kook.

Makumuistoja aukeaa minulle  usein herkkujen parissa, koska asuin täällä parikymmentä vuotta sitten, kun miehen työ toi lapsiperheen mukanaan Tallinnaan. Niistä ajoista jäi kaikille perheenjäsenille ikuinen rakkaussuhde tähän kaupunkiin.

Eilen kävimme Rocca al maren yläkerrassa Kirjakaupan (raamatukauplus) kahvilassa. Sain maistaa oikein herkullista, ei liian makeaa kirsikkaleivosta - juustokakun palaa. Kakussa oli upotettu kirsikoita täytemassaan ja päällä oli kirsikkahyytelö. Tallinnassa kasvoi makeat kirsikat ystävieni pihoilla jo ennen kuin niitä Suomessa olin nähnytkään -nyt on kotipihassani ja mökilläkin useita eri kirsikkalajikkeita kasvamassa ja odotan innolla pientenkin puiden kevätkukintoa.

Maistoimme myös tiramisua ja amerikkalaista juustokakkua.  Päivän tarjouksena oli kirsikkakakku, 2.80 e iso pala. Sanoin myyjälle tahtovani maistaa macaronsseja (makroon), kun itsekin niitä leivon. Tarjolla niitä oli pistaasian, vadelman ja sitruunan maulla 1,20 e ,kpl. Kyllä olivatkin herkullisia -myyjä kävi erikseen kysymässä, maistuivatko ne makroonit teille! Eestiläisten ystävällisyys vieraita kohtaan on niin ihanaa!



Kahvila Komeet Solariksen yläkerrassa Estonia teatteria vastapäätä tarjoaa paitsi upeat näköalat niin mitä herkullisimpia leivonnaisia. Saimme Cafe creme`t kakkujen kera - pieni, Makoisa, tumma kahvi. 

Minä tilasin Aleksanterin leivoksen, jonka täytteenä oli kirsikkahyytelöä tai -kiisseliä ja vaniljakastiketta - ei kovin makeaa, mutta todella hyvää - itse pidän vähemmän makeista ja raikkaista kakuista. 

Suussa sulava suklaa maistui näissä kahdessa suklaakakussa.  Kerroksellinen Valrhona (ranskalaista suklaata) suklaajuustokakku ja suklainen yllätys vadelmien kera. 











Maistoimme myös kirsikka bezee torttua. 

Kahvila Komeetan omistaja on tunnettu eestiläinen keittokirjojen tekijä ja Tv- julkkis Anni Arro . Hän kirjoittaa, että hänellä oli pitkään unelma pienestä kahviosta ja kun hänelle 2008 tarjottiin mahdollisuutta perustaa kahvila valmistumassa olevan Solariksen yläkerrokseen 400 neliön tilaan, oli ensimmäinen vastaus tiukka "ei". Onneksi tämä.kaunis ja hyviä leivonnaisia ja myös ruokia tarjoava kahvila kuitenkin toteutui. Anni Arro on perustanut myös Kalamajaan Telliskivi 60 vastapäätä värikkään ja hyviä ruokia tarjoavan Kukeke-ravintolan. Kannattaa kysyä ravintolaan sisään mennessään parkkeeraamisetua, sillä muutoin yksityisparkkialueelta saa sakot jälkiruoaksi - kokemusta on. Olen vieraillut usein Kukeke ravintolassa ja toisilla kerroilla olin viisaampi auton pysäköinnissä.

Solariksen alimmassa kerroksessa on avattu wieniläistyyppisen kahvilaketjun kohvik Gustav, jossa on tarjolla hieno valikoima suolaisia piiraita, oikein mehevää paksua Britakakkua ja muita kakkuja sekä suklaakonvehteja.


Aamu ilman kahvia on YÖ.




Solariksessa keskikerroksessa sekä Ülemisten ostoskeskuksessa yläkerrassa takana tarjoaa Lido-niminen ravintola eestiläistä ruokaa aasialaiseen? tyyliin niin, että asiakas valitsee pääruoat ja salaatit ja jälkiruoat tai leivonnaiset todella suuresta valikoimasta ja maksaa näistä painon mukaan. Hyvää ruokaa ja kauniit puitteet ruokailla - tänne olemme vieneet niin lapsiamme kuin lapsenlapsiamme syömään - jokaisen makuun löytyy jotain!









Kohvik Energia Kaubamajaa vastapäätä edustaa neuvostoviron aikakautta - kävin siellä 90-luvun alussa usein. Pintoja on uusittu, mutta kahvilassa on haluttu säilyttää entisajan tunnelma. Perinteisesti kahvin ohella sai eestiläisestä kahviosta alkoholijuomia ja tilaamalla ehkä jotain muuta kahvikakkua - erikseen oli sitten suurissa kaupungeissa leivonnaisia tarjoavat kahvilat. Mutta se, mitä sai joka kahviosta tai baarista oli kiluleivät -niitä oli nytkin tarjolla Energia kohvikussa. Kilud ovat silakan pienempiä sukulaisia, kilohaileja, mausteliemessä.

Samoin joka kahviosta ja baarista löytyi aiemmin  lounaaksi ja välipalaksi sopivia salaatteja -'kinkku-, kana- ja makrasalaattia (surimi, ravun makuinen rapupuikko). Tällaisia salaattiannoksia on vaikeampi nykyisin löytää, mutta Energian valikoimissa oli.




Ylhäällä kilu-kananmuna-leivät, alhaalla salaattikupit - kuin aikaan entiseen!




Kaupungin vanhin kahvila on Maiasmokk vanhassa kaupungissa. Se on perustettu 1894 eli samaan aikaan, kun keksittiin valokuvaus ja höyryvoima. Aiemmin, ennen kahvilaa, samalla paikalla oli jo leipomo.

Sade ja viileä ilma esti meiltä kävelykierroksen vanhaan kaupunkiin. Tarkoituksemme oli kuvata siellä ja käydä pitkästä aikaa Maiasmokk kahvilassa Pii 16 kadulla (tänav). Kahvilan yhteydessä on marsipaanimuseo ja  järjestetään myös marsipaanikoristekoulutusta. Kahvilassa on leivonnaisten lisäksi myynnissä käsin tehtyjä suklaakonvehteja.

Iltapäiväksi siirryimme Ülemisten suureen ostoskeskukseen, josta kahviloita saa etsiä -on osattava mennä sisään ravintoloihin, joiden yhteydessä myydään leivonnaisia ja kahvia. Tällä kertaa ruokailimme pääoven yläpuolella olevassa Toit-ravintolassa, joka on eestiläisten asiakkaiden suosiossa. Toit-ravintoloita on kaksi Tallinnassa. Tarjolla on mm. Pastaruokia, hampurilaisia ja pitsoja, jotka todella maistuvat italialaisilta pitsoilta. Tilasimme kana-caesar-pitsat 8 e kpl. Ne olivat todella hyvän makuiset ja niin suuret, että puolikas olisi riittänyt hyvin yhdelle aikuiselle päiväruoaksi. Milanossa olemme herkutelleet näillä salaattipäällysteisillä pitsoilla, joten ihastelimme kovasti annoksiamme.






Etsimme ja löydämme aina uutta ja kiinnostavaa Eestistä. Kesällä kannattaa käydä Kadriorgin alueella, josta löytyy etenkin puutarhojen ystäville ja taiteen.ystäville paljon nähtävää. Japanilainen puutarha on yksi niistä. Kadriorgissa minua kiinnostaa myös suosittu Nop  kahvio, pieni paikka, jossa on tarjolla luomuruokaa ja kahvilan yhteydessä on pieni kauppakin. Kuvat sieltä - , osoitteesta Kõleri 1- ovat ihastuttavia ja kesällä kahvit voi nauttia ulkotiloissa. Nopissa voi myös ruokailla tai käydä varhaisella aamiaisella, kahvio avautuu pe- su klo 9, muulloin klo 8.

Eilinen blogipäivitykseni kertoo Haloo Helsinki -illasta ja ruokailusta suositussa Fabric-ravintolassa. Päivityksessä myös tietoa suosituista leipurien tarvikekaupoista ja käsityöläisten taivaasta. 

Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...