Siirry pääsisältöön

Koristellut joulupiparit, väri-ikkunat, hyvä piparkakkutaikina




Kerroin aiemmin saaneeni kokeiluun Confetin lumihiutalemuotin ja poromuotin sekä lumihiutalemuottisetin. Niistäpä onkin iloa ollut tänä jouluna niin omiin kokeiluihini kuin lastenlasten kanssa leipoessa!

Päätin leipoa pipareita joulumobiiliin, jonka kokoaisin Ikean kuusen muotoiseen kehikkoon, vaan voihan itku, olin ehkä muutossa poistanut tuon kehikon. Niinpä minun piti kehittää toinen ratkaisu ja miehen avustuksella teimme joulukorttiseinän päälle tällaisen seinäkoristeen. Nämä värit ja pipareiden määrät olisi kannattanut suunnitella paremmin etukäteen, mutta ajatus oli siis toinen aluksi.


Tein piparitaikinan, jota olen vuodesta toiseen leiponut, tosin ostan myös usein taikinaa. 


Piparkakut noin 100 kpl pieniä

Ohje kirjasta Taituri, kotitalous 7-9

250 g margariinia
1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
2 tl ruokasoodaa
8 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan tarkasti margariini, siirappi, sokeri ja mausteet - ota tasaisia mittoja, ei kukkuraisia! Kiehauta ne, kunnes ne pulpahtavat, sekoita samalla puuhaarukalla. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää kananmunat hyvin sekoittaen. Seos ei saa olla niin kuumaa, että muna kypsyy. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda. Varo liikaa sekoittamista, se tuo sitkoa, joka venyttää pipareiden muotoa uunissa!

Laita esim mittakulhon päälle muovipussi, jonka reunat taitat kulhon laitojen yli. Kaada taikina pussiin, ota pussi pöydälle ja litistä se. Säilytä kylmässä ainakin vuorokausi tai pakasta taikina. 
Kaaviloi se sitten ohueksi levyksi leivinpaperin päälle - alla silikoonialusta tai märkä paperi. Ota siitä muotilla piparkakkuja. Poista välit. On aina parempi ensin paistaa yksi koekakku - jos se leviää liikaa uunissa, voi taikinaan vielä pöydälä pyöritellä jauhoja lisää. Taikina on kylmänä kankeaa, mutta pehmenee leipoessa ja huoneenlämmössä. 

Kauli taikina uudelleen ja jatka kunnes kaikki taikina on pipareina. Säilytä piparit mielellään kylmässä, jos et saa niitä nopeasti paistumaan. Kiertoilmauunissa voi paistaa kolmekin peltiä pipareita yhtä aikaa. Paista piparit 180-200 asteessa noin 6 minuuttia, kauniin ruskeiksi. Ota pelti pois uunista ja anna pipareiden jäähtyä kunnolla ennen koristelua. Valmiit piparit säilyvät hyvin metallirasiassa huoneen lämmössä (myös koristeltuna näin) tai voi niitä pakastaakin.



Suurella muotilla pipari tehdään leivinpaperin päälle, niin sen muoto säilyy paistettaessa, kun ei sitä tarvitse siirrellä, muuta kuin vetää leivinpaperi pellille. Irrota pienistä koloista taikina veitsen kärjellä tai cocktailtikulla. Poromuotissa on kätevä kädensija.


Kokeilin tehdä ikkunoita pudottamalla paistamisen loppuvaiheessa isomaltoosisokeria (leivontatarvikekaupoista) pipareiden koloihin, mutta eipä tuo ehtinyt sulaa eli kokeilu epäonnistui. Aiemmin olen laittanut koloihin pehmeitä nallekarkkeja ja tikkarimurua, ne ehtivät sulaa värillisiksi lasi-ikkunoiksi pipareita uunissa paistettaessa. Huomasin, että isomaltoosi oli parempi sulattaa kattilassa tai mikrossa, värjätä pastavärillä ja pudottaa lusikalla valmiin piparin koloihin - tosin se vähän levisi piparin allekin, joten taas leivinpaperi on alla tarpeen ikkunoita tehtäessä.

Lisäys 12/2024 - ikkunanmateriaaliksi sopivat kaikki Nallekarkkia vastaavat viinikumimakeiset, rouhitut kovat tikkarit ja Myntholpastillit.



Käytin pipareiden koristeluun Royal icing-kuorrutetta, jonka valmistin marenkijauheesta ja tomusokerista. Jos tuota marenkijauhetta on kotona, se on kyllä nopea apu pikeerin valmistamiseen. Toki pärjäät kananmunan valkuaisillakin, mutta marenkijauheesta tehty royal icing on ehkä vähän helpompaa ohuen ohuilla pursotinterillä pursottaa silloin, kun tahtoo pikkusievää koristelua tehdä. Käytin näissä pipareissa värjättyä royal icingia myös pinnan kuorruttamiseen - sen päällehän voi tehdä pikkupitsejä sitten, kun edellinen pinta on täysin kuiva.

Ensin ohuella pyöreällä tyllalla tai pussinsuu pienesti auki leikattuna piirretään viivalla pipareiden reunat, annetaan kuivua ja sen jälkeen ohennetaan royal icingia tai pikeeriä vedellä tai tomusokerilla ja levitetään esim lusikalla kuorruteväri. Kuorrutteen hienosäätö reunoille tehdään tarkoitukseen myytävällä metallipuikolla tai cocktailtikulla. Ja taas kuorrutteen sopiva paksuus on tärkeää, minulla oli liiankin paksua, jolloin se on vaikea levittää, liian ioóhut taas valuu yli laitojen.

Amerikassa näitä marenkijauheita tai Royal Icing jauheita käytetään paljon, koska kananmunien valkuaisten käyttöä ei koeta turvalliseksi. Suomalaisissa kananmunissa ei Eviran mukaan ole salmonellariskiä, joten me voimme valmistaa Royal Icingia vastaavaa pikeeriä kananmuna valkuaisesta. 





Vielä yksi vinkki - muista jättää yksi kolo täyttämättä karkilla, jos aiot ripustaa lankaan piparit. Ripustusaukon saa kyllä helposti tehtyä painamalla pillillä kolo juuri uunista tulleeseen kuumaan pipariin. Pipari jäähtyy nopeasti ja sen jälkeen ei siihen enää pysty langalle koloa saamaan.




Kokeilin, onnistuisiko koristelu paremmin, jos alle olisi hahmotettu kuvio joko metallitikulla pintaa raapien - ei onnistunut - tai elintarviketussilla piirtäen - tussi peittyy kyllä, mutta koska piparini eivät olleet symmetrisiä, oli vapaalla kädellä piirtäminen helpompaa.







Royal Icing                                           Pikeeri
450g tomusokeria                           1 kananmunan valkuainen     
30g marenkijauhetta                        n.4dl tomusokeria 75ml vettä                                     pari tippaa sitruunamehua

Varmista ennen massojen tekoa, että kaikki työvälineet ovat rasvattomia!


Sekoita aineet yleiskoneella tai sähkövatkaimella ensin hitaalla nopeudella, sitten voimakkaammalla - näin ei tomusokeri pöllyä, Vatkaa 5-  10 minuuttia  Massasta tulee valkosita ja ilmavaa. Voit värjät massaa  pastaväreillä vatkaamisen aikana tai sen jälkeen. 

Tällä ohjeella tulee ns. normaali royal icing-seos, jolla voi pursottaa ruusuja, lehtiä jne. Jos haluat kuorruttaa sillä pikkuleipiä, lisää valmiiseen massaan muutama tippa kerrallaan vettä kunnes seos on haluamasi paksuista.

Royal icing säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa kaksi viikkoa, pikeeri puoli viikkoa.  Suojaa pinta muovikelmulla ja sitten hyvin kannella, ettei se kuorretu. Kun haluat käyttää sitä uudelleen, vatkaa sitä hetki tai sekoita voimakkaasti, niin , että saat tasaista. . Massaa voi myös pakastaa. Se säilyy pakkasessa noin 3 kk. Massa pitää sulattaa huoneenlämmössä hiljalleen ja sitten taas vatkata lastalla tai palettiveitsellä ja se on käyttökunnossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...