Siirry pääsisältöön

Vadelma-Daim muffinit vaahtokarkkikuorrutuksella





Vadelma ja Daimsuklaa maistui näissä muffineissa. Ihmettelin ystävien puhetta minimuffineista, kunnes huomasin kaupassa myytävän tällaisia korun tai namun kokoisia vuokia. Yläkuvassa siis minimuffinit jouluisilla sokerimassakoristeilla ja alakuvassa samaa taikinaa normaalikokoisissa muffinivuo'issa. Laitoin ensimmäistä kertaa vaahtokarkkikuorrutetta kuppikakkuihin ja se tasoittuikin kauniisti, kun laitoin kuorrutteen pursotinpussiin ja pienen aukon pussin päähän ja levitin nauhamaisena spiraalina keskeltä alkaen. Vaahtokarkkikuorrute ei kovetu täysin, vaan on vähän pehmeää vielä jääkaapista otettunakin. 


Vadelma-Daim muffinit vaahtokarkkikuorrutuksella

 sain taikina-annoksesta 18 minimuffinia ja 9 tavallista muffinia 


3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kermaa
100 grammaa margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
85 g Daimsuklaata
1 1/2 dl pakastevadelmia

Vuoraa muffinivuo'illa muffinipelti tai leivät vuoat uunipellille laita kaksi paperivuokaa päällekkäin.

Lämmitä uuni 180 asteeseen, isoilla muffineilla lämpö voi olla 200. Vaahdota munat ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään. Murskaa leikkuulaudan päällä veitsellä Daim rouheeksi. Lisää varovasti puulastalla nostellen munasokerivaahtoon vähän jauhoja, sitten kerma, rasva ja taas jauhoja. Lisää lopuksi suklaarouhe ja jäiset vadelmat. Nostele taikinaa pari kertaa, älä sekoittele, ettei se värjäänny marjoista. 

Laita taikina kestävään muovipussiin ja leikkaa kulma auki. Pursota taikinaa muffinivuokiin, jätä vähän kohoamisvaraa vuokiin. Paista uunin keskitasolla tai kiertoilmauunissa, kunnes leivonnaiset saavat vaalean ruskean värin. Kokeile kypsyys tikulla- tikkuun ei tartu taikinaa, kun muffinit ovat valmiit. Isojen muffinien paistoaika on 10-15 minuuttia. Jäähdytä muffinit.

Valmista vaahtokarkkikuorrute. 

Vaahtokarkkikastike ganachen tapaan

Laitoin kattilaan 1 dl kuohukermaa, keitin sitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin, kunnes se hieman paksuuntui ja lisäsin 80 g  valkoisia vaahtokarkkeja sulamaan kermaan, siirsin kattilan kylmälle levylle ja sekoitin silloin tällöin. Sekoittaminen tekee kastikkeesta kuplaisen, mutta ilmakuplat tasaantuvat, kun kastike on sekoittamatta hetken. Jos karkit eivät sula, lämmitä seosta miedolla lämmöllä varovasti - liian kuumassa kerma kuohuu yli laidan tai palaa pohjaan. Jäähdytä kuorrute sopivan paksuiseksi, jos se jähmettyy liikaa, lämmitä vähän. Lisäsin valkoista  ja osaan punaista pastaväriä lopuksi.

Huom. vaahtokarkkikastike paksunee keittämällä kermaa eli haihduttamalla nestettä, lisäämällä karkkien määrää ja jäähdyttämällä . Ohennettua sitä saat kuumentamalla tai tarvittaessa lisäämällä kermaa ja kuumentamalla.  Kastikkeen voi siis hyvin kuumentaa uudelleen ja karkkia tai kermaa voi lisätä tarpeen mukaan. Vaahtokarkeissa saattaa olla eroa,  100-120 g on sopiva määrä 1 1/2 desiin.  Tämä on helppo tehdä ja laktoositon.

Levitä vaahtokarkkikuorrute kuppikakkujen päälle pursotinpussista tai muovipussista, jonka kulmaan teet pienen reiän. Koristele. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja