Siirry pääsisältöön

Donitsit








Donitseissa oli kyllä nyt maku kohdallaan!, mutta päällinen jäi liian läpikuultavaksi - käytin ulkolaisia  valkosuklaan makuisia nappeja siinä. Kirjoitan blogiin kolme hyvää päällisohjetta - vaaleanpunainen kuorrutus onkin tehty Candy meltseillä ja on onnistuneempi väriltään. Jatkuvaa oppimista tämä leivonta on. Alla olevaa ohjetta olen tehnyt vain sekoittamalla tai munat ja sokerin vaahdottamalla, jolloin tulos on vähän kuohkeampi. Tänään sekoitin ainekset. Olen paistanut tällä ohjeella tehtyjä donitseja öljyssä, mutta nyt omistan donitsipellit ja teen donitseja uunissa.

Donitsit 12 kpl


1/2 dl rypsiöljyä
1,5 dl maustamatonta jogurttia tai piimää tai kermaviiliä tai hapanta kermaa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1 tl vanilliinisokeria tai hyvin pestyn sitruunan kuorta raastettuna


Sekoita ainekset keskenään kuitenkin viimeisenä kuivat aineet ja sekoita mahdollisimman vähän jauhoja lisätessäsi, ettei vehnäjauhojen sitko tule esille ja taikina sitkisty. Laita ison juomalasin päälle pakastepussi tai pursotinpussi, kaada taikina siihen. Voitele esim vuokaspraylla donitsipelti ja pursota taikina renkaiksi pellin aukkoihin. Täytä pellin aukot vain noin puolilleen, koska taikina kohoaa uunissa. Paista 180 asteessa vaaleanruskeiksi, jäähdytä.


Päälle 3 vaihtoehtoa


1. Tomusokeriseos


4 dl tomusokeria tai osa mansikka tai kaakaotomusokeria 
noin 2 rkl (kuumaa) vettä tai appelsiinituoremehua tai marjamehua tai munan valkuaista tai sitruunanmehua
pieni tippa elintarvikeväriä
nonparelleja

Sekoita aineet keskenään. Lisää tomusokeria sen verran, että saat "hammastahnan paksuisen" tai vähän ohuemman tahnan. Kokeile valuttaa sitä ja katso, pysyykö viiva paikoillaan, paljon se ei  saisi levitä. Kaada seos pussiin ja leikkaa pussin kulma auki - tai käytä pursotuspussia - ja pursota renkaan muotoisesti päällinen jäähtyneen donitsin päälle.Koristele heti nonparelleilla, ennen kuin pinta ehtii kuivua.

2. Candy melts päällinen


Sulata candy meltsejä mikrossa miedolla teholla, sekoittele välillä, odottele, että saat ne sulamaan. Lisää tarvittaessa vähän kiehuvaa vettä niihin ja sekoita tasaiseksi. Candy meltsejä myydään leivonta-alan verkkomyymälöissä ja leivontatarvikeliikkeissä, ne on valmiiksi värjättyjä. Ne kovettuvat helposti sulattamisen jälkeen, vaikka suklaata ne eivät sisällä.

Kaada seos pussiin ja leikkaa pussin kulma auki - tai käytä pursotuspussia - ja pursota renkaan muotoisesti päällinen jäähtyneen donitsin päälle. Koristele heti nonparelleilla, ennen kuin pinta ehtii kuivua.

3. Ganache päällinen


2 dl kuohukermaa
(1 tl glukoosisiirappia - lisää, jos haluat estää suklaapäällisen kovettumisen)
200 g Brunbergin tummaa suklaata tai 300 - 400 g Lidlin valkosuklaata


Kuumenna kerma (halutessasi joukossa glukoosisiirappi - etenkin valkosuklaaseen en sitä laittaisi, ei se kovetu liikaa) mutta älä keitä. Paloittele suklaa mielellään metalliastiaan, koska siinä säilyy lämpö hyvin. Kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle, jätä vähän siitä kattilaan, niin voit katsoa sopivan paksuuden ja lisätä loppuvaiheessa kermaa kuumennettuna, jos tarpeen.

Anna kerman olla suklaiden päällä muutama minuutti, sekoita vasta sitten. Jäähdytä sen verran, että kastike tulee sopivan paksuiseksi levittää pursotinpussista tai pakastepussin kulmasta - kuorrutteen nopeaa hyytymistä auttaa, jos kylmennät donitsit pakasteessa hetken, että niiden pinta kylmenee.

Kaada seos pussiin ja leikkaa pussin kulma auki - tai käytä pursotuspussia - ja pursota renkaan muotoisesti päällinen jäähtyneen donitsin päälle. Koristele heti nonparelleilla, ennen kuin pinta ehtii kuivua.

Valkosuklaasta tulee vaalean keltainen päällinen, voit lisätä vähän valkoista tai muuta elintarvikeväriä.

Ylijäämä ganachen voi laittaa jääkaappiin ja lämmittää varovasti miedolla teholla mikrossa ja käyttää uudelleen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...