Siirry pääsisältöön

Vadelma-Daim muffinit vaahtokarkkikuorrutuksella





Vadelma ja Daimsuklaa maistui näissä muffineissa. Ihmettelin ystävien puhetta minimuffineista, kunnes huomasin kaupassa myytävän tällaisia korun tai namun kokoisia vuokia. Yläkuvassa siis minimuffinit jouluisilla sokerimassakoristeilla ja alakuvassa samaa taikinaa normaalikokoisissa muffinivuo'issa. Laitoin ensimmäistä kertaa vaahtokarkkikuorrutetta kuppikakkuihin ja se tasoittuikin kauniisti, kun laitoin kuorrutteen pursotinpussiin ja pienen aukon pussin päähän ja levitin nauhamaisena spiraalina keskeltä alkaen. Vaahtokarkkikuorrute ei kovetu täysin, vaan on vähän pehmeää vielä jääkaapista otettunakin. 


Vadelma-Daim muffinit vaahtokarkkikuorrutuksella

 sain taikina-annoksesta 18 minimuffinia ja 9 tavallista muffinia 


3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kermaa
100 grammaa margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
85 g Daimsuklaata
1 1/2 dl pakastevadelmia

Vuoraa muffinivuo'illa muffinipelti tai leivät vuoat uunipellille laita kaksi paperivuokaa päällekkäin.

Lämmitä uuni 180 asteeseen, isoilla muffineilla lämpö voi olla 200. Vaahdota munat ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään. Murskaa leikkuulaudan päällä veitsellä Daim rouheeksi. Lisää varovasti puulastalla nostellen munasokerivaahtoon vähän jauhoja, sitten kerma, rasva ja taas jauhoja. Lisää lopuksi suklaarouhe ja jäiset vadelmat. Nostele taikinaa pari kertaa, älä sekoittele, ettei se värjäänny marjoista. 

Laita taikina kestävään muovipussiin ja leikkaa kulma auki. Pursota taikinaa muffinivuokiin, jätä vähän kohoamisvaraa vuokiin. Paista uunin keskitasolla tai kiertoilmauunissa, kunnes leivonnaiset saavat vaalean ruskean värin. Kokeile kypsyys tikulla- tikkuun ei tartu taikinaa, kun muffinit ovat valmiit. Isojen muffinien paistoaika on 10-15 minuuttia. Jäähdytä muffinit.

Valmista vaahtokarkkikuorrute. 

Vaahtokarkkikastike ganachen tapaan

Laitoin kattilaan 1 dl kuohukermaa, keitin sitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin, kunnes se hieman paksuuntui ja lisäsin 80 g  valkoisia vaahtokarkkeja sulamaan kermaan, siirsin kattilan kylmälle levylle ja sekoitin silloin tällöin. Sekoittaminen tekee kastikkeesta kuplaisen, mutta ilmakuplat tasaantuvat, kun kastike on sekoittamatta hetken. Jos karkit eivät sula, lämmitä seosta miedolla lämmöllä varovasti - liian kuumassa kerma kuohuu yli laidan tai palaa pohjaan. Jäähdytä kuorrute sopivan paksuiseksi, jos se jähmettyy liikaa, lämmitä vähän. Lisäsin valkoista  ja osaan punaista pastaväriä lopuksi.

Huom. vaahtokarkkikastike paksunee keittämällä kermaa eli haihduttamalla nestettä, lisäämällä karkkien määrää ja jäähdyttämällä . Ohennettua sitä saat kuumentamalla tai tarvittaessa lisäämällä kermaa ja kuumentamalla.  Kastikkeen voi siis hyvin kuumentaa uudelleen ja karkkia tai kermaa voi lisätä tarpeen mukaan. Vaahtokarkeissa saattaa olla eroa,  100-120 g on sopiva määrä 1 1/2 desiin.  Tämä on helppo tehdä ja laktoositon.

Levitä vaahtokarkkikuorrute kuppikakkujen päälle pursotinpussista tai muovipussista, jonka kulmaan teet pienen reiän. Koristele. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...