Siirry pääsisältöön

Puolukka-kauraruudut ja puolukkahyytelö hilloleipiin

Minun on pitänyt pitkään kokeilla puolukka-kauraruutuja. Olen nyt syyslomalla ja on aikaa niin pihatöihin kuin leipomiseen. Ihanaa! Nämä puolukka-kauraruudut valmistuvat nopeasti murotaikinasta ja kauramuruseoksesta.


Käytin 40 x 28 cm kokoista suorakaiteen muotoista uunipeltiä ja taikinaa jäi koristeluun ja muutamaan pikkuleipään. Alla oleva taikinaohje voisi mennä kahteen isoon piirasvuokaan ja siitäkin jäisi koristelutaikinaa. Ensimmäisenä taittelin leivinpaperiin uunivuoan pohjan reunamerkit, sen jälkeen kostutin talouspaperia työpöydälle ja laitoin leivinpaperin sen päälle, niin se pysyi paikoillaan kauliessani taikinaa.


Täytettä varten Keitin noin 5 dl pakastepuolukoita hillosokerin (1 dl) kanssa, kunnes marjat pehmenivät. Annoin seoksen jäähtyä ja lisäsin vielä 2 rkl perunajauhoja siihen sitomaan nestettä.


Puolukka-kauraruudut

Pohja murotaikinasta

300 g huoneenlämpöistä margariinia
3 dl sokeria
2 munaa
2 dl kauranleseitä
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Sekoita monitoimikoneella tai sähkövatkaimella margariini ja sokeri tasaiseksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet puulastalla taikinaan. Jos taikina ei pysy koossa, lisää pieni tilkka nestettä. 
Kumoa taikina leivinpaperin päälle työpöydälle ja kauli siitä neliön muotoinen pohja leivinpaperin päälle, tasoittele käsin reunoja. Osan taikinasta voi jättää koristelua varten ja siitä voi valmistaa myös haarukkaleipiä tai hilloleipiä. Voit myös painella taikinan käsin voideltuun ja jauhotettuun kahteen piirasvuokaan. 

Kaada äsken valmistamasi jäähtynyt puolukkahillo taikinapohjan päälle ja sen päälle kauramuruseos.
Jäljelle jääneeseen koristelutaikinaan voit lisätä tarvittaessa vehnäjauhoja tai perunajuhoja, jotta se on helpompi kaulia ja irrottaa muotista. Ota lopusta murotaikinasta esim. kukkamuotilla paloja, jotka asettelet kauraseoksen pinnalle - kukan keskelle voit laittaa esim. väriraesokeria. Paista kauniin vaalean ruskeaksi uunin keskiosassa 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä kunnolla ennen paloittelua, sillä hillosokeri kiinteytyy vasta jäähtyessään kunnolla. 

Kauramuruseos

100 g margariinia
4 dl isoja kaurahiutaleita 
1- 2 dl sokeria tai ruokosokeria tai fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria

Sualta margariini ja lisää muut aineet. Sekoita murumaiseksi. 



Nämä puolukkaruudut maistuisivat hyviltä jäätelönkin kera!



Hilloleivät


Lisäsin vähän perunajauhoja lopputaikinaan, leivoin tangon ja litistin sitä. Tangon keskelle painoin uran, jonka täytin vasta sen jälkeen, kun olin paistanut pikkuleipätangon vaalean ruskeaksi. Kun otin tangon pois uunista, laitoin uraan valmistamaani puolukkasosetta - se hyytyikin pikkuleipätangon jäähtyessä. Vasta, kun pikkuleipätanko oli jäähtynyt, leikkasin sen vinottain paloiksi. Näitähän olisi voinut kaunistaa vielä pikeeriraidoilla tai vain tomusokeri-vesi seoksesta pursotetuilla raidoilla. Tomusokerivesiseoshan on sopivaa koristeluun, kun se on hammastahnan paksuista, niin että sitä voi pussin auki leikatusta kulmasta helposti pursottaa ja viiva ei leviä. Nämähän sopisivat joulun pikkuleiviksi myös!


Puolukkasose, joka kiinteytyy kylmässä ja sopii esim. pikkuleipien ja kääretortun täytteeksi


1,5 kg pakastepuolukkaa
1, 2 kg hillosokeria
 (jos osa puolukoista on raakoja, voi sokerin määrää vähentää esim kiloon, koska marjojen oma pektiini hyydyttää)

Keitä marjoja kattilassa sellaisenaan, kunnes ne sulavat ja mehua irtoaa. Soseuta marjat sauvasekoittimella, varo niiden roiskumista - marjatahroihin laita heti astianpesuainetta vaikuttamaan ja huuhtele kohta hyvin - näin ne saa tuoreena hyvin pois niin vaatteista kuin pinnoilta.  Lisää hillosokeri ja keitä välillä sekoittaen hiljaisella lämmöllä 10-15 minuuttia. Tee tippatesti - kokeile jähmettyykö sose, jos tiputat sitä lautaselle, jossa on kylmää vettä - jos ei, keitä vielä. Kuori vaahto pois pinnalta, Anna jäähtyä hetken ja purkita. 

Hillo on makeaa - vähemmän makeaa saat, jos lisäät Melatinin sinistä hyytelöimisainetta pakkauksen ohjeen mukaan ja vähennät sokerin määrää. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja