Siirry pääsisältöön

Täytekakkuja












Viikonloppuna tein täytekakkuja useammankin. Isommat kakut leivoin 15 hengelle eli 6 munan kakkupohjilla. Tällä kertaa punnitsin aineet, kuten esim. Ulla  Svensk ja Vaaleanpunainen nonparelli ovat neuvoneet kakkupohjan valmistamisesta painomitoilla: munien painosta 70 % = sokerin ja jauhojen määrä. Jauhoista 70% vehnäjauhoja ja 30 % perunajauhoja. Itse käytän vähän leivinjauhetta kakkupohjassa, vaikka se ei monen mielestä välttämätöntä olekaan. 

Kermakakussa on siirtokuva, sen alla marenkivoikreemi ja reunoilla pursotus laktoositonta Millac goldia ja tuorejuustoa. Täytteenä mustaherukkamousse ja kinuskimousse - sopivat hyvin yhteen maultaan.

Pionikakku on kuorrutettu marenkivoikreemin ja tuorejuuston vihreäksi värjätyllä seoksella. Se on ganachella päällystetty. Kukka ei ole langoitettu, joten ei haittaa, vaikka joku sitä suuhunkin nappaisi - massana oli Ihannekakut.fi  kaupasta saatavan Wondercakesin napakan sokerimassan ja Renshaw:n sekoitus. Näin tehty massa oli pysyvää ja silti sopivan taipuisaa ja kuivui nopeasti. Värjäsin massaa kolmeen eri sävyyn ja lisäksi kukassa on tomuväriä. Uloimpia terälehtiä kuivatin jonkun aikaakin, ennen kuin kiinnitin ne cmc-vesiseoksella.

Isommassa kreemikakussa on tropicaltäyte, jota käytin ravintolapäivän juustokakussa- nyt lisäsin siihen 2 passionin mehun ja värjäsin pastavärillä vihreäksi. Toinen täyte on vadelmamousse - itse keräämistäni metsävadelmista.

Pienempi suklaalla koristeltu kakku on kotiin vieraille koottu kakku, jossa on sekä sisällä tropical-, vadelma-, että kinuskitäytettä - kivan värikä raitapinta löytyi leikattaessa kakkua. Pakko sanoa, että jääkaapissa säilytettynä kakku maistui tosi hyvälle vielä 4 päivää täyttämisen jälkeen ja sen rakenne oli tosi hyvä myös. Suositeltavaahan noin pitkä säilytys ei ole, mutta itse söimme loput kakusta. Nämä kaikki kakut voisi hyvin pakastaa joko ennen täyttämistä tai valmiina. Tosin ganachen pakastamisesta minulla ei ole kokemusta, mutta usein pakastan kakun viime paloja ja olen huomannut, että jääkaapissa sulatettuna ne kotiväelle kelpaavat hyvin ja niiden rakenne pysyy melkoisen hyvänä - kokeilkaapa!

Suklaakoristeet tein pandan valkosuklaasta ja Brunbergin ruskeasta laktoosittomasta suklaasta. temperoin suklaat ja tein isot ruskeat lehdet tekokukkien lehtien päälle suklaamassaa sivelemällä ja toiset ristikkolehdet pursottamalla suklaata leivinpaperin päälle ja kääntämällä sen muotoon jähmettymisen ajaksi. Kukkien valmistusta kokeilin monella tavalla - onnistumatta. Nämä kukat taisivat olla niitä, joissa kastoin pestyt kananmunan kuoren puolikkaat valkosuklaaseen ja jähmetin pakasteessa. Kokeilin myös valkosuklaata silikoonivuokien päälle ja munankuorien sisään, mutta en saanut irti ehjänä. Kukan sisällä suklaakarkki. Suklaatyöt eivät mielestäni ole helppoja. temperoinnin kolme tapaa selviävät hyvin Kakkumonsterin YouTubevideosta, jonka olen liittänyt blogini etusivun yläpalkin video-ohjeisiin. Temperoimaton suklaa muuttuu kuivuttuaan harmahtavaläikkäiseksi, kun rasva erottuu siitä. Taloussuklaata ei tarvitse temperoida, jos siitä valmistaa koristeita.

Lisään kuorrutteen ja täytteiden ohjeet myöhemmin blogiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...