Siirry pääsisältöön

Ranskalainen mansikkakkakku



Ranskalaisen mansikkakakun ohje on Kaisa Leinon ja Terhi Toivosen kirjasta La patisserie -38 ranskalaista klassikkoleivonnaista. Nuorilla naisilla on Pariisissa pitopalvelu ja he keräsivät ranskalaisten  klassikkoleivonnaisten ohjeet kirjaansa. Ohje on julkaistu myös Aromilehdessä

Kakun sisään kätkeytyy kaksi sokerikakkupohjaa ja  mansikoita vaniljakreemissä - ohje onnistuu hyvin vain yhdellä kakkupohjalla.  Olen ennenkin tehnyt kakun maito-vaniljakiisselistä -lisäsin siihen kermavaahtoa ja liivatetta ja maku oli erittäin hyvä. Tässä vaniljakreemissä ei liivatetta ole, sen sijaan ohjeessa on voita. Minä käytin Oivariinia ja margariinia ja siinä lienee syy, että vaniljakreemi jäi turhan pehmeäksi kakussani. Suosittelen vaihtamaan vaniljakreemin rasvan kermavaahtoon ja liivatteeseen! 
Kirjan ohjeella kakku päällystetään marsipaanilevyllä, minä tein mansikkakiilteen. Tässä muunnettu ohjeeni :

Fraisier - ranskalainen mansikkakakku


(Kakun tekemiseen tarvitaan kakkurengas tai irtopohjavuoka, halkaisija 18 cm- tee 1/2 annos!  tai  28 sentin renkaaseen koko annos)


Sokerikakkupohja:
2 munaa
¾ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja


Vaniljamousse:
0,5 l maitoa
1 vaniljatanko
4 munankeltuaista
1 ¾ dl sokeria
¾ dl maissitärkkelystä

4 liivatetta ('a 2 g)
4 dl kermaa
(Muutama tippa kirsikkaviinaa tai marjalikööriä tai vaniljasiirappia)

Mansikkatäyte ja -reunus:

noin 10–15 suurehkoa, tasakokoista mansikkaa (reunukseen)
noin 200 g pilkottuja mansikoita (täytteeksi)


Kostuke:
1,5 dl sokeria
1 dl vettä
1 rkl (tai oman maun mukaan) kirsikkaviinaa tai marjalikööriä tai kirsikkasiirappia(ei pakollinen)

Mansikkakiille
250 g mansikkaa
1/2 dl sokeria

1/2 dl vettä
3 liivatetta ( tukun iso Meira, käytä kaupan pieniä liivatteita 4 kpl)

Koristeeksi 
esimerkiksi tuoreita mansikoita ja valkosuklaata


Valmista sokerikakkupohjaLämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota sokeri ja munat, sekoita joukkoon siivilöidyt jauhot varovasti käännellen.  Sprayaa tai voitele ja jauhota kakkuvuoka. Jos paistat kakun irtoreunassa, kuumenna se ensin uunissa ja spryaa sitten ennen taikinan kaatamista vuokaan. Kaada sokerikakkutaikina vuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Voit paistaa pohjan myös uunipellin päällä kääretortun tavoin, jolloin lämpötila on noin 200 astetta ja torttu on valmis, kun se on vaaleanruskea. Vaihtamalla osan jauhoista kaakaojauheeksi saat tumman pohjan. 

Tee kostuke kiehauttamalla sokeri ja vesi. Voit halutessasi lisätä jäähtyneeseen sokeriliemeen hiukan kirsikkaviinaa tai marjalikööriä. TAI sekoita kirsikkasiirapista ja vedestä kostuke. 

Valmista vaniljamousse:Laita liivatteet kylmään veteen pehmiämään.  Sekoita kulhossa munat, sokeri ja maissitärkkelys. Kiehauta maito ja vaniljatanko (halkaistusta tangosta raavittujen siementen kera) kattilassa.
Kaada hiukan kuumaa maitoa munaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää loput maidosta muutamassa erässä. Kaada sitten seos takaisin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan pohjaan saakka sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Lisää pehmitetyt liivatteet kuumaan liemeen. Ota kattila pois liedeltä, laita se altaaseen, jossa on kylmää vettä ja jäähdytä sekoitellen vähän väliä. 

Vaahdota kerma vaniljakastikkeen jäähtyessä. Sekoita kerma varovasti nostellen vaniljakastikkeeseen, joka ei saa olla liian kuumaa, ettei kermavaahto sula - eikä liian kylmää, ettei liivate ehdi hyytyä täysin - on tarkoitus saada tasainen vaniljamousse.  Lisää halutessasi muutama tippa marjalikööriä tai -siirappia, myös pistaasitahna käy. 


Kokoa kakku: Varaa kakkurenkaan alle kakkualusta tai tarjoilualausta. Leikkaa kakkupohja noin 1 1/2 - 2 cm paksuksi. Leikkaa kakkupohja sopivan kokoiseksi niin, että kakkurenkaaseen (tai pohjattomaan irtopohjavuokaan) asetettuna kakun ja renkaan väliin jää noin 1,5 cm tyhjää tilaa TAI tee kakkupohja renkaan levyisenä, jolloin se näkyy valmiissa kakussa. Vuoraa kakkurengas leivinpaperista leikkaamallasi renkaan korkuisella suikaleella tai reunakalvolla. Aseta toinen puoli pohjasta renkaan pohjalle keskelle ja kostuta se kunnolla.
Ota muutama kaunis mansikka sivuun koristelua varten. Leikkaa mansikoista kannat ja halkaise keskikokoiset  reunukseen tulevat mansikat puoliksi ylhäältä alas. Pilko täytteeseen tulevat mansikat pieniksi paloiksi.
Aseta kakkulevyn ja vuoan väliin jäävään tilaan vieri viereen mansikoita kanta alaspäin niin, että marjojen sisäpuoli kiinnittyy kakkurenkaaseen. Pursota vaniljavaahtoa ensin mansikoiden väliin jäävään tilaan ja sitten kakkulevyn päälle tai kaada osa vaniljamoussesta vuokaan ja ravistele varovasti, että mousse kulkeutuu mansikoiden väliin. Ripottele pinnalle mansikanpalaset. Jätä reunoille 1–2 cm mansikatonta tilaa, jotta täytteen marjat jäävät piiloon valmiissa kakussa.
Pursota tai kaada mansikanpalasten päälle vielä ohut kerros vaniljamoussea
(Jos moussea olisi paljon ja kakkulevyjä kaksi, voisi nyt lisätä toisen levyn ja lisää vaniljamoussea - mutta kakusta tulee ihan mukavan korkuinen yhdellä kakkulevyllä ja tällä täytemäärällä.)
Täytä koko vapaa tila täytteellä ja tasoita kakun pinta palettiveitsellä. Laita kakku jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.

Tee mansikkakiillePehmitä liivatteet kylmässä vedessä liottaen. Soseuta mansikat, vesi ja sokeri. Kiehauta pieni osa tästä seoksesta ja lisää siihen liivatteet, sekoita kunnes liukenevat hyvin. Lisää kylmä mansikkaseos hyvin samalla sekoittaen. Jäähdytä, kunnes seos 2 vähän paksunee, levitä se lusikalla nostellen kylmän kakun päälle ja anna hyytyä.


Viimeistele kakku
Nosta kakkurengas varovasti yläkautta pois ja poista reunakalvo. Koristele kakku.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja