Siirry pääsisältöön

Pääsiäisen naked cake appelsiini-valkosuklaamoussella



Pääsiäisen keltaisessa naked cake’ssa on ruskea suklainen kakkupohja ja appelsiini-valkosuklaatäyte, jonka ohjeen sain Pullahiireltä. Täytteen ohje riittää kolmeen väliin halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuun.  Täytteessä ei ole liivatetta, mutta valkosuklaa jähmettää sen hyvin yön aikana jääkaapissa. Kakku riittäisi 15 henkilölle, koska se on korkea. Suklaakakkupohja on Mammanleivontanurkka –blogista. Tähän kakkuun sopisi hyvin myös kaakaosta tehty ruskea pohja, koska täytteessä oli jo niin paljon suklaata.

Suklaakakkupohja  ( n. 24 cm vuoka)

6 kananmunaa
180 g tummaa leivontasuklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
240 g margariinia
2 ¼  dl fariinisokeria

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Vatkaa margariini i ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon yksitellen keltuaiset ja lisää suklaasula taikinaan muutamassa erässä samalla kevyesti vatkaten. Lisää taikinaan kuivat aineet muutamassa erässä. Lisää valkuaisvaahto taikinaan kevyesti vatkaten. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-50 minuuttia. Suojaa kakku tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan palaminen.

Appelsiini-valkosuklaatäyte

4 ½ dl vispikermaa
225 g appelsiinituorejuustoa
225 g valkosuklaata

Vaahdota kerma. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa minuutin pätkissä – tarkista aina välillä, joko suklaan saisi sulaksi sekoittamalla sitä. On tärkeää, ettei suklaa kuumene liikaa –sulatuskin on parasta tehdä muoviastiassa. Notkista tuorejuusto, lisää siihen sula suklaa ja lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu kerma. Maistele ja lisää tarvittaessa vanilliinisokeria tai sitruunanmehua.

Leikkaa kakku 4 osaan. Vuoraa kakkuvuoan reunat leivinpaperilla, joka voi kaksin- tai kolminkertaisena ulottua korkeammallekin kuin vuoan reunat. Aloita kakun kokoaminen rengasvuokaan pohja eli paistossa päällä ollut osa alimmaisena. Kostuta kakkulevyt pullasudilla ja appelsiinimehulla, johon on lisätty vähän sitruunan mehua – paistossa alinna ollut levy eli kakun päällinen kostutetaan vain leikkuupuolelta.

Laita 1/3 osa täytteestä joka väliin. painele kakkulevyn avulla tiiviiksi ja tasaiseksi. Viimeisen kakkulevyn päälle voit laittaa tasaisen vuoan tai lautasen painoksi. Vie yön ajaksi jääkaappiin jähmettymään tai laita kakku hetkeksi pakastimeen.

Kakun päälle tulee ganache suklaa kuorrutus. Minä levitän sen alle marenkikreemiä, jota minulla on aina pakasteessa, Myös voikreemi käy ganachen alle ja uskon tuon appelsiinivalkosuklaatäytteenkin sopivan, kunhan se on viilennetty pakasteessa ennen ganachen lisäämistä – tästä viimeistä minulla ei kuitenkaan ole kokemusta.

 Ganache eli suklaakuorrutus

1 dl vispikermaa
100 g tumma suklaata (tavallisesti käytän laktoositonta Brunbergin tummaa suklaata ruskeassa kääreessä, nyt käytin Fazerin sinistä)

Kuumenna kerma, älä päästä kiehumaan. Paloittele suklaa muovikulhoon, kaada osa kermasta kuumana suklaan päälle, anna olla noin 5 minuuttia sekoittamatta. sekoita sitten ja lisää loppu kerma, jotta saat suklaan hyvin sulamaan. Lisää nokare margariinia ja vähän vanilliinisokeria. Jäähdytä- tarvittaessa ulkona tai jääkaapissa tai pakastimessa niin, että suklaaseos vähän paksunee. Valuta ganache pakastimessa kylmennetyn kakun päälle varovasti, tarvittaessa auta veitsellä reunoilta. Valuta varoen yli reunojen niin, että valumat eivät kuitenkaan menisi aivan kakun alareunaan saakka. Tähän kakkuun kokeilin ganachen valuttamista reunoille suklaakynän avulla, jossa on sisällä sula suklaa - mutta jäin siihen uskoon, että valuttamalla saa selkeämmän reunakuvion ja vähän paksummatsuklaaraidat kuin tässä kakussa on. Koristele kakku, kun ganache on hieman jähmettynyt. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja